zal Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 Păi se ştie că trz finali sînt cei mai puturoşi într-un amplif, cu cît e mai mare siliconul. Mai e şi explicaţia că unii se tem de tensiuni mari şi caută alternative mai comode. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 Corect, Zal, dar si la TDA7294 sunt tensiuni mari..nu e chiar un fleac sa te curentezi la 70V continuu, eu am aflat demult asta..... Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 (editat) ceva de genul http://www.tubecad.com/2011/11/14/Tube-MOSFET%20hybrid%20OTL%20PP%20V-to-I%20Amplifier%20Large.png Cu semiconductoare, schema de la tubecad ar arata cam asa. Condensatorul de 100µF dintre iesire si colectorul tranzistorului face ca MOSFETul dinspre plus sa vada aceeasi tensiune de comanda (în antifaza bineînteles) ca si cel dinspre minus (adica stabileste punctul de referinta pentru tensiunea de iesire a celei de-a doua triode). Nu cred ca schema se poate numi cvasicomplementara. O fi ea primitiva (reglajul si stabilitatea PSF) dar e interesanta ca principiu. Parerea mea e ca ar trebui completata cu circuite de polarizare (bias) de genul celor populaziate de Eric Margan. Rog pe d-l Lazaroiu sa ne bucure cu o simulare. Editat Februarie 19, 2016 de franzm Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 nu e totuna sa folosesti tda7294 in locul buffer-ului si nici in locul lm-ului care e atacat pe intrarea negativa si de aia se pune tubul ca repetor, sa mareasca impedanta de intrare si sa poata ataca intrarea care ofera distorsiunile cele mai mici .imi amintesc ca schema de pe tubecad a fost simulata si autorul era nemultumit .. Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 (editat) Puteti sa folositi orice integrat de putere cu structura de operational.Schemele sunt orientative.. Daca doreste domnul Lazaroiu sa va faca o simulare nu am nimic impotriva. Design-ul imi apartine in mare pt ca de fapt ideile de baza in versiune complet tranzistorizata sunt vechi de zeci de ani.Prima stie mai bine @Victor de unde provine, a doua este mult disputata ca provenienta, dar daca dati de Graeme Cohen in Witney, UK(actuala sa resedinta ),(fost inginer la Philips Hendon Australia) sigur va va spune de unde provine.Glumesc evident...doar ca stiu din surse sigure unde locuieste ;-) http://leonaudio.com.au/double.balanced.mic.amp.notes.pdf Fred Forselll a fost primul care a folosit feturi intr-un montaj balansat bazat pe aceasta structura ce provine din schemele de preamplificatoare . http://www.forsselltech.com/media/attachments/JFETMP1.PDF Pot incerca sa va fac un calcul mai detaliat in particular pt un integrat pe care il doriti dvs, dar cred ca va descurca @ Lazaroiu mai usor daca are chef . In prima schema, din stanga, tubul e bine sa aiba rezistenta interna cat mai mica daca doriti distorsiuni neliniare cat mai reduse .Desi la o prima vedere pare ca un 12ax7 ar fi mai avantajos acolo tocmai datorita df-ului mic pe sarcina in realitate e de preferat un 6n6p sau ecc88.De asemenea, functie de valoarea sarcinii, a rezistentei de reactie serie cu difuzorul, a amplificarii finale si tipul tubului folosit ca repetor se poate incerca o cuplare direct la masa a rezistentei catodice.Teoretic merge 6n6p, rk=180 ohmi, r reactie serie cu l dif=0.22 ohmi, condensator de cuplaj reactie negativa 100uf In a doua schema, din dreapta se poate incerca un cuplaj direct intre anodul tubului si operational(cu ceva riscuri si precautii care trebuie luate) daca se deplaseaza rezistenta catodica spre o sursa mult mai negativa decat masa.Se poate incerca... pt inspiratie: http://www.next.gr/audio/amplifiers/Audio-power-amplifier-l13579.html https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjJjZbG7oTLAhUHbhQKHQaSBsgQjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.tubecad.com%2F2014%2F03%2Fblog0284.htm&bvm=bv.114733917,d.bGs&psig=AFQjCNEYqkJfvQxjqxFKwOxx-HyY6I_rbQ&ust=1456006860493671 Editat Februarie 19, 2016 de ionicadelatara Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 Ca să nu mai dau naștere la controverse interminabile pe forum , pot doar să accept faptul că solutia tehnica din prima schemă are legătură cu un principiu studiat de mine în trecut și a fost testat și de alți colegi de forum , într-o variantă puțin diferită . Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 (editat) Cu semiconductoare, schema de la tubecad ar arata cam asa. Condensatorul de 100µF dintre iesire si colectorul tranzistorului face ca MOSFETul dinspre plus sa vada aceeasi tensiune de comanda (în antifaza bineînteles) ca si cel dinspre minus (adica stabileste punctul de referinta pentru tensiunea de iesire a celei de-a doua triode). Nu cred ca schema se poate numi cvasicomplementara. O fi ea primitiva (reglajul si stabilitatea PSF) dar e interesanta ca principiu. Parerea mea e ca ar trebui completata cu circuite de polarizare (bias) de genul celor populaziate de Eric Margan. Rog pe d-l Lazaroiu sa ne bucure cu o simulare. Da,este un hibrid care merita toata atentia,autorul a fost foarte inspirat.Dupa parerea mea,mai bine spus din ce a iesit din simulare se pare ca vom avea parte de un "sunet de lampa".Daca cineva il va aborda practic,i-as recomanda cate ceva: - in catodul triodelor din defazor ar fi bine sa existe un CCS,eu am pus o simpla rezistenta pentru a-mi fi mai usor in simulare. - potentiometrul semireglabil din biasul tranzistorilor final (reglaj offset) trebuiesc de foarte buna calitate si obligatoriu multitura si rezistentele in care am trecut clasa de precizie deasemeni trebuiesc respectate. - am ales mosurile IRF220 in capsula TO3 intrucat am lucrat practic cu aceste tranzistoare si mi-a placurt tare mult sunetul dar si stabilitatea termica a acestor dispozitive. ...in rest ce pot comenta (?!)...in articolul respectiv face comentarii destule si suficienta teorie autorul. P.S daca mai sunt "cereri" in privinta acestei simulari,va stau la dispozitie,putem afisa orice fel de forme de semnal (tensiuni si curenti) in orice punct de pe schema.Modelul de tub pentru 6N6P este generat practic dupa un tub real cu uTracer,de fapt dupa verificarea a 20 de tuburi 6N6P. Editat Februarie 20, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 20, 2016 Partajează Postat Februarie 20, 2016 Ar fi interesanta comportarea acestei scheme configurata ca amplificator de tensiune (R5=0, R10 se înlocuieste cu o retea de reactie corespunzator dimensionata conectata la iesire). D-le Lazaroiu, cum arata spectrul de distorsiuni (amplitudini si faze) pe care l-ati obtinut, în comparatie cu amplificatoare tipice/consacrate pe care le-ati simulat de-a lungul timpului. Link spre comentariu
Reynolds Postat Februarie 20, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2016 dupa ce incerc prima varianta cu tda voi incerca si aceasta schema. Am achizitionat ecc88 pentru primul montaj. Daca se foloseste o sursa in comutatie pentru alimentare are de suferit calitatea sunetului? La ultima schema prezentata nu e cam mare THD? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 (editat) tda7294="mizeria acustică"...de 3$ am construit numeroase variante similare cu această schemă http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-57119100-1455993000.png inclusiv cu etaje finale în clasa A, din experienţă mea nici poveste de rezultat similar/asemănător-psiho-acustic(auditiv) cu etajul final tuburi modulaţie în curent pe sarcina dată. situaţiile în care etajele finale SS se confundă psiho-acustic cu etajele finale tuburi sunt legate de tipul de modulaţie în sarcina dată. mai exact această serie armonică: http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-08410100-1455993038.png (o serie armonică situată sub pragul -60db) nu va crea confuzia-psiho-acustică-deplină a unui etaj final cu tuburi modulaţie în curent pe sarcina dată cel mult auditiv va aduce vag aproape imperceptibil a tub. practic/fizic configuraţia asta http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-57119100-1455993000.png se vrea confundată auditiv cu o configuraţie SE-TUB prin seria armonică http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-08410100-1455993038.png rămâne să experimentaţi dumneavoastră (să comparaţi auditiv rezultatele). PS desigur fiecare configuraţie discutată/construită/ascultată poate avea o anumită amprentă sonoră(în condiţii date) dar distincţia majoră o va face întotdeauna tipul de modulaţie în sarcină (în opinia mea vă îmbătaţi cu apă rece urmărind o anumită manifestare a seriei armonice pentru atingerea confuziei acustice/auditive SS-TUB). Editat Februarie 21, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 21, 2016 Partajează Postat Februarie 21, 2016 Daca se foloseste o reactie negativa globala mixta tensiune - curent si un etaj booster pe iesirea TDA7294 , cu iesirea pe colector ( pentru o modulatie in curent ) , se pot intruni conditiile descrise mai sus de Dvoastra . Dar nu pot estima raspunsul FFT ... Link spre comentariu
Reynolds Postat Februarie 22, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2016 (editat) m-ati derutat de tot iese din acele lampi un amplificator pt casti sau un mini amplif de cativa wati? asa as putea auzi exact cum suna lampile m-am tot uitat pe la bazar dar nu am gasit exact traf pt ce imi trebuie mie. are careva traf alimentare pentru 6n2p sau ecc88? Editat Februarie 22, 2016 de Reynolds Link spre comentariu
zal Postat Februarie 22, 2016 Partajează Postat Februarie 22, 2016 Nu e mai simplu să asculţi ceva amplifuri pe lămpi înainte de a te apuca de un proiect încă neclar, dacă vrei să vezi cum e ''sunetul de lampă''? Sînt astfel de oportunităţi în Bucureşti. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2016 Partajează Postat Februarie 22, 2016 (editat) m-ati derutat de tot as putea auzi exact cum suna lampile nu poţi auzi exact cum "sună lămpile" în baza unui hibrid prost ales(vei auzi exact cum "sună 3$"), pentru ca dumneata să prinzi efectul psiho-acustic de "lampă" trebuie să ai măcar etajul final cu tuburi(evident modulaţie de curent în sarcină). Altfel poţi să prinzi şirul armonic lu' Cristos şi nu vei auzi cum "sună lămpile". Poţi auzi cum "sună lămpile" în Bucureşti fără să realizezi/construieşti o "struţo-cămilă" (eventual te decizi dumneata după ce asculţi un amplificator cu lămpi prestând). Editat Februarie 22, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Reynolds Postat Februarie 22, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2016 (editat) lampile astea ca finali pentru un amplif de casti cred ca ar fi solutia care ar merita efortul. Asta am intrebat de la inceput daca se merita hibrid cu lampi in preamp. vad ca parerile sunt impartite. Editat Februarie 22, 2016 de Reynolds Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum