Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste și îmbunătățiri la o sursa reglabilă.


sesebe

Postări Recomandate

Inca mai lucrez la experimentele cu sursa dar greul a trecut, acum lucrez numai la rafinarea design-ul si la reproiectarea cablajului incluzind ultimile corectii facute.

 

Varianta mea de sursa dispune de un buton de activare/dezactivare a iesirii, buton ce nu afecteaza setarile sursei.

Aceasta facilitate, dealtfel prezenta la majoritatea surselor de laborator, nu am mai gasit-o la nici un proiect de sursa de aici de pe forum si chiar de pe net (pe net nu am cautat prea mult).

Uite citeva imagini cu comportamentul dinamic, imagini cerute de  @sergiu_q  cu ceva timp in urma.

 

 

l-ai testat sa vezi cum variaza iesirea la variatiile alimentarii, la salturi ale sarcinii sau in temperatura ?

 

pune un osciloscop si fa niste teste ca din definitie multe sunt posibile

chiar sunt curios cum raspunde la un salt de la 1mA la 1A sau sa iti sara intrarea de la 5 la 30 de volti.

 

eu as fi mai modest cand vine vorba de "laborator". zii doar sursa si atat ca e mai cinstit :)

pentru ca am reusit sa ard circuite chiar cu surse de cateva mii de euro. un exemplu: trebuia sa comut iesirea unei surse de la 0 la 12V avand o sarcina foarte mica (10-30uA). probabil din cauza sarcinii mici, imi dadea din prima un spike de 18V pentru 1-2uS de imi omora circuitul pe care il alimentam.

de asta zic ca in teorie suna bine dar in practica sunt o gramada de cazuri in care sursa asta ar da kix.

 

Setupul de test (din pacate nu se vede load-ul folosit):

post-178603-0-31680800-1455224442_thumb.jpg

 

Timp de stabilizare a tensiunii la activarea iesirii din butonul de activare (sub 100µsec, in imagine 47µsec):

post-178603-0-62881600-1455224201_thumb.png

 

Variatia tensiunii, cu sursa setata la 12V, la o variatie de ~3A a consumului (rezistenta de 4Ω/200W conectare/deconecrare manuala):

post-178603-0-49452900-1455224723_thumb.png

In acest caz (12V 0A->3A->0A) overshoot pozitiv mai mic de 150mV.

 

Screenshooturile sint facute cu o capacitate de numai 10µF la iesire.

In cazul utilizarii unei capacitati mai mari (220µF-1000µF), overshootul dispare complet.

Se mai poate incetini comanda de activare a iesirii (cu numai citeva zeci - sute de microsecunde) si la fel se obtine disparitia overshootului de la iesire.

Cu activitati de genul asta ma ocup acum -> gasirea variantei optime de compensare a overshootului.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Inca mai lucrez la experimentele cu sursa dar greul a trecut, acum lucrez numai la rafinarea design-ul si la reproiectarea cablajului incluzind ultimile corectii facute.

 

Varianta mea de sursa dispune de un buton de activare/dezactivare a iesirii, buton ce nu afecteaza setarile sursei.

...

Se poate, după modificarea schemei, o schemă de sursă simetrică cu CI - LM317 + tranzistorii aferenţi pe ramura pozitivă si CI - LM337 + tranzistorii aferenţi pe ramura negativă, schema cu modificările făcute de d-voastră?

 

Am integratele care tot şomează prin cutii degeaba şi parca aş face o sursă simetrică de vreo +/- 0-30vcc si 3-5A la ieşire, este totdeauna utilă pe "masa de lucru".

 

 

Posted Image
Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Buna Geomar,

 

Din pacate nu am in plan si o sursa reglabila negativa dar poti utiliza doua surse independente legate in serie.

Da, varianta asta o ştiam, două surse independente cuplate în serie.

 

Aşa cum am zis, dacă tot am integratele, pe care se adună praful degeaba, ziceam să le pun la treabă şi să fac o sursă simetrică folosind un traf cu 2x24Vac, sau unul mai mic-mare în functie de cât doream la ieşirea din sursă.

 

Mulţumesc oricum pentru info, numai bine şi spor la treabă.

Link spre comentariu

eu spun schema aceasta e o sursa  veritabila semiprofesionala probata de mine si e si simpla de realizat , functioneaza brici la 25 si 50V poate si mai sus . Suntul il calculati dupa necesitatile de care aveti voi nevoie pleaca din 0 cu tensiunea si curentul protectie la scurt, protectie la depasirea temperaturi plus stabilizare !!! Nu va mai chinuiti cu altele ! Schema e luata de pe un site rusesc dezbatuta in 310 pagini din 2010 pana in 2016 si acesta e ultima versiune !

sursa 50v.pdf

Editat de djasu82
Link spre comentariu

Si asta care-i discutata pe 300 de pagini de forum tot are ceva probleme.

 

Prima pe care am gasit-o eu o reprezinta releele.

Aveti ideie care este curentul instantaneu ce circula prin contantele releelor (si prin puntea redresoare) atunci cind se face o comutare pe un secundar de tensiune mai mare?

O sa spuneti ca sint foarte multe surse pe piata care fac aceasta comutare. Da aveti dreptate dar acele surse nu au condesatori de filtraj de ZECI DE MII DE MICROFARAZI, au numai un condesator de valoare mica intre 2200uF si maximum 4700uF. Chiar m-am mirat, prima data cind am vazut, de ce folosesc o valoare asa de mica pt ca pretul la unul mai mare nu este chiar asa de mare....

Releele astfel folosite nu vor avea o viata lunga. Oricum le lipsesc si niste snubere pe contacte pt protectia la scinteia generata la comutare.

 

Pe urma, dupa ce am stat si am citit aproape toate comentariile (numai vreo 200 pagini pe sarite din ultima parte), am descoperit ca foarte multi din cei care au facut-o au aceleasi probleme cu oscilatiile la iesire mai ales la activarea limitarii de curent.

Nu am reusit sa gasesc un comentariu cu rezolvarea completa a acestei probleme, cei care au rezolvat-o au avut numai solutii punctuale din pacate, fara o solutie generala.

Deci nu o mai laudati asa de mult.

Daca era o sursa buna, in 300 de pagini ar fi trebuit sa fie rezolvate toate problemele dar nu este chiar asa.

Nu spun ca este o sursa proasta dar nici nu poate fi ridicata in slavi ca este schema perfecta.

Eu as zice ca este cam la fel de buna ca cea la care lucrez eu poate ceva mai ieftin de implementat (nu mai are si LM317) dar nu sint de acord ca este mai buna tocmai din cauza cel putin la cele amintite de mine mai sus.

Link spre comentariu

mai ieftin ca cea de sus nu e nici una ce treaba au releele le poti elimina poti puen tranzistori sa joace rolul releului etc ! Ce ai pus tu mai su e avion , cu cat e mai complicata cu atata pot apare mai multe probleme in timp ! Eu unu nu stau sa fac n surse ci sa mi fac treaba cu ele mi-a functionat si sunt fericit ! Stiu ca romanii sunt mai catolici decat toti de pe pamant !

Link spre comentariu

mai ieftin ca cea de sus nu e nici una ce treaba au releele le poti elimina poti puen tranzistori sa joace rolul releului etc ! Ce ai pus tu mai su e avion , cu cat e mai complicata cu atata pot apare mai multe probleme in timp ! Eu unu nu stau sa fac n surse ci sa mi fac treaba cu ele mi-a functionat si sunt fericit ! Stiu ca romanii sunt mai catolici decat toti de pe pamant !

 

Ca sa comuti cu tranzistori trebuie sa ai punti redresoare si filtraje independente pe fiecare secundar si atunci iese scump...dar ar fi cel mai corect si fiabil.

 

Ce ai pus tu mai su e avion , cu cat e mai complicata cu atata pot apare mai multe probleme in timp ! 

 

Dar tu macar te-ai uitat la schema pe care am pus-o eu?

 

Fata de schema de start (cea a lui Marian) are in principiu pe partea de reglaje ceva semireglabili suplimentari si un alt tip de compensare pt operationalul ce regleaza curentul.

 

Restul sint:

1) afisare diferentiata daca este in constant voltage sau constant current,

2) posibilitatea de deconecta iesirea prin intermediul unui buton - facilitate prezenta la mai toate sursele de "LABORATOR" si care de altfel este foarte utila cind faci teste (alimentezi si masori, opresti si schimbi ceva, alimentezi si masori din nou). Asa ceva nu am mai vazut la nici o sursa de aici de pe forum si nici de pe net dar cum ziceam, pe net nu am cautat prea mult.

3) un mod de afisare a starii iesirii cit mai vizibil si intuitiv (in special daca este ON sau OFF).

 

Uite si placa:

post-178603-0-84056300-1455649226_thumb.png

 

Partea de reglaj si stabilizare nu-i prea diferita de ce a propus Marian (numai compensarea op-ului e diferita).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări