Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste și îmbunătățiri la o sursa reglabilă.


Postări Recomandate

O sursa 100% functionala nu are nevoie de nspe schimbari de piese, "poate merge cu 0.33, incearca si 2k7", etc.

 

Eu n-am vazut inca raspunsuri tranzitorii, etc. Asa, ca sa dovedeasca comportamentul de "laborator".

 

Insa, are un mare plus: se poate conecta si deconecta iesirea. Asta e ceva foarte utila, si rar amatorii implementeaza aceasta facilitate. Dar, si schema originala permitea aceasta facilitate, chiar asa "rudimentara" cum era.

Link spre comentariu

O sursa de laborator trebuie intai sa functioneze din prima cu valorile din schema, fara ajustari, fara verificari sau alte minuni, tu mi-ai complicat schema atat demult incat nici tu nu-i mai dai de cap, ai facut-o probabil din orgoliu, ca sa-mi demonstrezi mie ceva, sau poate restului forumului cat de multe stii tu, dar ai sfarsit in fapt prin a-ti arata propriile limitari.

 

O sursa pentru laboratorul unui amator/entuziast asa cum suntem majoritatea, trebui sa poata regla tensiunea pe o plaja cat mai larga ca sa se poata acomoda cat mai multe aplicatii. Preferabil ar fi sa se poata regla si curentul dar nu-i obligatoriu, dar este neaparat necesar sa fie bine protejata la scurt, preferabil si la supratemperatura ( nu obligatoriu ). O sursa de laborator trebuie sa poata alimenta la fel de bine si sarcini rezistive si reactive, fara sa aiba de suferit, si este preferabil sa poata alimenta sarcini mai gurmande pe termen mediu ( macar cateva zeci de minute ) fara sa se supraincalzeasca. Preferabil sa aiba si afisaj. Toate celelalte sunt fite de care un amator se poate lipsi.

 

Sursa mea functioneaza din prima exact cu schema publicata, regleaza si tensiunea si curentul pana la 0, toti care au facut-o au descoperit asta, o singura persoana din cate tin minte a avut o problema dar asta pentru ca nu a respectat valorile din schema. Chestia cu decuplarea iesirilor nu mi s-a parut necesara mie personal, folosesc de regula clesti crocodil pe care ii pot foarte simplu decupla. Dar se poate implementa fie soft in uC o comanda care sa decupleze releul ce serveste pentru protectia termica ( decypleaza traful principal ), desi mi se pare redundant devreme ce am deja buton on/off. Ori ceva simplu hard, un releu solid ( nu costa mai mult de 10-20 de lei, poate ceva mai mult ), inseriat cu iesirea si comandat fie de uC fie de un buton micut. Dar repet mie unul nu-mi trebui, mi se pare 100% in plus pentru ce lucrez eu.

Link spre comentariu

O sursa 100% functionala nu are nevoie de nspe schimbari de piese, "poate merge cu 0.33, incearca si 2k7", etc.

 

Eu n-am vazut inca raspunsuri tranzitorii, etc. Asa, ca sa dovedeasca comportamentul de "laborator".

 

...........

Schema funcționează cu valorile publicate la mine acasă.

Citeva măsurători tranzitorii sint pe prima pagina a topicului și sint făcute pe schema cu valorile publicate tot pe prima pagina DAR pe un alt layout de PCB.

Link spre comentariu

Testele sunt sumare si nu pe toata plaja sursei. Cred ca intelegi ce vreau sa spun.

 

Eu ma asteptam la ceva mai elaborat.

 

@Marian, daca era sursa simetrica, cam in ce ordine decuplai crocodilii de la sarcina? Ideea cu releul de protectie o folosesc si eu, caci nu are sens un alt releu. Chiar switchul de reset protectie face functia si de deconectare-conectare.

Link spre comentariu

Testele sunt sumare si nu pe toata plaja sursei. Cred ca intelegi ce vreau sa spun.

...........

Dacă tot insiști, singura problema pe care schema, cu valorile de pe prima pagina a acestui topic, o reprezinta faptul ca cele doua reglaje - de curent și de tensiune nu sint perfect independente ci se influențează unul pe altul.

Este și motivul pt care am renunțat sa mai dezvolt schema asta si nu am făcut nici alte măsurători. Ii mai trebuie și un operațional mai rapid, 358 are numai 0.3V/usec și i-ar trebui ceva de minim 8-10V/usec, dar dacă ii puneam un LT10xx cum vroiam o scoteam complet din zona amatorilor.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Buton de pornire, il am si-l folosesc mereu cu incredere maxima :)

 

PS: Depinde de schema, daca-i full simetrica, nimic deosebit, daca nu-i simetrica, iesirea se poate lipi de una din ramuri ( numai de una ). Daca nu ai sarcina pe iesire, n-are importanta, daca ai sarcina si asta e boxa, si e fara DC-detect, e nasol, daca ai DC-detect, iar nu te intereseaza.

Editat de marian
Link spre comentariu

@SSB, insist mai putin pe functionalitatea reglajelor. Vreau sa vad sursa aia de laborator imbunatatita. Adica imbunatatita cu adevarat. As putea si vrea sa implementez imbunatatirile la o sursa existenta (una dintre ele).

 

@Marian, mi-ai raspuns din schimbul de mesaje cu SSB. Totusi, nu alimentam numai amplifuri de putere cu modul DC detect. Prefer o sursa care sa aiba grija si de neglijenta mea. Stiu ca nu e cel mai bun comportament.

 

Colegul SSB critica overshootul la repornirea sursei. O sa fac niste masuratori in cam 2 saptamani, cand revin din vacanta.

Link spre comentariu

Fiecare cu preferintele lui, as putea implementa si acum o astfel de functie fara prea mare deranj, dar nu o fac, e complet irelevanta pentru ce lucrez eu.

Butonul pornit/oprit imi ajunge.

 

PS: Nu bubuie nimic, nu-ti face griji :)

Editat de marian
Link spre comentariu

Bubuie în sensul de sunet puternic nu de defectare.

Thunderer, eu nu mai lucrez la sursa asta.

Deja lucrez sa fac o alta cu adevărat profesionala cu un design nou, refăcut de la zero, cu posibilitatea de ai adauga și control full digital și cu un preregulator inovativ.

Dar asa ceva nu va fi la public mai ales după ultimile discuții.

Marian eu am renunțat demult sa ma mai uit și sa comentez ceea ce faci tu. Nu ma mai interesează deloc ce pui tu pe forum. Tu dece te-ai legat acum de proiectul meu? Te plictisești de cind nu mai ești moderator?

Nu ma stirni ca ai multe chestii la vizare și nici o schema nu-i perfecta și dacă ma apuc eu sa le caut nod în papura pina la urma tot am sa le găsesc cite ceva pt ca asta fac la nivel profesional de vreo zece ani.

Link spre comentariu

Credeam ca s-a subanteles motivul pentru care am intervenit aici.

Sursa de aici este derivatya din schema mea, ai initiat proiectul asta in ideea de a-mi demonstra mie cat de bun esti, si ce poti sa faci cu schema mea ( ar fi inutil sa negi ), ai terminat prin a o complica atat de mult incat cei care o incearca au probleme in a o pune in functiune, si tu la randu-ti in a-i ghida. Asta am dorit sa arat, chiar daca am fost putin rautacios, dar gata cu offtopicul promit, am zis ce aveam de zis, nu mai intervin aici.

 

PS: Amenintarile nu m-au impresionat niciodata, ai fi naiv sa crezi ca as incepe acum sa ma tem de ele.

Spor.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Asta este o sursa noua nederivata din nimic.

Are si ON-OFF pt iesire (comutatorul mic din dreapta imaginii 4).

Citeva poze si masuratori:

 

8RBkzL9.jpg

XjAyFVX.jpg

GPnDdNz.jpg

7yIJUQE.jpg

xOazpiU.jpg

0lBVBPg.png

fBmy1gO.png

 

 

Prima este o masuratoare de zgomot la iesire in banda de 20Mhz, aproape de curentul maxim dar totusi inca in CV, .

A doua este o masuratoare de load SW intre ~ curent minim si ~ curent maxim faca a se activa limitarea de curent (CV mode).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări