Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste și îmbunătățiri la o sursa reglabilă.

sesebe

Postări Recomandate

pe mine mă interesează:
- să măsor tensiunea de la 0
- să o alimentez din aceeaşi sursă. nu de la ieşire, bineînţeles, ci printr-un stabilizator suplimentar fix, numai pentru el! :) (mi se pare că am un 7815 care stă degeaba, e numai bun! :d )

după filmuletele pus mai sus, se poate: în afara faptului că are leduri verzi, nu albastre, pentru curent, voltampermetrul ăla e la fel.
singura chestie e că tipu' alimentează dintr-o sursă de 12V/5A, prin urmare nu mai are nevoie de nici un stabilizator. în cazul... nostru, cu traf, punte şi condensator de filtraj, tensiunea nestabilizată poate depăşi uşor cei maximum 30V, aşa că...
aş pune o baterie de 9 volţi, dar soluţia e cam cretină:
- bateriile, prin definiţie, se descarcă! :) de obicei, exact când ai mai mare nevoie de ele să fie ok.
- trebuie folosit un întrerupător de reţea cu 2 secţiuni, una pentru reţea, alta pentru conectarea bateriei. ştiu că au o rezistenţă de izolaţie okish, dar să zicem că nu mă simt foarte liniştit aşa. există alte soluţii de comutare, releu, alea-alea, dar complic schema astfel încât...
- dacă e musai-musai, fac un convertor cc-cc cu separare galvanică, sau, şi mai simplu, un traf în paralel cu principalul, de 100-200 mA la circa 12V, şi-am terminat balamucul. la urma urmei, minunea asta nu consumă mare brânză...

singura parte proastă, în ce mă priveşte, e că în cutia aia de sursă de pc abia încap toate. dacă o să fie necesar un traf suplimentar (am câteva trafuri micuţe, am să le verific ce pot), singura soluţie ar fi altă cutie... şi cu ocazia asta, altă mască, unde să nu dau nici o gaură într-un peş! :)
vedem! :)
cutia ta mi se pare că are destul loc, dacă vezi că se poartă ciudat voltampermetrul, apelează la treaba cu traful suplimentar pus în paralel cu primul. asta, sau dacă traful e pretabil, eşti dispus să munceşti un pic în plus, ai sârma necesară şi suficient loc în fereastră, vezi dacă nu mai poţi adăuga un secundar de măcar 5V la circa 100mA la traful principal...
eu la traful pe care vreau să-l folosesc nu am posibilitatea asta...

Link spre comentariu

Caderea de tensiune pe shuntul de masurat curentul poate fi foarte usor compensata daca se conecteaza terminalul de "sus" al divizorului de tensiune ce regleaza iesirea dupa shuntul din avometrul de masura, adica, si asa este cel mai corect, terminalul respectiv (si capatul de jos al divizorului) sa fie conectate DIRECT pe bornele de iesire ale sursei.

PS: Fanel, trebuie sa utilizezi o alimentare de cel putin 7-8V pt ca voltmetrul are si el un stabilizator intern pe 5V (sau 3V3 - depinde de varianta). La tensiune prea mica de alimentare s-ar putea sa ai erori de masura.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Degeaba o fac ca tot nu pot sa o postez pe forum.

edit:

De exemplu pe schema de la postul 29, capatul de sus de la rezistenta de 100K (care are capatul de jos la pinul 4 la 723) trebuie conectat direct pe borna de iesire plus si nu in colectorul tranzistorului iar capatul de jos la potentiometrul de setare tensiune (masa potentiometrului) se va conecta direct pe borna de iesire minus.

Intre colectorul tranzistorului si borna de iesire plus se va conecta shuntul pt masurat curentul daca masurarea este pe linia de plus iar daca masurarea este pe linia de minus shuntul se va conecta intre intre masa montajului si borna de minus de iesire.

Cu modificarile sugerate de mine, reactia negativa va compensa caderea de tensiune pe shunt dar si pe firele interne (si traseiele) ale sursei.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

... pun "ieşirea" şuntului împreună cu firul de măsură al voltmetrului la mufa de "plus" a sursei, şi "intrarea" şuntului e conectată la ieşirea plăcuţei... aşa ar fi?
că aşa văzusem şi în filmuletele pus, la fel mă gândisem şi eu de la început, pentru că ăsta are şuntul inclus.
dacă nu avea şunt inclus, aş fi făcut câteva calcule, şi cu un pic de noroc aş fi putut folosi căderea de tensiune de pe şuntul schemei...

PS de la 5V alternativ se ajunge uşor la circa 7 V continuu... treaba cu x1.44 :) şi cum curentul consumat e mic, tensiunea se menţine fără probleme cu un condensator de filtraj de măcar 1000 de micro...

Link spre comentariu

... pun "ieşirea" şuntului împreună cu firul de măsură al voltmetrului si cu capatul de sus al divizorului rezistiv (iar daca este vorba de sursa cu LM317 atunci capatul rezistentei care este conectata la iesirea integratului - cea de 100 - 220ohm) la mufa de "plus" a sursei, şi "intrarea" şuntului e conectată la ieşirea plăcuţei... aşa ar fi?

că aşa văzusem şi în filmuletele pus, la fel mă gândisem şi eu de la început, pentru că ăsta are şuntul inclus.

dacă nu avea şunt inclus, aş fi făcut câteva calcule, şi cu un pic de noroc aş fi putut folosi căderea de tensiune de pe şuntul schemei...

PS de la 5V alternativ se ajunge uşor la circa 7 V continuu... treaba cu x1.44 :) şi cum curentul consumat e mic, tensiunea se menţine fără probleme cu un condensator de filtraj de măcar 1000 de micro...

Vezi ca din cei 5Vac trebuie sa scazi caderile de tensiune pe diodele redresoare (-0.65V sau chiar -1.3V) si abia apoi faci inmultirea cu radical din 2 (1.4142) si atunci nu-ti mai ramine suficient pt a obtine 5V stabilizat.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut am realizat si eu acceasta sursa dar nu vrea sa munceasca cum trebuie adica daca am montat T4 nu ma regleaza nimic cum il dau jos regleaza tensiunea din p2 dar nu si curentul daca aveam si r13 de 1k nu regla iara nimic

am montat R13 DE 20k si acuma regleaza tensiunea pe gnd out si am diferenta de 2,5v fata de ce am pe pe c7 (20v pe c7 si 18v pe gnd out) dar tot cu t4 scos daca montez t4 nu am reglaj de tensiune din p2 doar din p1 intre 0 si -1,21v

am verificat piesel de n ori si cablajul sa nu aiba mustati sa fie spalat am incarcat cu vro 8 lm358 si la fel, cu lm317 si nimic

pentru teste folosesc tip 32c

poate ma ajutati sa ii dau de cap

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

Vezi ca din cei 5Vac trebuie sa scazi caderile de tensiune pe diodele redresoare (-0.65V sau chiar -1.3V) si abia apoi faci inmultirea cu radical din 2 (1.4142) si atunci nu-ti mai ramine suficient pt a obtine 5V stabilizat.

ar fi corect dacă sarcina ar "trage" curent aproape de capabilitatea maximă a înfăşurării, atunci ar scade inclusiv tensiunea alternativă la intrarea în punte, dacă traful e prost făcut...

ăla (voltampermetrul) consumă cam 60-70 mA ("oficial", adică după ce susţin vânzătorii chinezi, cam jumate din atât, dar să zicem că mint! :) ), ar ajunge şi un traf china de 100 mA, numai să pui un condensator de peste 1000uf, să joace şi rol de "baterie locală", nu doar de filtraj.

am mai făcut figuri din astea, şi au mers fain-frumos... singura dată când n-a mers şmecheria a fost când aveam o sarcină care "trăgea" cam 1 A din sursă, iar traful cam tot atât era în stare să scoată... şi nu înţelegeam ce naiba se întâmplă!

m-am lămurit când am fost la un amic care avea o sursă cu ampermetru pe ieşire (eu nu-l aveam decât pe "piticuţ", şi ăla, săracu', n-a avut niciodată ampermetru pe panou), şi am verificat cât trage sarcina mea, în regim normal...

am încercat întâi şmecheria cu "bateria de condensatoare", mergea şi nu prea, iar eu aveam nevoie să meargă constant, nu "în valuri", aşa că am schimbat traful folosit iniţial cu unul mai potent atât în curent cât şi în tensiune, şi după aia lucrurile au revenit la normal... chit că pe forum mi s-a spus, inclusiv, că 7805-ul ăla "e china, de-aia nu merge", şi era o vechitură fabricată de iprs Băneasa! :))))))))

după chestia asta am cumpărat al doilea 830! :)))))))

era clar că am nevoie de două, să nu stau cu ochii după acul mavo-ului la citit curenţii (e interesant şi mumos un acomentru la început, dar când eşti pe grabă, sau stai mult cu nasul într-un montaj care are "personalitate", ajunge să fie obositor şi enervant).

tot ăsta e motivul pentru care-i îndemn pe începători să cumpere 2 odată, unul să le citească tensiunile în punctele necesare, al doilea curentul consumat de montaj... ştiind doar tensiunile, poţi uşor face greşeli copilăreşti de genul celei de mai sus...

adică puteam evita complet toată povestea asta dacă aş fi măsurat ce curent consumă nominal montajul alimentat din "piticuţ"...

Link spre comentariu

Kinderu56, am avut un lung schimb de replici pe privat legat de sursa asta dar tot nu am reusit sa inteleg toate testele si masuratorile pe care le-ai facut.

Putem continua pe public daca vrei dar te rog sa aduni rezultatele masuratorilor tale si sa le notezi pe schema.

Posteaza apoi schema avind notate toate tensiunile masurate de tine si poate reusim sa-i dam de capat.

Mai mult, masuratorile tale poate ii vor ajuta si pe altii care incearca sa faca sursa asta.

Link spre comentariu

Pe schema atasata (unde am mai modificat unele valori) noteaza te rog tensiunile in punctele indicate:

BxsjfR0.png

Tensiunile masoara-le cu potentiometrul de tensiune (P2) la maxim si cu pot R1 la minim.

Pe urma pune schema cu masuratorile notate pe ea.

Link spre comentariu

Tocmai m-am uitat pe schema si se pare ca am o mica eroare, nu-i grava dar mai bine tineti cont de ea.

Pt puntea de jos, ce alimenteaza sursa auxiliara, este suficienta o tensiune de numai 5-10Vac, valoarea de 30Vac este oarecum gresita ducind la o disipatie prea mare pe rezistenta de balast.

Rezistenta R17 se va alege in functie de tensiunea disponibila astfel incit sa asigure un curent de 20-50mA.

Eu personal am folosit un alt secundar disponibil pe transformatorul avut la dispozitie, secundar ce livreaza 12Vac, consumul fiind foarte mic, sub 30mA.

... dacă curentul sursei negative e aşa de mic, de ce era nevoie de traf separat, mă rog, de alimentare separată de cea a schemei principale?

chestiuni legate de mase şi referinţe?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări