Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ZAL Reloaded 200W

Postări Recomandate

Se pare ca nu il intereseaza parerile (repet, pertinente) ale colegilor. Eu ma retrag mai ales ca a considerat ca dau sfaturi aiurea. Spor la treaba.Sint curios ce vor spune componentele SMD la flexarea cablajului.Dar el stie cel mai bine ce si cum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 464
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Discutia asta este destul de tardiva acum avand in vedere faptul ca placile sunt deja executate deci nu se mai poate face nimic decat ceva observatii de retinut pentru viitor. Pe de alta parte inteleg si indignarea lui Dudi ( desi cred ca exagereaza atunci cand acuza inividia-eu nu din motivul asta am intervenit ), adica m-am uitat inapoi pe topic si am observat ca acest cablaj a fost prezentat la faza de desen aici pe topic, inainte sa fie predat la fabrica si poate cu exceptia lui Victor ( si a mea ), cei care il critica acum, atunci n-au avut decat cuvinte de lauda desi desenul este fix acelasi cu placa executata, deci repet, inteleg indignarea sa insa nu inteleg reticenta de a accepta sfaturi, dar fiecare abordeaza cum considera de cuviinta domeniul. Personal regret ca n-am urmarit topicul atunci si n-am acordat atentie desenului placii, as fi venit cu aceste observatii de atunci, moment in care ceva s-ar fi putut face, acuma este tarziu, si totusi vin cu ceva observatii, macar daca Dudi nu le accepta, poate or ajuta pe altii ( si va asigur ca asta este singurul motiv pentru care ma bag in seama ).

Sunt constient de faptul ca in cazul de fata prioritatea a fost dimensiunea placii, respectiv cat mai mica pentru a se inscrie intr-un anumit standard in vederea pretului, si pentru asta s-au facut anumite compromisuri, eu insa consider ca s-a exagerat putin la acest capitol ( cel al compromisurilor ), si ma explic.

Condensatorii de pe filtrarea etajului final ( presupun ca ai pus capsule de 10mm, pentru ca ma indoiesc ca vei gasi 220u/63V mai mici de atat ), sunt cam mici cat priveste capacitatea, avand in vedere puterea vehiculata, consumul maxim se concentreaza la frecvente mai joase, iar curentul AC urmeaza calea cu impedanta cea mai joasa, cablurile de legatura de la sursa la placa, au atat inductanta cat si rezistenta, cumulat vor avea o anumita impedanta in functie de frecventa, impedanta probabil mai mare decat condensatorii de pe placa de langa finali ( sau cel putin asa ar trebui sa fie, altfel conzii aia nu-si mai au rostul ), astfel incat condensatorii astia pot fi considerati un soi de rezervor de energie pentru etajul final, cum insa capacitatea lor este destul de mica, efect semnificativ nu vor avea, probabil efectul lor se va concentra la frecvente mai mari, undeva in zona inaltelor, la bas insa, acolo unde conteaza cel mai mult impedanta mica a sursei, vor contribui destul de putin spre deloc la volum ridicat, deci de aici concluzia mea ( intemeiata din punctul meu de vedere ), ca i-ai redus atat de mult incat i-ai facut aproape inutili. In alta ordine de idei, avand in vedere tensiunea mica a electroliticilor ( sper ca la ceilalti ai mers pe minim 100V ) va trebui sa mentionezi clar cumparatorului, ca traful nu poate avea mai mult de 35-40Vca in gol ( si 40 mi se pare riscant ) la retea masurata de 230Vca.

Traseul de masa, acel "U" nu-i tocmai inspirat ales, ar trebui sa-ti imaginezi putin cum va circula curentul pe acel traseu in functie de semialternanta activa, daca impedanta traseului este mica, forma asta a lui n-ar trebui sa fie o problema, insa o problema este faptul ca traseul de masa de la semnal ( filtrarea ) este poluat de curentii de masa de putere, si aici pe forum au fost destule situatii documentate in care au fost probleme tocmai datorita masei de semnal comuna cu cea de putere, traseul nu este suficient de gros incat impedanta sa fie foarte mica deci cu siguranta vor exista diferente de potential de la un capat la celalalt, asta poate sa afecteze performantele. Masa de semnal ar fi trebuit luata cu traseu separat direct de langa borna de conexiune a masei de la sursa.

Lipsa gaurilor de fixare este totusi un aspect important, in cazul tau te ajuta ca ai 4 capsule mari de finali care vor fixa placa la apasare in zona din centru, la extreme insa placa va flexa inevitabil, mai ales pe partea de intrare, componentele SMD s-ar putea sa fie afectate de aspectul asta. La tragere insa singurele puncte de fixare vor fi pinii finalilor, 12 la numar, deci 12 punte de fixare, in functie de cat de lungi vor fi lasati depinde cat de mult se va misca placa in zona centrala, la capete flexarea placii va fi marita tocmai de flexibilitatea pinilor, totusi dimensiunile sunt mici, deci ar putea fi in regula, insa pe viitor as sugera sa nu se mai ignore aspectul asta, este totusi important.

Si inchei chiar cu problema acelor papuci de pe alimentare, si orice ai spune tu sau oricat te-ai supara, o consider totusi o problema, rezolvabila probabil asa cum s-a propus cu ceva mica lipita in acea zona, chestia asta este o problema de electrosecuritate, si din ceea ce am observat de multe ori aspectul asta nu se ia cu adevarat in serios pana nu patesti pe propria experienta un esec spectaculos datorita unor astfel de probleme, doar atunci multi inteleg importanta acestui aspect. Personal n-am avut neplacerea unor astfel de experiente dar asta in principal gratie lui Smilex care mi-a deschis ochii la momentul oportun intr-un mod cat mai explicit ( grafic chiar ), si s-a asigurat ca inteleg cat de important este acest aspect, de asta insist si eu atat aici cat si pe la alimentatoare pe tema asta, probabil intr-un mod agansant, necesar insa. In cazul de fata pentru a pastra papucii, cel de la +Vcc putea fi coborat cel putin 1mm, situatie in care distanta acolo intre papuc si traseul de masa ar fi fost mult mai acceptabila, si pentru a pastra simetria, si cel de jos se putea urca 1mm, si pentru astra se putea repozitiona traseul ala micut de masa, ducandu-se peste traseul dintre rezistenta de 10R/3W si condul de 47n, apoi printre bornele celor 2 rezistente de 3W, asta ar fi facut loc urcarii papucului de la -Vcc si deci pastrarii simetriei, dar si a unei distante sigure intre el si traseul de masa, nu s-ar fi sacrificat nimic din dimensiuni sau estetica, insa s-ar fi evitat discutia asta prelungita.

In fine, cer scuze pentru postarea asta lunga, si pentru eventualele neplaceri provocate lui Dudi, va asigur ca nu cearta sau invidia ar fi motivatiile interventiei mele, ci progresul.

Numai bine tuturor.

PS: Mi-au sosit si mie placile de la regulatorul de 5,5A.V2 si arata fantastic, abea astept sa echipez si sa testez una din ele, asa ca va las :)

Link spre comentariu

Un sut in kur de la un meserias face mai mult decat 1.000 de pupaturi primite de la oameni care nu se pricep in acelasi kur. Partea buna este ca sunt doar niste cablaje goale care nu costa prea mult. Inca este timp pentru rectificari si data o noua comanda de cablaje iar cele actuale folosite pentru experimente. Folosirea cablajelor actuale de catre clientii care platesc nu face decat sa creeze o pata neagra pe reputatia constructorului pentru viitor.  Greseli toata lumea face, daca sunt corectate se sterg cu buretele si totul merge mai departe, dar incapatanarea de a nu le corecta va fi foarte toxica pe viitor si asta nu pentru noi cei cu sufletele negre, ci pentru constructorul cu sufletul alb si pur :)

Link spre comentariu

Marian, chiar si daca as fi primit aceste sfaturi (de la regii incoronati ai audio) inainte sa dau cablajele la fabrica tot nu as fi facut altfel pentru ca eu nu vad nici o problema pe cablajul meu. Tot ce mi se spune acum eu am stiut de la bun inceput.

Vezi ca te-a orbit si pe tine invidia si nu mai vezi bine. Masa de semnal este luata direct de la borna GND si e separata de cea de putere prin 15R.

De remarcat este faptul ca cei care imi cauta mie nod in papura acum sint doar cei care au amplificatoare la vanzare (da Raimond, stiu, tu mai ai ca ai dat faliment). Userii care nu sufera de paranoia concurentei nici nu comenteaza, pentru ca nu e nimic de comentat.

Bai, deci imi place la maxim cand vad cata invidie am starnit doar prezentant niste cablaje gole ! :d Dar cand voi pune si piesele ? O sa vina Raimond si o sa zica ca electroliticii sint prea aproape de radiator si din niste formule quantice rezulta ca o sa ia foc.

Am mai postat de-a lungul timpului si pe la alte sectiuni dar raman la parerea ca sectiunea Audio e cea mai predispusa la boli mintale.

Fratilor, va multumesc din suflet si va iubesc ca ma faceti sa ma simt atat de special ! :88

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Daca te uiti mai atent la postarea mea de mai sus ai sa vezi scris in paranteza "filtrarea", adica filtrarea partii de "atac" are traseu de masa comun cu cea de forta, si asta am sanctionat eu.

Cat despre:

Marian....Vezi ca te-a orbit si pe tine invidia si nu mai vezi bine.... tu mai ai ca ai dat faliment, userii care nu sufera de paranoia concurentei nici nu comenteaza, pentru ca nu e nimic de comentat.

Bai, deci imi place la maxim cand vad cata invidie am starnit doar prezentant niste cablaje gole ! :d Fratilor, va multumesc din suflet si va iubesc ca ma faceti sa ma simt atat de special ! :88

Nu spun decat atat:

Urat din partea ta, urate iesiri arati uneori, sper sa fie totusi cuvinte la nervi si nu o trasatura de caracter. Oricum pentru aceste cuvinte in ochii mei ai cazut iremediabil intr-o categorie in care te asigur ca nu-ti doresti sa fii, speram la mai mult din partea ta insa ma dezamagesti. Cu siguranta nu-mi mai pierd timpul cu contributii pe nici un topic de-al tau, n-ai decat sa te descurci cum poti, cu atitudinea asta progresul este foarte lent.

Pacat...

Link spre comentariu

"...sper sa fie totusi cuvinte la nervi si nu o trasatura de caracter."

- Nop, sint zen. La fel ca Victor.

"Oricum pentru aceste cuvinte in ochii mei ai cazut iremediabil..."

- Ce sa zic... sint devastat sufleteste ! :rade:

"Cu siguranta nu-mi mai pierd timpul cu contributii pe nici un topic de-al tau..."

- Doamne ajuta ! (am scapat de unul... mai raman 3)

Daca m-ar defini pe mine parerile altora despre mine..... :d Dar stii cum e aia: "Cainii latra, ursu... isi vede mai departe de amplficatorele sale".

Ratza, daca mi-ai inchide topicul pentru 2-3 zile pana se mai calmeaza astia, ti-as fi recunoscator.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Ati inceput cu arcuri electrice (de parca s-ar baga in el zeci si sute de kilo volti), trasee care sunt parcurse de curenti de peste 30 de amperi, trasee apropiate, flexarea cablajului pana la desprinderea sau ruperea smd-urilor dupa placa (de parca placa ar fi lunga de un kilometru, n-are decat 10x5cm)

Clientii vor fi atat de suparati pe compania Dudikoff LTD incat a dat faliment inainte de infiintare  :rade:

Hai fratilor mai lasati-l in pace, vorba lu @marian, pozele cu desenul cablajului sunt puse inainte ca el sa trimita gerberele la fabrica si n-a sarit nimeni de cur in sus sa ii critice desenul

Acum cum au vazut cablaju iesit, a explodat forumul

Link spre comentariu

Inca o victorie ! :101 Am terminat ampliful si merge foarte bine. N-a luat foc si n-a facut nici arc la papuci, ca sa vezi ce chestie... :rade:

Papucii intra si ies elegant fara sa tii cu mana de nimic iar placa nu se indoaie si nici nu se misca deloc.

Offsetu este din nou 1,4mV. Incredibil ! Si asta fara nici o imperechere. Deci se pare ca asa va fi de fiecare cand va fi construit daca se vor folositi aceleasi piese pe care le-am folosit eu.

Zgomotul este si mai mic decat la ZAL100V2, si e normal, pentru ca am marit conzii din filtrul de rejectie.

Radiatoarele de la VAS sint doar caldute, iar radiatorul de la finali foarte putin cald (cu bias de 35mA).

In rest... ce sa mai zic... se aude foarte bine. Posted Image

Iar aici aveti cele necesare pentru a-l construi...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări