Blacksmith Postat Martie 2, 2016 Autor Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Eu nu inteleg cum se citeste acel grafic de zgomot. Ce reprezinta rezistenta Rg de pe verticala ? In ampliful meu cat ar fi acea rezistenta ? Editat Martie 2, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Rg este rezistența sursei de semnal ( g vine de la generator ) . Orice rezistență generează un zgomot termic ( Johnson ) Un = sqrt ( 4 * k * B * R * T ) unde k este constanta lui Boltzman 1.38 * 10-23 J/K , B este banda în Hz , R este rezistența în ohmiși T temperatura în K . În cazul nostru R este Rg . Tranzistorul înrăutățește acest zgomot cu un factor de zgomot exprimat în dB . Acest factor depinde de Rg și de Ic precum și de frecvență. Așa cum am spus mai sus este mare la frecvențe mici ( așa numitul zgomot 1/f) și scade , rămânând apoi constant cam în toată banda audio. Exemplu. Rg = 10 kΩ, Ic = 0.25mA , B = 20-20000Hz luăm F din curbele alea - în principiu valoarea de la 1kHz este OK. Să zicem că F = 2 dB. Avem Un = 0.9µV zgomotul rezistenței . Acesta va fi înrăutățit cu 2dB ( de 1,26 ori ) devenind 1.13µV . Citirea de pe curbe e simplă : intersecția dintre verticala din dreptul Ic cu orizontala din dreptul Rg pică într-o zonă delimitată de o curbă cu un factor de zgomot înscris pe ea . Editat Martie 2, 2016 de UDAR Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2016 Autor Partajează Postat Martie 2, 2016 Ok, dar cat este Rg-ul in schema mea ? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Păi , dacă este schema din postul #1 , Rg este rezistența sursei din aparatul precedent - să zicem 600Ω serie cu 1k , ambele parale cu 27k , totul serie cu 300Ω adică circa 1.8k. Observație . În felul ăsta determini zgomotul de natură termică al etajului de intrare ( rezistențe ideale + tranzistori). Mai există și alte surse de zgomot - unele rezistențe cu carbon îndeosebi pot avea un zgomot mai mare decât zice Johnson . Apoi mai sunt zgomote foarte multe induse din exterior sau din alimentare dar de astea nu discutăm aici . În principiu zgomotul din cauza tranzistoarelor de la intrarea într-un amplificator de putere este ultima grijă care trebuie să te preocupe . Ai destule altele. Dacă ai zgomot echivalent de câțiva µV raportat la un nivel de câteva sute de mV obții un raport S/N de circa 100dB . Brumul , influențe radio , alte surse externe , generează de obicei mult mai mult decât atât . Chiar și zgomotul de fond al încăperii nu este de așteptat să fie mai mic de 20dBA iar nivelul maxim de ascultare mai mare de 100dBA deci 80dB dinamică maximă. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2016 Autor Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Am inteles. Mersi ! Edit: Daca as zice altfel, rezistenta Rg este impedanta de iesire a sursei in paralel cu impedanta de intrare a amplifului, ar fi corect ? Edit2: Defapt... nu prea imi da bine asa.... Editat Martie 2, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Rg este ceea ce ”vede” tranzistorul la intrare - exclusiv , desigur , rezistențele lui interne ( rbb', rπ și ce-o mai fi pe-acolo. ) Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 8, 2016 Autor Partajează Postat Martie 8, 2016 Se pare ca Luni ajung cablajele la mine. Abia astept... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 14, 2016 Autor Partajează Postat Martie 14, 2016 A sosit clipa mult asteptata ! Link spre comentariu
ionu7z1992 Postat Martie 14, 2016 Partajează Postat Martie 14, 2016 (editat) Salut, Ai mare grija atunci cand lipesti(manevrezi) cablajul deoarece in zonele incercuite sunt mari sanse sa se produca un scurtcircuit...Eu in locul tau as fi pus invers papucii pentru alimentare.. E doar o parere strict personala... Editat Martie 14, 2016 de ionu7z1992 Link spre comentariu
zal Postat Martie 14, 2016 Partajează Postat Martie 14, 2016 Bravo Dudi! Arată din ce în ce mai bine cablajele tale. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 14, 2016 Autor Partajează Postat Martie 14, 2016 Ionutz, am avut grija de problema asta. Acolo intre papuc si traseu e lasat un mic spatiu. Nu se vede in poza (ca e mica) dar este. Link spre comentariu
maxente Postat Martie 14, 2016 Partajează Postat Martie 14, 2016 @ionu7z1992 daca pui conentorii ca asta http://www.tme.eu/ro/details/63849-1/terminale-cu-lipire-pcb/te-connectivity/ atunci da, risti sa treaca marginea peste traseu @Dudikoff a folosit conectorul asa http://www.tme.eu/ro/details/ls1560/terminale-cu-lipire-pcb/ si nu are umarul ala care poate trece peste traseu Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Martie 14, 2016 Partajează Postat Martie 14, 2016 (editat) 30 de amperi trec si prin 3 mm de cablaj...numai dupa ce ai vazut ceva prajeli la viata ta stii ca se poate si mai ales cum de se poate...Sa speram ca nu va fi nici o problema.dar nu e asa greu sa reconfigurezi alimentarea... Editat Martie 14, 2016 de ionicadelatara Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 14, 2016 Autor Partajează Postat Martie 14, 2016 De ce sa reconfigurez alimentarea ? Ce problema are ? Crezi ca daca se putea in altfel nu o faceam ? Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Martie 14, 2016 Partajează Postat Martie 14, 2016 un scurt accidental face praf si cablajul in zona respectiva.teoretic n-o sa se intample nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum