Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema actionare motoras in ambele sensuri..

Postări Recomandate

Salut. Asa cum spune si titlul am nevoie de o schema pentru actionarea unui motoras ( info in topic-ul asta-> http://www.elforum.info/topic/112826-reparatie-ir-cut-camera-supraveghere/ ), in ambele sensuri pentru aproximativ 1s la prezenta unui semnal... Mai concret: tensiune "de lucru" aproximativ 1v, am nevoie de o schema pentru actionarea unui motoras timp de aptox. 1 s cu aprox. 1v intr-un sens la prezenta unei tensiuni(semnal) de aproximativ 1,2 v, apoi actionarea un sens invers tot de aprox. 1s si tot cu 1v la "disparitia" semnalului de 1,2 v. Mentionez ca:---Motorasul este unul de curent continuu , iar semnalul nu "vine brusc" ci treptat ( provine de la un senzor de lumina).. deci motorasul trebuie actionat atunci cand tensiunea de la semnal depaseste un anumit prag.. ( poate ar fi util si un potentiometru pentru reglaj?)---motorasul tr actionat timp de max. 1..3 s apoi alimentarea tr oprita desi "semnalul" ramane ( motorasul actioneaza o clapeta de la sistemul IR al unei camere de supraveghere care tr actionata noaptea si din nou ( in sens invers) dimineata.In speranta ca am fost suficient de "coerent" va rog sa ma ajutati cu o schema si lista cu ( ,)componentele necesare.Multumesc.

Editat de trafic
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• trafic

8

• Ticu

5

• Nostalgic

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu motor pentru actionare mecanica e destul de complicata si bineinteles si electronica.

cea mai simpla actionare este cu un electromagnet comandat de senzorul de lumina

schema electronica simpla cit si mecanica

Link spre comentariu

Practic trebuie sa construiesti un montaj care sa indeplineasca functiile placii din imagine (cu microcontroler si alte integrate) legate de adaugarea in fata obiectivului a unui filtru care retine IR pe timpul zilei ca sa fie imaginea color corecta.Cu circuite logice ar fi ceva de genul: O fotorezisenta detecteaza nivelul de iluminare. Un bistabil basculeaza la trecerea de la zi la noapte, apoi invers, cu ceva histerezis ca sa nu ai "balbaieli". La bascularea zi/noapte se declanseaza un monostabil care 1/2 secunda alimenteaza cu 3V motorul intr-un sens. La basculare inversa, se declanseaza alt monostabil care 1/2 s alimenteaza motorul cu 3V in sens contrar. Totul alimentat la 12V de la camera. Am gresit mult ?Sau totul facut cu microcontroler, cu exceptia driverului pentru motor.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Da. .. Exact asta vreau sa fac: un montaj care sa " faca treaba" PCB-ului pe partea de actionare a filtrului pt IR.

Pcb-ul nu mai actioneaza motorasul, insa senzorul de imagine functioneaza bine, acesta fiind si motivul pentru care incerc s-o "repar"..

Camera este dotata si cu modul de led-uri IR care dispune deja de o fotorezistenta care alimenteaza led-urile, si de la care isi lua semnal si PCB-ul petru actionarea motorasului.

Alimentarea camerei este , intr-adevar, de 12V si 2-3 A, insa semnalul si alimentarea motorasului era facuta la voltaj mai mic: 1-2 V... deci se poate "lucra" si cu voltaj mai mic... Daca nu ma insel pe modulul cu leduri este si un 5-6 V la "aprinderea" lor...

Ma gandeam ca ar fi posibil sa alimentez motorasul direct din acest modul de leduri, insa sunt cateva probleme (din ce mi-am dat seama- sunt amator inceea ce priveste electronica):

-nu stiu daca poate sustine si alimentarea motorului aceste voltaje de pe modul fara a infulenta led-urile; 

- tensiunea vine treptat (conform info de la fotorez;),

-actionarea tr sa se opreasca dupa 1-2 s pentru a nu ramane motorasul "in sarcina"

- la disparitia info de la fotorez. motorasul tr sa se roteasca in sens invers 1-2 s

Editat de trafic
Link spre comentariu

O sa incerc sa schitez o schema cu circuite logice la 6V.

Pana atunci incearca sa te lamuresti la ce tensiune functioneaza motorasul: deconectat de la montaj, aplica-i 1,5V dintr-o baterie cilindrica sau, daca nu merge, 3V din doua baterii.

Link spre comentariu

Exact asta am facut pentru a testa motorasul: l-am alimentat cu o baterie (tip button) de 1.5v (care nu era tocmai noua si avea aprox.1.2-1.3V) si a functionat bine. 

Astept schema.

Va multumesc.

Link spre comentariu

E pe drum; vreau s-o pun pe o placa de test ca sa fiu sigur.

Ai putea sa masori si curentul prin motor in timp ce se invarteste (cu ampermetrul in serie cu motorul si bateria) ?

Link spre comentariu

Asa mi-a iesit schema de care vorbeam, la 12V din alimentatorul camerei, dupa cum ziceai pe mp. Un circuit 4098 (contine 2 monostabile) si trei circuite 555.Montajul e complet independent de modulul vechi, are propria fotorezistenta FR.Am adaugat si un tranzistor pentru aprinderea/stingerea ledurilor IR, presupuse in grupuri de cate 5 in serie, la aprox. 40 mA fiecare grup  (trebuie verificat pe camera!)

post-184838-0-11486500-1456169750_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări