Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste și îmbunătățiri la o sursa reglabilă.

Postări Recomandate

Felul cum este implementata in exemplul prezentat este o MARE greseala pt ca degradeaza performantele sursei.

Prezenta shuntului de citire curent serie pe iesirea sursei creste rezistenta interna a sursei ceea ce duce la marirea variatiei tensiunii de iesire cu variatia sarcinii.

Acest aspect este corectabil dar comportamentul oscilant al iesirii ramine:

In caz de supracurent, releul va TACANI constant pt ca:

1) avem supra curent

2) se activeaza protectia

3) dispare supra-curentul

4) se dezactiveaza protectia

5) conditia de supra-curent nedisparind se reactiveaza protectia

6) ciclul se reia incepind cu punctul 1).

Caracterul oscilant al iesiri în caz de supracurent poate dăuna sarcinii si chiar sursei iar timpul de reactie este mare, fiind determinat de releu în special, nefiind mai mic de 5-8 msec, iar in timpul acesta sursa se poate deja defecta.

Recomandarea mea este sa uiți de aceasta schema de protectie.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Prezenta shuntului de citire curent serie pe iesirea sursei creste rezistenta interna a sursei ceea ce duce la marirea variatiei tensiunii de iesire cu variatia sarcinii.

apropo de asta: voltampermetrele alea de le-am cumpărat de la amicii chinezi, eu, manolo (dacă nu mă înşel... pusese poze cu sursele lui proaspăt făcute, şi aveau aşa ceva pe panou), fanelforum (şi probabil mai mulţi useri de pe forum, dar nu ştiu exact cine) au şunturile de citit curentul incluse, iar firele alea două groase (între ele e şuntul) se înseriază cu ieşirea, pe ramura de plus.

ar însemna atunci că simplul fapt că am înseriat un şunt pe ieşire fac ca sursa să devină imprecisă (ceva de genu')?

mai ales că citirea căderii de tensiune pe o rezistenţă de putere înseriată la ieşire pe ramura de plus sau minus e o soluţie binecunoscută şi folosită de ani de zile, inclusiv în versiune analogică, cu acometre...

later: nu era manolo, era albasete! scuzaţi! :)

Link spre comentariu

Da si nu.

Poti lua punctul de citire al tensiunii de iesire dupa shuntul de citire al curentului si atunci caderea de tensiune pe shunt este compensata de bucla de reactie negativa.

Dar eu la VoltAmpermetrele studiate de mine am vazut ca shuntul este pe bara de minus.

Link spre comentariu

pentru că sellerul meu nu avea mare brânză instrucţiuni, am scotocit o vreme după ele... cel puţin modelul meu se înseriază cu plusul, nu cu minusul.

pe lângă asta, majoritatea schemelor de alimentatoare reglabile care includ şi reglaj de curent au şuntul tot pe plus, dar de obicei la intrare, după punte şi filtraj, şi înainte de regulatorul serie de putere. excepţia e protecţia aia "strămoşească" cu un bc107 care comandă în bază regulatorul pe baza căderii de tensiune pe un şunt înseriat cu ieşirea regulatorului de putere, nu la intrare.

până acum, singura variantă de voltampermetru cu şuntul pe minus văzută de mine a fost cea de pe elfly.pl, cu atmega8, care era conceput ca addon la schema aia celebră cu 3 AO, de care toată lumea se plânge, dar toată lumea o face şi o recomandă! :)

tu, însă vorbeai de chestia cu releu de pe instructables... trebuie să spun că nu am văzut decât o singură dată o protecţie cu releu, şi aia nicidecum nu era pusă la ieşire, ci era inclusă în circuitul comparatorului, din câte ţin minte...
mă îndoiesc şi eu că aia ar fi ceva de folosit, dar nu aş fi chiar aşa de ferm ca tine! :)

Link spre comentariu

... deşi au aceleaşi ranguri, sunt modele constructive diferite...
cel pe care îl am eu e fix ăsta: https://www.aliexpress.com/item/DC-100V-10A-Voltmeter-Ammeter-Blue-Red-LED-Amp-Dual-Digital-Volt-Meter-Gauge-digital-voltmeter/32800520148.html?spm=2114.13010608.0.0.lPo8op
şi n-am reuşit să găsesc o schemă cât de cât clară, doar câteva filme pe youtube pe care a trebuit să le rulez cadru cu cadru, să văd clar ce şi unde conectează...
în ăsta apare un voltampermetru care ar fi cel mai apropiat de ce am eu...

Link spre comentariu

Mifty, am acelasi panelmetru ca al tau. Inca nu l-am legat dar cred ca stiu cum se face. Pe firele 3 subtiri se alimenteaza si se citeste tensiunea astfel: Negru se pune pe minus care e comun si pentru alimentarea modulului si pentru masura, rosul se pune pe plusul pentru alimentarea draciei si galbenul masoara fata de negru, pe galben il pui pe iesirea sursei (pe borna de plus). Se face asa pentru a alimenta ledurile permanent, ca sa poti citi si valori sub tensiunea de aprindere a ledurilor/segmentelor afisorului. Poti lega rosu si galben impreuna si obtii un voltmetru cu 2 fire [de aici te descurci, eu nu mai stiu :)) ], numai bun de masurat de la 3-4 v in sus. Firele groase sunt pentru curent. Legi unul pe iesirea sursei si unul pe borna, adica intercalezi ampermetrul intre pcb si borna. Vanzatorul mi-a aratat si 2 scheme pe care le-am fotografiat, daca iti trebuie, le urc si pe alea.

Adica asta am vrut sa spun

Partea de voltmetru, adica cele 3 fire subtiri trebuie tratate asa

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări