Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ZAL Reloaded 200W

Postări Recomandate

M-am jucat si cu oglinzi de curent, si nu obtin thd-uri cum le self, pt genul asta de amplificatoare: 0.00055% 

Iar acelasi autor specifica ca simetria acestui tip de amplificator este mai mult aparenta decat reala, tocmai datorita diferentelor dintre trz complementari. 

Editat de Predator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 464
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Despre "timestep" si setarea corecta a sa:

http://www.diyaudio.com/forums/software-tools/260627-installing-using-ltspice-beginner-advanced-2.html#post4031841

Poate asa vei intelege Predator de ce simularea pusa de tine aici...:

http://www.elforum.info/topic/112789-amplificator-zal-reloaded-200w/?p=1357961

...este irelevanta pentru nu are pic de rezolutie.

Niste instructiuni conspectate din topicul lui Mooly de mine pentru cine are probleme cu inglisu:

Setari sursa de semnal:

-Functions – Sine

-Dc Offset – 0

-Amplitude – 0,1V ( amplitudinea semnalului )

-Freq – frecventa de interes

-Tdelay – 0

-Theta – 0

-Phi – 0

-Ncycles – numarul de cicluri dorite

-Small signall AC analysis/AC Amplitude – 1

Setari AC analysis ( bode plotter ):

-Type of sweep ( structura graphic ) – Decade

-Number of points per decade ( puncte intermediare in decada ) – 10

-Start of freq – 1 (  Fmin – 1Hz )

-Stop freq – 1meg ( Fmax – 1Mhz )

Setari Transient ( Osciloscop + FFT )

Se introduce directiva spice .option plotwinsize=0 folosind comanda .op din panoul de sus;

-Stop time – perioada unui ciclu ( 1/F ) inmultita cu numarul de cicluri setat la sursa de semnal;

-Time to start saving data – timpul dupa care incepe masuratoarea, se acorda un timp la inceput, respectiv un numar de cicluri care sunt ignorate pentru ca schema sa intre in regim normal de functionare;

-Maximum timestep – se imparte “stop time” la 262144, si rezultatul se introduce in casuta asta exprimat in us;

Setari THD:

Se introduce directiva spice .option plotwinsize=0 folosind comanda .op din panoul de sus;

Se introduce directiva spice .four folosind comanda .op din panoul de sus. Directiva arata asa: “.four F NA NC v(vout)”, unde:

-F – frecventa in khz

-NA – numarul de armonici monitorizate

-NC – numarul ultimelor cicluri monitorizate

-V(Vout) – net-ul monitorizat

Spre exemplu pentru monitorizarea unui semnal de 1khz cu 40 de cicluri, cu calculul primelor 10 armonici si ultimele 20 de cicluri, directiva arata asa:

.four 1khz 10 20 v(vout)

Spre deosebire de multisim, la Ltspice, precizia masuratorilor este afectata direct de setarile facute, deci rezultatele prezentate pe forum sunt corecte in masura in care setarile sunt corecte, este esential sa se trateze cu atentie maxima acest aspect si sa se inteleaga ce si cum cat mai bine pentru ca altfel se poate merge pe baza unor rezultate eronate.

PS: Nu este suficient sa trantesti o oglinda de curent in amplificator ca sa scada brusc distorsiunile armonice, ci trebuie sa intelegi efectul benefic pe care acea oglinda il are asupra montajului si sa stii cum sa-l optimizezi, atunci cand intrii in zona cu 2-3 zero-uri dupa virgula la capitolul THD, intrii intr-o zona de teorie amplificatoare foarte avansata, teorie care NU se invata pe forum.

Link spre comentariu

Am deja setarile acelea facute. Numai ca eu la amplitudinea semnalului folosesc fie 1, fie peste valoarea asta. Si telefoanele iti dau semnal mai mare pe iesirea din casti. 

Am bibilit oglinda de curent si pe alte topologii de amplificatoare si am avut un rezultat bun. Aici nu. In schimb am modificat alimentarea vasului cu o solutie mai simpla si mi-a scazut si zgomotul si armonica. 

Editat de Predator
Link spre comentariu

Am inteles ca daca intrerupi traseul dintre cele 2 surse de curent constant amplificatorul intra in MUTE. As fi interesat sa stiu daca in starea asta de MUTE ii fac scurt pe iesire se mai arde ceva. Eu am testat in simulator si am curent de ordinul pA prin finali cu iesirea in scurt, dar nu imi vine sa cred si d-asta va intreb. Ar fi prea frumos sa fie adevarat pentru ca daca e asa s-ar putea implementa o protectie la scurt.

Link spre comentariu

In principiu daca nu exista curent prin diferential nu exista nici prin VAS si ca atare nici prin superdioda, tranzistorii prefinali si finali fiind in regim blocat.

Teoretic ar trebui sa nu se intimple nimic daca faci scurt pe iesire.

Sa inteleg ca vrei sa realizezi o protectie la scurt prin mutting?

Daca da, iti recomand totusi si o limitare de curent, macar simpla ce blocheaza curentul din VAS in prefinali+mutting.

Urmareste filmarile mele la V3, vei vedea acolo comportament de limitare de curent+mutting in caz de scurt pe iesire, indiferent de valoarea semalului aplicat la intrare.

Link spre comentariu

Un microreleu?

Chiar daca este tensiune DC ridicata, curentul de citiva mA nu va face arc electric intre contacte.

Sau un trz bipolar de tensiune mare, gen MJE sau BF (300Vce) cu o rezistenta intre baza si emitor.

Link spre comentariu

Dudi, te complici inutil cu mutul ăla, că asta este, nu o protecţie. Asta se întîmplă şi cînd se arde o siguranţă pe una din ramuri. Curentul ăla rezidual nu are nici o importanţă ptr trz finali, există şi cu ei blocaţi cît timp au tensiune între colector şi emitor.

...........

Partea comică la o limitare sau protecţie la suprasarcină sau scc e că acţionează doar cînd curentul pe elementul martor (de regulă rez de emitor) atinge valoarea prestabilită. Degeaba faci scc la ieşire fără semnal. :)

Link spre comentariu

Dudi, toate amplifurile pe care le-am reparat şi nu aveau protecţie cu releu, doar mut, fie la intrare, fie în sursa diferenţialului sau a etajului pilot, fără excepţie aveau trz finali arşi. Îţi las plăcerea de a descoperi motivul.

.............

Evident că orice acţionare de pe un element martor cum e o rez de emitor, dacă nu e întîrziat intenţionat cu cond va funcţiona cvasiinstantaneu.

...........

Varianta lui Sava la schema Dual CV1500-1700 foloseşte asta:

Editat de zal
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ce va spun acun nu are legatura neaparat cu ampliful asta ci e o chestie generala valabila pentru orice amplif, dar am zis sa nu mai poluez alte topicuri si sa scriu la al meu.

Stateam aseara inainte sa ma culc si ma gandeam daca ar fi posibil sa maresc cumva SR-ul la amplificator (unul imaginar cu filtru RC pe intrare cum are si asta). Si stiam ca C-ul acela din filtru e principalul vinovat pentru scaderea SR-ului... dar pe urma mi-a venit ideea ca si R-ul e raspunzator pentru asta. Si atunci dintr-odata m-am inverzit la fatza si era sa fac pe mine cand mi-a picat ideea ca la rezistenta aia din filtru se aduna si cea a potentiometrului de pe intrare. Am verificat in simulator si intradevar, dupa ce am pus pot. s-a ales praful de SR. :nerv Si SR-ul scade cu cat e pot-ul mai mare.

Acum nustiu daca chiar asa stau lucrurile sau imi scapa mie ceva... Mai ma gandesc ca odata ce dau pot-ul mai spre minim, chiar daca se aduna rezistenta si scade SR-u, scade si puterea si totodata si SR-ul minim necesar.

Nustiu ce sa mai zic...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări