Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

resuscitare casetofon rusesc electronica 302

Postări Recomandate

Cand depanam,pe vremuri am prins 2 variante.Cele cu tranzistori pe germaniu(cu capul mentionat de tine ovy83,acelasi tip de cap se gaseau in casetofoanele unguresti si fara clapeta de pauza) si cel pe siliciu cu capete BRG .(cele folosite in casetofoanele din Pipera si Tehnoton) Capul de redare din combina Romantica are rezistenta de 370 ohmi.(au trecut zeci de ani)

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Capul de redare, inregistrare de la electronica 302 are 400 (patru sute) de ohmi, acesta este motivul pentru care se aude slab la redare si va imprima la fel. Trebuie schimbata impedanta de intrare a primului etaj de preamplificare sau cel putin nivelul amplificarii. Cel mai simplu ar fi un cap original.

Daca se doreste neaparat mentinerea aparatului in stare originala singura solutie este desigur un cap original.

In cazul in care admitem modificari in vederea unei functionari normale cu un cap de impedanta mai mica, modificarea impedantei de intrare si marirea nivelului amplificarii in montajul existent e destul de laborioasa si cu rezultate nesigure.

Mai simplu, pentru redare se poate construi un "mic" etaj preamplificator cu FET, cu factor de amplificare reglabil (2 ...5). Semireglabil in "drena" (iesirea pe cursorul semireglabilului) si rezistenta din  "sursa" nedecuplata cu condensator. La intrare, (intre  "grila/poarta" si masa), o rezistenta de valoare egala sau putin mai mare decat impedanta capului folosit.  Montajul, (care nu ocupa mai mult de 2cm patrati si poate fi strecurat cu usurinta in aparat) se cupleaza la intrarea preului original.

Asa se poate compensa faptul ca noul cap ofera o tensiune mai mica decat cel original, iar impedanta de intrare va fi cea corecta.

Pentru functia de inregistrare,  in vederea coborarii impedantei de iesire, etajul care debiteaza pe cap poate fi completat cu un repetor pe emitor,  cu tranzistor bipolar, care de asemenea ocupa un spatiu infim si nu deranjeaza nici pe functia de redare.

Link spre comentariu

Un exemplu de astfel de cap original de la Electronica 302 ( modelul alb ) arata ca in poza alaturata :

Masoara 61ohmi si 69mH .

Posted Image

Posibil sa fie sendust .Are zgomot de fond mic si inregistreaza excelent datorita inductantei mici .

Acesta nu este un cap de electronica 302, prin mana mi-au trecut sute de asemenea casetofoane (am lucrat in depanare prin anii 1980) . Capul de electronica este unul ingust si subtire, ce ai tu in imagine este un cap standard de casetofon. Am un casetofon electronica nealterat dar imi este greu sa umblu acum sa-l scot si sa-l dezasamblez pentru a va arata un cap de electronica 302.

Daca se doreste neaparat mentinerea aparatului in stare originala singura solutie este desigur un cap original.

In cazul in care admitem modificari in vederea unei functionari normale cu un cap de impedanta mai mica, modificarea impedantei de intrare si marirea nivelului amplificarii in montajul existent e destul de laborioasa si cu rezultate,,,

Pentru functia de inregistrare,  in vederea coborarii impedantei de iesire, etajul care debiteaza pe cap poate fi completat cu un repetor pe emitor,  cu tranzistor bipolar, care de asemenea ocupa un spatiu infim si nu deranjeaza nici pe functia de redare.

Nu e laborioasa daca se recalcuuleaza impedanta de intrare pentru noua valoare a capului si se fac modificarile necesare. Pentru inregistrare trebuie doar reajustat nivelul de imprimare al semnalului si a curentului de premagnetizare. Electronica este un casetofon obisnuit, monofonic, fara mari pretenti de auditie sau imprimare. Editat de Dan57
Link spre comentariu

Cu toate ca de regula duminica nu lucrez, de curiozitate, am desfacut puntea de pe cap si am legat pe rand sectiunile; pe cea de jos se aude la acelasi nivel, iar pe cea de sus se aude aproape dublu, deci clar e din capul de redare.

Aparatul va fi folosit doar pentru redare, e posibil sa-i construiesc un preu separat in cazul in care nu gasesc un cap cat mai apropiat de cel original(cand ma gandesc cate am aruncat pana sa prind gustul vintage...)

Link spre comentariu

M-ati facut sa demontez scula de colectie....care asteapta de muuulti ani reconditionarea...si, cu siguranta , va mai astepta!

Iata pozele:Posted ImageIMG_7015 (FILEminimizer).JPG

Posted ImageIMG_7017 (FILEminimizer).JPG

...rezistenta ohmica = 82 ohmi.....

Si eu l-am desfacut, arata ca al tau, probabil au existat mai multe modele, din nefericire nu mai am caietul service de reparat. Oricum nu este din metal ci ceva gen epoxi. Cred ca cele de la casetofoanele Star se potriveau perfect la Electronica, de aici cei 400 de ohmi. Oricum imi cer scuze pentru dezinformarea privind impedanta capului. Editat de Dan57
Link spre comentariu

Nici o asemanare intre capul de Star si Electronica 302,dpdv mecanic vorbind.

Ce ai postat tu nu este cap de Electronica, uite cum arata unul (era postat si mai sus dar nu seamana nici acela cu unul original), mai bine spus nu e de electronica nici acela. Ce ai postat tu daca e de la Star atunci cel de 400  e de la MK25, chestia mecanica nu e un impediment. Ce se vede e de la un casetofon nedesfacut care va trebui desfacut cat de curand.

Posted Image

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări