Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ZAL Reloaded 200W

Postări Recomandate

Vizitator

Este logic, creste rezistenta din filtrul trece jos.

SR mare este necesar la excursie mare a tensiunii de iesire si frecvente mari.

Un SR de 100V/uSec nu ajuta cu nimic la 1-10W  la 20kHz unde si un SR de 8V/usec pentru 10W este mega suficient pentru a reda corect 20kHz, dar este "rezerva" pentru puterea mare 100-1000W.

De multe ori un SR mare face mai mult rau decit bine, face ca etajul final sa oscileze, si se accepta limitarea fortata a SR-ului, pina la un nivel optim de compromis.

Nici eu nu voi lasa modulele mele la 100V/uSec, si nu ca ar oscila sau altceva, insa pentru 150W/8R si 300W/4R la +/- 60Vcc, nu ai nevoie de mai mult de 35v/usec pentru a reda impecabil chiar si 50kHz la excursia maxima a tensiunii de iesire pina in clipping.

Ca am reusit eu 300nSec rise time, a fost sa vad "ce pot ele" dar le voi limita si eu un pic.

Referitor la potentiometru, se accepta si asa sa se piarda din SR cu cit volumul este mai mic, implicit rezistenta mai mare intre extrena potentiometrului si median...

Eu am facut alta smecherie ca sa am SR aproape constant in functie de cursorul potentiometrului, si chiar pot demonstra vizual asta, sa nu creada cineva ca vorbesc aiureli...

Evident nu este bre-un condensator pus pe bornele pot sau alte chestii asemanatoare, gen corectie loudness sau "fiziologic" sa fiu Roman.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 464
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator

Nu este topicul meu, si nu-l voi polua, daca voi descrie ceva, o voi face pe al meu, desi pentru regim DIY pina in 2-300W nu este nevoie de "smecherie".

Daca vreodata cineva se va impotmoli cu rise time implicit SR la un amplif de 800-1500W facut in regim DIY, voi discuta acolo.

Pina atunci ne limitam la nivelul actual,

Scuze de offtopic, Dudi, spor la treaba.

Link spre comentariu

Leco, nu e problema, poti sa zici aici sau unde vrei tu, dar numai zi o data. Asta daca vrei sa ajuti useri cum zici tu mereu pe aici...

Marian, da dar de obicei se pune potentiometru in 99% din cazuri... :)

Am testat cu mai multe valori si se pare ca un filtru RC de 1K si 180p cu un pot de 10K e ok pentru orice nivel. Cam asta ar trebui sa fie standardul circuitului de intrare pentru orice amplificator.

Link spre comentariu

Nu este foarte greu de obținut un SR satisfăcător din punctul de vedere al urmăririi semnalului audio . Un semnal de 40V amplitudine la 20kHz ( ceea ce înseamnă vreo 200W/4Ω , e ceva la frecvența aia ) necesită un SR de doar 5V/µs ! Există însă teorii - corecte sau nu , nu e locul de a discuta aici și nici nu sunt total pregătit să o fac - care pun anumite distorsiuni ( TID, SID , etc) pe seama SR limitat . Aceste fenomene neliniare apar doar în etaje neliniare - elemente active . Este deci relativ corect să măsurăm SR de zeci de µV/s fără filtrele de intrare ieșire care , cel puțin în primă aproximare , nu introduc distorsiuni de neliniaritate iar pe total amplificator să avem cifre mai modeste . 

Link spre comentariu

Deci daca avem 2 variante de amplificator... :

Varianta 1: SR 50V/us cu filtre - 100V/us fara filtre

Varianta 2: SR 50V/us cu filtre - 60V/us fara filtre

... se poate spune ca prima varianta e mai buna, desi SR-ul cu filtre e acelasi ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Dudi nu-ti fa probleme, dar absolut deloc. SR-ul este exclusiv al amplificatorului si nu are legatura cu filtrul de intrare sau cu bobina de la iesire. Acestea din urma limiteaza banda dar nu reduc SR-ul. Reducerea SR-ului care are loc in interiorul amplificatorului duce catre distorsiuni, in schimb limitarea de banda cu filtrul de intrare nu introduce distorsiuni, cel putin asa e teoria. SR-ul este dat de valoarea curentului si capaitatea pe care trebuie s-o incarce in compensari.

Intotdeauna am recomandat potentiometre de maximum 10kohm daca se ataca direct amplificatorul, tocmai pentru ca acesta are impedanta maxima aratata amplificatorului de 2,5kohm si reducerea nedorita a benzii de lucru nu este exagerat de mare daca avem un condensator rezonabil de pana in 1nF in filtrul de intrare. Daca doresti sa folosesti un pot de impedanta mare, 100kohm sa zicem, sau chiar mai mare, e recomandabil un buffer intermediar intre pot si intrarea amplifului cu FET-uri.

Pentru o putere de 100W in 8ohm, un SR de 20V/us va sterge orice urma de diferenta sonica datorata SR-ului. Practic uiti de el. Un SR mare de cele mai multe ori te arunca spre instabilitate.

Link spre comentariu

Cit timp SR-ul nu produce atenuari in banda audio orice valoare este acceptabila din punct de "vedere auditiv".

SR-ul trebuie sa fie foarte mare doar in interiorul buclei de reactie.

De fapt trebuie gasit un compromis al SR-ului ce tine cont si de timpul de tranzitie (e denumirea mea nu cea oficiala) prin amplificator.

Pt o anumita valoare a SR in functie de timpului de tranzitie, se poate obtine cea mai mare viteza posibila fara overshoot si cele mai mici distorsiuni neliniare de genul: TID, SID etc.

Filtrul de intrare si filtrul de iesire nu intra in calculul SR-ului si se elimina in timpul masurarii acestuia.

Filtrul de intrare si filtrul de iesire trebuie astfel alese incit sa permita o banda de trecere numai cu putin mai mare decit banda audio pt ca astfel se obtine cel mai bun raport semnal zgomot.

Link spre comentariu
Vizitator

Leco, nu e problema, poti sa zici aici sau unde vrei tu, dar numai zi o data. Asta daca vrei sa ajuti useri cum zici tu mereu pe aici...

Marian, da dar de obicei se pune potentiometru in 99% din cazuri... :)

Am testat cu mai multe valori si se pare ca un filtru RC de 1K si 180p cu un pot de 10K e ok pentru orice nivel. Cam asta ar trebui sa fie standardul circuitului de intrare pentru orice amplificator.

Ai vazut ca stii si singur!

Un pot logaritmic de 10kOhmi, este IDEAL.

Totodata iti ofera 10 kOhmi impedanta in DC de intrare adica 1/2 din balansat (20kOhmi tipic). 

Cum un opamp suporta fara probleme o impedanta de sarcina de 1kOhm (600 ohmi tipic cu ceva atenuari de nivel), nu ai treaba.

Am vazut si amp-uri atacate in final cu pot de 5kOhm.

Problema este mai importanta la amplifurile cu tuburi care au impedanta mare de intrare, am vazut pot-uri intre 100K si 1MOhm pe volum, la intrarea in trioda preamplificatoare (in scheme).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări