Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

resuscitare casetofon rusesc electronica 302

Postări Recomandate

M-ati facut sa demontez scula de colectie....care asteapta de muuulti ani reconditionarea...si, cu siguranta , va mai astepta!

Iata pozele:Posted ImageIMG_7015 (FILEminimizer).JPG

Posted ImageIMG_7017 (FILEminimizer).JPG

...rezistenta ohmica = 82 ohmi.....

asa era pe Electronik care l-am avut. era cu clapete cromate si avea si clapeta de pauza.audio era pe integrat.clapetele de derulare banda inainte/innapoi trebuiau tinute apasate.

ultima oara avea un cap JVC mono care era excelent.

post-228676-0-04888100-1456133773_thumb.jpg

Editat de ovy83
Link spre comentariu

Ce ai postat tu nu este cap de Electronica, uite cum arata unul (era postat si mai sus dar nu seamana nici acela cu unul original), mai bine spus nu e de electronica nici acela. Ce ai postat tu daca e de la Star atunci cel de 400  e de la MK25, chestia mecanica nu e un impediment. Ce se vede e de la un casetofon nedesfacut care va trebui desfacut cat de curand.

Ce am postat eu e strict de exemplu ca sa nu se creeze confuzii la afirmatia ca acel cap de Star poate fi montat pe Electronica 302,pt ca din pacate,"chestia mecanica" este un impediment in cazul asta.Mai mult  nu despic firul in 4.

Link spre comentariu

Astazi m-am ocupat din nou de ruznac; am gasit un cap mono din multitudinea de stifturi care sunt pe piata si l-am montat.

Se aude destul de bine acum, dar poate ca ne-am si invatat sa ascultam  la zeci de wati muzica... pentru vechimea lui e ok!

Legat de MILOVAC: arata ca star-ul ca aspect exterior cu mentiunea ca butonul de volum este plasat in dreapta tastelor(care sunt in numar de 4) alimentat numai la baterii(6v), capacul de la baterii se ridica manual, componente active toate cu germaniu.

Nu m-am indurat sa-l dezmembrez fiindca e destul de rar, produs in malaezia

Link spre comentariu

Ce am postat eu e strict de exemplu ca sa nu se creeze confuzii la afirmatia ca acel cap de Star poate fi montat pe Electronica 302,pt ca din pacate,"chestia mecanica" este un impediment in cazul asta.Mai mult  nu despic firul in 4.

Nu creezi nici o confuzie, prin ani '80 din asemenea modificari traiam, pentru ca la magazin nu se prea gaseau capete si nici motoare si nici curele si nici integrate asa ca am facut modificari din astea destui ani, circa 20 caci altfel foloseai aparatul si gata. Dar ai dreptate, vremurile alea au trecut, ce sa mai despicam ceva fire.

Link spre comentariu

Astazi m-am ocupat din nou de ruznac; am gasit un cap mono din multitudinea de stifturi care sunt pe piata si l-am montat.

Se aude destul de bine acum, dar poate ca ne-am si invatat sa ascultam  la zeci de wati muzica... pentru vechimea lui e ok!

Legat de MILOVAC: arata ca star-ul ca aspect exterior cu mentiunea ca butonul de volum este plasat in dreapta tastelor(care sunt in numar de 4) alimentat numai la baterii(6v), capacul de la caseta se ridica manual, componente active toate cu germaniu.

Link spre comentariu

Legat de MILOVAC: arata ca star-ul ca aspect exterior cu mentiunea ca butonul de volum este plasat in dreapta tastelor(care sunt in numar de 4) alimentat numai la baterii(6v), capacul de la baterii se ridica manual, componente active toate cu germaniu.

L-am gasit pe net,ca altfel habar n-aveam cum arata...poate dupa ce termini cu ivan,faci cateva poze si lui Milovac.Ar fi interesant interiorul cum arata,pt ca la exterior l-am vazut cumva,doar cu indulgenta seamana cu MK122.E pacat sa-l dezmembrezi pt ca si asa e batut de soarta,nu prea ai ce recupera,deci e mai bine daca-l tii inchegat.

Nu creezi nici o confuzie,  

Afirmatia nu-mi apartine,eu am vrut doar sa corectez ce-ati afirmat...ca sa montezi pe un Star alt model de cap magnetic trebuie modificat  suportul de cap.Ma cam indoiesc sa fi facut careva asemenea improvizatii,dar asta e,nu pot spune ca le-am vazut pe toate.

Link spre comentariu

Elektronika 302 a fost produs de la inceputul anilor "70 pana prin 1984 in 2 variante de baza ,cu tranzistori cu germaniu si silciu ,cu potentiometre cu cursor liniar sau rotative (mai fiabile),fiind proiectat si realizat (mecanica si electronica) de un inginer rus ,V.Kolosov.

A folosit capete 3D12 (1,8um),3D12Y (1,5um),r=80ohm, fabricate de Maiak sau de BRG in Ungaria;au mai fost folosite si 3D12.122,3D12.212 ,fabricate in URSS,permalloy moale..

Tensiunea de iesire varia intre 0,23-0,36mv,inductanta intre 60-80mH,era o fluctuatie mare a parametrilor functie de producatori,iar calitatea nu excela.

Link spre comentariu

Elektronika 302 a fost produs de la inceputul anilor "70 pana prin 1984 in 2 variante de baza ,cu tranzistori cu germaniu si silciu ,cu potentiometre cu cursor liniar sau rotative (mai fiabile),fiind proiectat si realizat (mecanica si electronica) de un inginer rus ,V.Kolosov.

A folosit capete 3D12 (1,8um),3D12Y (1,5um),r=80ohm, fabricate de Maiak sau de BRG in Ungaria;au mai fost folosite si 3D12.122,3D12.212 ,fabricate in URSS,permalloy moale..

Tensiunea de iesire varia intre 0,23-0,36mv,inductanta intre 60-80mH,era o fluctuatie mare a parametrilor functie de producatori,iar calitatea nu excela.

Mecanica nu cred ca era proiectata de rusi. Am avut din targ o mecanica japoneza 70-ista pe care era stantata sigla Sony si era identica (pana si cureaua avea sectiune rotunda, ca la modelele Electronika vechi). Am transplantat-o intr-un casetofon rusesc pentru ca avea cabestanul foarte bine centrat si cauciucurile foarte bune, in ciuda varstei. S-a potrivit 1/1. Am lasat capul de stergere rusesc pentru a se pastra frecventa si amplitudinea curentului de stergere. Pentru rec/play am folosit capul Sony, tot din permalloy moale si a fost nevoie doar de reglaje minore la premagnetizare si la nivelurile rec/play. 

Link spre comentariu

In colectia revistei "Radio"-URSS,se poate gasi un magnetofon realizat integral de cel amintit mai sus (prin 1969) in nr.4/1974 un casetofon stereo pe mecanica de "ELEKTRONICA 302,premiat ,40-14000 hz ,cu cap WY 435 ,si in 8/1975 un altul imbunatatit, completat cu un "DNL' de acelasi autor.

E posibil ca mecanicile sa fie asemanatoare,schema electrica era simpla si eficienta.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Am primit un Elektronika 302 în stare buna (apreciez eu). După cum arată la exterior, nu pare a fi folosit. La interior s-a umblat din moment ce lipsesc câteva șuruburi, dar nu pare intervenit pe placă. 

Alte observații la prima vedere despre el:

1. Îi lipsește cureaua. O să caut un manual de service. Aș vrea să știu ce lungime și grosime are ca să pot comanda ceva cât de cât de calitate. 

2. Membrana difuzorului e găurită dinspre exterior ?!  Difuzorul încă are vopseaua pe șuruburi, deci nu cred să fi fost scos și găurit în altă parte. 

IMG-20191003-225749.jpg

IMG-20191003-225939.jpg

3. Motorul este Mitsumi.

IMG-20191003-230243.jpg

4. Capul de înregistrare e sovietic ZD12.122 (зд12.122) fabricat în iunie 1986. Nu are semne de uzură (nu văd o zonă pe care să fi frecat banda).

5. Mecanica pare de încredere. Cum spunea cineva mai sus, trebuie să ții apăsat pe derulări. Credeam că poate derula și în timp ce redă. Ar fi fost frumos . La Stereo Spațial de Electronica parcă își dublează viteza la derulare în timp ce redă. 

Nu știu dacă are autostop. Bănuiesc că nu are, altfel ar fi fost scris mare pe el. Așa am văzut că se lăudau toți producătorii. La Stereo Spațial scrie Autostop General, ceea ce chiar e o funcție utilă. 

6. Sursa externa intra în compartimentul bateriilor, ceea ce mi se pare foarte frumos. Sigur are un led care se potrivește cu fereastra „Network” de pe panoul frontal. Din păcate nu am sursa, dar vreau să fac rost de ea neapărat. 

668f32943b8264325ed664e2969953ee-5963280

elektronika302-24.jpg

Bănuiesc că switch-ul din poză are scopul de a trece de pe baterii pe sursă.  

IMG-20191003-230206.jpg

Ca o concluzie, mi se pare o construcție într-adevăr robustă și ușor de servisat (placa lucrată aerisit, panoul cu mufe se desprinde frumos).

IMG-20191003-225728.jpg

IMG-20191003-225737.jpg

Cred că e cel mai robust casetofon pe care l-am văzut, la concurență cu Sanyo M2402 . 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am început să îl iau la bani mărunți. 

1. I-am schimbat electroliticii. Cei de valoare mică 1uf - 10uF erau devalorizați și aveau pierderi; unul de 1uF era stricat. Ceilalți păreau buni. Am pus Nichicon ca să fiu sigur.

100-5592.jpg

100-5604.jpg

100-5625.jpg

2. Are un cauciuc descompus la rola de play (take-up roller/pulley). Pe ea scrie 52 și pare să aibă un canal pe care intră cauciucul, probabil ca să poată fi schimbat. Axul care o antrenează (play shaft) nu are cauciuc, a rămas murdar. 

Mă interesează ce se poate face de acum încolo. Mai există așa ceva de schimb sau sunt dimensiuni relativ comune care pot fi găsite și la alte casetofoane?

100-5632.jpg

100-5633.jpg

100-5634.jpg

100-5636.jpg

100-5639.jpg

100-5640.jpg

Link spre comentariu

O idee foarte bună cu oringul. Mulțumesc. Deși nu va acoperi toata suprafața exterioara a rolei, ar trebui sa fie suficient. Păcat că nu am luat de la Lidl trusă când au avut.:91 

Am masurat dimensiunile curelei cu o sfoara => 25mm. Apoi am găsit și date tehnice: 1,5mm grosime...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări