Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare clocitoare cleo 3

catalin004

Postări Recomandate

am inteles...intr-o postare anterioara se spunea ca BU1011 nu ara avea echivalent pin la pin....se poate adapta altceva...in urma este tot un AO, ma gandeam la un 393

departe gandul sa-ti iasa ideea asta din cap.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 100
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Radiotelegrafist

35

• catalin004

16

• Nostalgic

10

• capabilu

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ma gandeam sa lucrez cat mai simplu...atata tot, insa o sa fac termostatul din schema dvs. numai bine

daca vrei detalii amanuntite iti  las nr de tel. pe privat ca sa ma suni ,si iti promit ca o sa ma tii minte succes.

cel mai bun proiect

Link spre comentariu

BU1011 nu era un simplu operațional universal, ci un circuit de alarmare mai complex. Vedeți aici de exemplu:http://www.emil.matei.ro/bu1011.php

Motoarele potrivite pentru ventilatorul de uniformizare a temperaturii trebuie să fie de același tip cu cel original, nu puneți în niciun caz motoare de pickup montate invers (cu capul în jos), fiindcă nu sunt concepute să lucreze astfel și se uzează rapid. Dacă folosiți motoare de pickup, acestea trebuie utilizate în poziția lor normală de funcționare, ventilatorul fiind montat deasupra motorului și suflând aerul peste motor.

Poți face un termostat foarte fiabil și cu schema de mai jos, utilizând un operațional tip 741, un LM 723 ca referință de tensiune și un triac comandat de un optotriac, pentru a elimina perturbațiile cauzate de comutarea rezistenței. Senzorul este o simplă diodă 1N4148.Schema este o combinație dintre un termostat cu operaționalul 741 apărut în cartea ,,Montaje electronice de vacanță,, și o comanda cu optotriac și triac. Alimentarea este simplă monoalternanță, cu condensator serie de tip MKP și stabilizare cu dioda PL12Z, rezistența de 100 Ohmi limitând curentul inițial de încărcare a condensatorului, fiind și pe post de ,,siguranță,, în cazul străpungerii accidentale a acestuia.

Link spre comentariu

BU1011 nu era un simplu operațional universal, ci un circuit de alarmare mai complex. Vedeți aici de exemplu:http://www.emil.matei.ro/bu1011.php

Motoarele potrivite pentru ventilatorul de uniformizare a temperaturii trebuie să fie de același tip cu cel original, nu puneți în niciun caz motoare de pickup montate invers (cu capul în jos), fiindcă nu sunt concepute să lucreze astfel și se uzează rapid. Dacă folosiți motoare de pickup, acestea trebuie utilizate în poziția lor normală de funcționare, ventilatorul fiind montat deasupra motorului și suflând aerul peste motor.

Poți face un termostat foarte fiabil și cu schema de mai jos, utilizând un operațional tip 741, un LM 723 ca referință de tensiune și un triac comandat de un optotriac, pentru a elimina perturbațiile cauzate de comutarea rezistenței. Senzorul este o simplă diodă 1N4148.Schema este o combinație dintre un termostat cu operaționalul 741 apărut în cartea ,,Montaje electronice de vacanță,, și o comanda cu optotriac și triac. Alimentarea este simplă monoalternanță, cu condensator serie de tip MKP și stabilizare cu dioda PL12Z, rezistența de 100 Ohmi limitând curentul inițial de încărcare a condensatorului, fiind și pe post de ,,siguranță,, în cazul străpungerii accidentale a acestuia.

eu nu stiu domnule Validae chiar a fost nevoie de optocuplorul acela  in schema sau de dragul de a ne autocomplica.

Link spre comentariu

Acela nu este un simplu optocuplor, este un optotriac, rolul lui este de a comanda triacul doar la trecerea prin zero.Astfel se evită producerea de perturbații de comutație în rețea. Se poate și fără el, dar pentru 4 lei în plus, eu zic că merită. Apoi triacul este astfel comandat în mod corect, vedeți că prin comanda simplă cu tranzistor s-ar putea să-i dați rezistenței doar jumătate din alternanțe....

Link spre comentariu

Acela nu este optocuplor, este optotriac, rolul lui este de a comanda triacul doar la trecerea prin zero.Astfel se evită producerea de perturbații de comutație în rețea. Se poate și fără el, dar pentru 4 lei în plus, eu zic că merită. 

sincer........nu au toti amatorii de electrotehnica in visterie.

Link spre comentariu

Atunci puteți pune un releu, e mai simplu.....sau mai bine un termostat cu gaz, nu mai e nevoie de nicio componentă electronică. Dar nu întotdeauna poți obține rezultatele cele mai bune doar cu scheme simplificate la maximum....

Link spre comentariu

eu de cate ori am de reparat o clocitoare cu circuitul LM393,prefer sa fac alt montaj ca cel pe care l-am prezentat pentru ca chiar daca il fac pe cel de la clocitoare,nu am incredere ca isi pastreaza temperatura in timp,si nu vreau sa-mi vina clientul in poarta sa-mi spuna ca a stricat ouale,ca sar putea sa dau de unul mai nervos si sar putea sa iau :bataie

Link spre comentariu

Domn validae acea dioda stabilizatoare de 12v nu este conectata corect,ea trebuie sa fie in mod normal dupa dioda de redresare 1n4007.

Link spre comentariu

Eu zic totuși că e foarte corect, condensatorul de 0,33uF trebuie să fie descărcat pe alternanța negativă chiar prin dioda Zenner aflată în conducție directă. Dioda Zenner stabilizează tensiunea prin conducție inversă (efectul Zenner) pe alternanța pozitivă și descarcă condensatorul pe alternanța negativă. Dacă o pui după dioda redresoare, nu mai poate descărca astfel condensatorul, alternanța negativă nemaiputând să se ,,întoarcă,, în rețea. Sper că am explicat destul de clar. Ca să fie și mai clar, pune o punte Graetz (cu patru diode) în locul redresării monoalternanță și vezi sensul curentului pe ambele alternanțe. Redresarea monoalternanță se folosește ân general atunci când curenții consumați de montaje sunt mici, așa cum e cazul de față.

Link spre comentariu

Eu zic totuși că e foarte corect, condensatorul de 0,33uF trebuie să fie descărcat pe alternanța negativă chiar prin dioda Zenner aflată în conducție directă. Dioda Zenner stabilizează tensiunea prin conducție inversă (efectul Zenner) pe alternanța pozitivă și descarcă condensatorul pe alternanța negativă. Dacă o pui după dioda redresoare, nu mai poate descărca astfel condensatorul, alternanța negativă nemaiputând să se ,,întoarcă,, în rețea. Sper că am explicat destul de clar. Ca să fie și mai clar, pune o punte Graetz (cu patru diode) în locul redresării monoalternanță și vezi sensul curentului pe ambele alternanțe. Redresarea monoalternanță se folosește ân general atunci când curenții consumați de montaje sunt mici, așa cum e cazul de față.

Am sa incerc si varianta asta domn Validae,chiar sunt curios sa vad daca functioneaza asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări