Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner Elprof - memorii senzoriale

dacos

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am un amplituner Elprof ca cel din poza (nu e al meu). Nu am schema lui. Cred ca foloseste parti din T 350.

Memoriile senzoriale au o problema. De cateva zile tot sar memoriile. Sar aiurea, unde vrea el. Comuta aiurea intre memorii cum vrea el. Uneori se aud pocnituri, ca si cum ar vrea sa comute, dar inca nu e hotarat. Pana la urma schimba memoria.

Comutatorul meu senzorial nu mai stiu exact cum e ca nu i-am dat prea multa importanta. Initial ma gandeam ca are electrolitici multi, ii schimb si rezolv povestea. Pe schema de T 350 vad ca e un singur electrolitic :) .

Cam care ar putea fi problema?

Posted Image

Posted Image 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacos

7

• zal

2

• Spitfire

1

• doru3160

1

Top autori în acest subiect

Multumesc de sfaturi. O sa ma apuc de el zilele astea. Constat ca atunci cand incearca sa comute baga brum. se aude ca si cum ai atinge mufa de intrare a unui amplificator (nu chiar atat de tare)...

Filtrarea am schimbat-o, dar ma mai uit pe acolo. Integratul 7812 se incalzeste putintel....

Link spre comentariu

Schema e identica cu ce am pus mai sus.
Integratul LM7812 (varianta IPRS betaA7812) este ars. Constat ca din fabrica nu au pus cele doua condensatoare de 100nF si 330nF (intrare-masa; iesire - masa). Cablajul era nelipit in zona. Un condensator de 10uF era intrerupt, iar cel de 4,7uF avea cam 9uF.

Dar am facut altceva. Am ars amplificatorul final. Am facut un scurt cat timp aveam placa scoasa ca sa masor niste tensiuni. Constat ca este facut cu BD643, BD644, BD139. Nu am vazut o schema asemanatoare. Are cineva asa ceva?

Cateva detalii:

Se alimenteaza la +/- 18v.

Iesirea este prin rezistente de 0,47 / 5W.

Constat ca BD643/644 sunt facute de Valvo. BD643 s-a incins instant si s-a facut violet.

http://www.semicon-data.com/transistor/tc/ba/tc_ba_361.html

Posted Image

Link spre comentariu

Trz Darlington BD647/648, 649/650, 651/652 a produs şi IPRS, ar trebui să mai găseşti pe la cineva, dacă nu, poţi pune şi BDX53/54C, BDT65/66C, sau dacă încap pe radiator, TIP142/147, BDW83/84C.

Link spre comentariu

Am reparat etajul final. Am inlocuit BD 643/644 cu TIP 122/127. Sunt tot in capsula TO220.

Am schimbat condensatorii de 4,7uF de pe selectorul senzorial. Acum constat ca memoriile 4 si 5 stau cuplate simultan. Daca tin degetul pe M (manual), 1, 2 si 3 si caut posturi , se sting 4 si 5 și receptionez normal. Daca tin degetul pe 6 sau 7, ledurile 4 si 5 nu se sting.

Link spre comentariu

Am reparat selectorul. De vina era SAS570S.

Constat ca decodorul FM nu deschide. Functia Mute functioneaza.

Am masurat tensiunile integratului, sunt ceva diferente, dar nu cred ca influenteaza: de ex la pinul 2 (amplifier output) am 4,83v in loc de 5,3v. Pinii 4 si 5 sunt la 2,7v , output left, right.

Diferentele ingalbenite pot influenta cumva?

Integratul se incalzeste putin..

Posted Image

Posted Image

Tensiunea pe emitorul T401 e 2,92v in loc de 2,8v. La ceilalti e 0,35v, ca in schema.

Editat de dacos
Link spre comentariu

Am remediat problema.

Am desfacut placa FI-MF pt ca mai avea niste electrolitici pe care nu putusem sa ii schimb asa cum era legata cu fire. Mai multe fire se mai tineau in 2-3 lite, desi vizual pareau bune, chiar am tras de ele. Doar la dezlipire am vazut clar despre ce e vorba. Unul dintre firele care ducea la decodor era lipit pe partea cablata si cred ca litele rupte atingeau in zona.

Posted Image

Posted Image

Cineva a schimbat sau a scos integratul LM3189. Cablajul exfoliat in jurul lui si in alte parti. Am pus soclu.

Am constatat ca au fost schimbate niste piese, fara a fi respectata valorea din fabrica.

C309 in loc de 47nF avea 4,7nf

C305 in loc de 47nF condensatori in paralel 100nF si 10nF, deci 110nF

C302 in loc de 47nF avea 100nF

C303 in loc de 10nF avea 22nF

C310 4,7nF scos din circuit, lipsa

Am mai schimbat cateva rezistente care aratau dubios. Una dintre ele chiar era rupta. Am pierdut bucata mai mare. Pus pelicula metalica, toleranta 1%.

Posted Image

Cu aceasta ocazie s-a remediat si indicatorul de acord, care e si indicator de scala (un led verde care se aprinde complet daca postul e prins bine; in rest sta aprins abia vizibil, cat sa iti dai seama pe unde e pe scala). Pe medii, lungi si scurte mergea indicatorul, deci tot din FI-MF trebuia sa fie problema...

Posted Image

Posted Image

Am inlocuit si regulatorul LM723. Pus soclu. Am constatat ca originalul de IPRS se cam incalzea. M-am gandit ca poate incepe sa faca probleme, sa dea tensiuni aiurea. Am pus unul ST care vad ca nu se incalzeste.

Am avut noroc ca unele module coincid cu ale tunerului T350.

Editat de dacos
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări