mirceacra Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) As dori sa contruiesc un releu de timp ciclic cu timpul de pauza si cel de on reglabili independent in intervalul 0-15min. Se preteaza un 555 la asa ceva? Am vazut scheme cu un singur 555 sau cu 2 care se comanda unul pe celalat..Cum ar fi recomandat? Mentionez ca reglajele se vor face din potentiometre ... Daca aveti scheme functionale va rog sa postati ....Multe multumiri ! La sectiunea "Cum se face?", se posteaza doar proiecte complete ! Editat Februarie 13, 2016 de mircea calin Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Pentru temporizări de lungă durată 555 nu mai poate fi utilizat, fiindcă depinde de constanta de timp dată de încărcarea/descărcarea unui condensator. În schimb se poate folosi un microcontroller : http://picprojects.org.uk/projects/ldt/ldt.htm ,dar se poate face și cu integrate logice, s-a mai discutat acest lucru pe un topic mai vechi. Link spre comentariu
mirceacra Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 E interesant cu pic ul insa rreglajul se face din soft....Era bine cu niste semireglabile. ...Am cautat pe elforum dar nu am gasit varianta cu circuite logice... Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Uitați un mod de a comanda periodic ceva la intervale mari reglabile :http://ludens.cl/Electron/sprinkler/sprinkler.html în exemplul citat, udarea automată a plantelor la intervale regulate. Link spre comentariu
mirceacra Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 Am gasit acesta schema : E ok? Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Nu vad de ce nu ar merge, Dar ai doar 35 secunde, nu 15 minute. Atentie si la precizia de reglare a timpului din potentiometru. O sa fie intervalul 0...15 minute pentru 120 grade de rotatie a axei. Va fi greu de gradat un astfel de buton, mai ales ca reglajul ar putea fi neliniar. Editat Februarie 13, 2016 de Ticu Link spre comentariu
mirceacra Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 Atentie si la precizia de reglare a timpului din potentiometru. O sa fie intervalul 0...15 minute pentru 120 grade de rotatie a axei. Va fi greu de gradat un astfel de buton, mai ales ca reglajul ar putea fi neliniar. E posibil sa nu fie liniar? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 E foarte posibil să fie neliniar, alegeți totuși o schemă cu divizor după astabil, astfel veți lucra cu capacități reduse ale condensatorului de temporizare și precizie mai bună. Am mai găsit un topic similar ca cerință: http://www.elforum.info/topic/107921-timer-digital-ciclic-cu-pic/page-2 Soluția exclusiv cu integrate digitale: http://www.elpedia.ro/temporizator-digital-ciclic/ Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) La ultima schema a lui Mircea ar putea fi introdus un alt domeniu de lucru pentru timpi mari (peste 30s).Un divizor cu 32 (adica 2^5) ca sa translateze domeniul 1...35 s undeva spre 32...1120s = 18 minute.De fapt doua astfel de divizoare, cate unul pentru fiecare iesire a celor doua 555. Si doua comutatoare care sa le introduca sau nu in circuit. Editat Februarie 13, 2016 de Ticu Link spre comentariu
mirceacra Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 cum se face practic asta cu divizoarele? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Am postat mai înainte o schemă preluată de la dl. Emil Matei :http://www.elpedia.ro/temporizator-digital-ciclic/ care se poate reconfigura ușor.Are și tabele cu timpii realizați. CD4060 se găsește ușor și la un preț convenabil, are în componență și oscilatorul și divizoarele necesare. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 (editat) Daca te apuci de realizat schema de mai sus:- dioda D3 cred ca trebuie conectata invers (probabil este o eroare in desen) - grupul C5-C6 (total 200nF) il inlocuiesti cu 470 nF ca sa maresti timpul maxim spre 900 s- C2 il pui tot 470 nF ca sa ai acelasi interval de reglaj pentru on si off- in serie cu R4 si R8 de cate 51k pui cate un semireglabil de 100k ca sa poti regla continuu timpul intre treptele obtinute prin alegerea diverselor iesiri Q. R3 si R7 vor fi 390k fiecare. Reglajul brut al timpilor il faci prin alegerea uneia din iesirile Q4...Q14, iar reglajul fin din semireglabile. Editat Februarie 14, 2016 de Ticu Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 ... dioda D3 cred ca trebuie conectata invers (probabil este o eroare in desen) Da, din 2013 de cand e pe net n-a sesizat nimeni... Acum e pusa corect. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 E interesant cu pic ul insa rreglajul se face din soft....Era bine cu niste semireglabile. ...Am cautat pe elforum dar nu am gasit varianta cu circuite logice... Se poate face cu PIC și cu reglaj din semireglabile , nu e o problemă . Trebuie însă să spui cât de precis/fin trebuie să fie reglajul - sigur , întrebarea asta e pertinentă pentru orice soluție de realizare , nu doar cu PIC . Link spre comentariu
mirceacra Postat Februarie 14, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2016 Reglajul nu e pretențios...de ordinul 5sec plus sau minus nu e nici o problema Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum