Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Astabil cu 555 sau cu altceva 0-15 min

mirceacra

Postări Recomandate

Păi 5 secunde nu e tocmai puțin . La 15 minute înseamnă 0,55% . Mă îndoiesc că vreuna din schemele propuse până acum asigură această precizie ! De altfel această finețe în reglaj nu o poți obține decât cu un semireglabil multitură . Cu PIC cred că se poate - la limită - dar cu cuarț extern sau cu o anumită calibrare și păstrarea unei temperaturi ambiante relativ constante . 

PS La PIC ( poate și la celelate scheme digitale ) eroarea de 5s va fi și la 15min unde va reprezenta 0,55% cum am arătat dar și la 1min  unde va reprezenta 8,33% - dezavantajele digitalului !

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mirceacra

9

• UDAR

7

• validae

4

• Ticu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

OK . Dacă nu te grăbești foarte tare am să încerc să fac o schemă și un program , să-l simulez și să-l testez pe breadboard . Doar că la ritmul ( și timpul ) meu asta poate însemna o săptămână sau mai mult . Momentan n-am la dispoziție dintre PIC-urile de 8 pini decât 12F615 dar probabil că se va putea porta codul pe 12F675 care e mai cunoscut . 

PS Se pare că am și 12F675 - trebuie să-l verific , nu știam că mai am ! 

Link spre comentariu

Păi o să încep cam așa - 2 potențiometri vor regla ton respectiv toff între (aproximativ ) 0 și 1023 s . Două jumpere vor permite schimbarea gamelor pe x 0,5 sau x 2 adică   511,5s respectiv 2046s   . Vor fi deci trei game - aceleași pentru ton și toff  . Pe parcurs mai vedem . 

Link spre comentariu

E gata o primă variantă - simulată. Dacă vrei o pun așa cum e s-o testezi tu.

Dacă nu , o să încerc să o testez eu pe breadboard în zilele următoare . Sper doar să fie bun PIC-ul de care vorbeam pentru că am scris-o tot pentru PIC12F675.

Link spre comentariu

E gata o primă variantă - simulată. Dacă vrei o pun așa cum e s-o testezi tu.Dacă nu , o să încerc să o testez eu pe breadboard în zilele următoare . Sper doar să fie bun PIC-ul de care vorbeam pentru că am scris-o tot pentru PIC12F675.

Da desigur postati. Testez eu Editat de mirceacra
Link spre comentariu

post-176515-0-48001800-1455911034_thumb.jpg

Timer Mircea.txt

Știi desigur că trebuie schimbată extensia . 

P1 setează timpul de ON iar P2 pe cel de OFF - minim la 0 maxim la +5V. Jumperele așa cum sunt puse e temporizarea maximă - corespunde la circa 34 minute la maxim . Același lucru și dacă mutăm JP2 pe 0 . În schimb cu JP1 = 0 și JP2 = 1 avem circa 17 minute ( 1023 s) iar cu ambele în 0 avem circa 8,5 minute . 

Ciclul începe cu ON ( se poate schimba ) . Butonul SW este Reset . 

PS . Faptul că am pus aici fișierele nu exclude s-o testez și eu . Dar timpul ..... 

EDIT Valorile componentelor nu sunt critice . Dacă potențiometrii nu sunt mai mari de 10kΩ și firele sunt scurte , se poate renunța la C1. C2 . Același lucru valabil cu C3. 

C4 e obligatoriu , cât mai aproape de PIC dar C5 e iarăși opțional - dacă avem o sursă ”murdară” sau cu fire lungi . R4,R5 protejează microcontrolerul în eventualitatea că AN2 și AN4 sunt ieșiri ( accidental ). 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări