Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ZAL Reloaded 200W

Blacksmith

Postări Recomandate

Eu nu inteleg cum se citeste acel grafic de zgomot. Ce reprezinta rezistenta Rg de pe verticala ? In ampliful meu cat ar fi acea rezistenta ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 464
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

133

• sesebe

40

• zal

35

• hpavictor

32

Rg este rezistența sursei de semnal ( g vine de la generator ) . Orice rezistență generează un zgomot termic ( Johnson ) Un = sqrt ( 4 * k * B * R * T ) unde  k  este constanta lui Boltzman  1.38 * 10-23 J/K , B este banda în Hz , R este rezistența în ohmiși T temperatura în K . În cazul nostru R este Rg . Tranzistorul înrăutățește acest zgomot cu un factor de zgomot exprimat în dB . Acest factor depinde de Rg și de Ic precum și de frecvență. Așa cum am spus mai sus este mare la frecvențe mici ( așa numitul zgomot 1/f) și scade , rămânând apoi constant cam în toată banda audio.

Exemplu.

Rg = 10 kΩ, Ic = 0.25mA , B = 20-20000Hz luăm F din curbele alea - în principiu valoarea de la 1kHz este OK.  Să zicem că F = 2 dB.

Avem Un =  0.9µV zgomotul rezistenței . Acesta va fi înrăutățit cu 2dB ( de 1,26 ori ) devenind 1.13µV .

Citirea de pe curbe e simplă : intersecția dintre  verticala din dreptul Ic cu orizontala din dreptul Rg pică într-o zonă delimitată de o curbă cu un  factor de zgomot înscris pe ea . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Păi , dacă este schema din postul #1 , Rg este rezistența sursei din aparatul precedent - să zicem 600Ω serie cu 1k , ambele parale cu 27k , totul serie cu 300Ω adică circa 1.8k. 

Observație . În felul ăsta determini zgomotul de natură termică al etajului de intrare ( rezistențe ideale + tranzistori). Mai există și alte surse de zgomot - unele rezistențe cu carbon îndeosebi pot avea un zgomot mai mare decât zice Johnson .

Apoi mai sunt zgomote foarte multe induse din exterior sau din alimentare dar de astea nu discutăm aici . În principiu zgomotul din cauza tranzistoarelor de la intrarea într-un amplificator de putere este ultima grijă care trebuie să te preocupe . Ai destule altele. Dacă ai zgomot echivalent de câțiva µV raportat la un nivel de câteva sute de mV obții un raport S/N de circa 100dB . Brumul , influențe radio , alte surse externe , generează de obicei mult mai mult decât atât .

Chiar și zgomotul de fond al încăperii nu este de așteptat să fie mai mic de 20dBA iar nivelul maxim de ascultare mai mare de 100dBA deci 80dB dinamică maximă. 

Link spre comentariu

Am inteles. Mersi ! :)

Edit:

Daca as zice altfel, rezistenta Rg este impedanta de iesire a sursei in paralel cu impedanta de intrare a amplifului, ar fi corect ?

Edit2:

Defapt... nu prea imi da bine asa....

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Rg este ceea ce ”vede” tranzistorul la intrare - exclusiv , desigur , rezistențele  lui interne ( rbb', rπ și ce-o mai fi pe-acolo. )

Link spre comentariu

Salut,

Ai mare grija atunci cand lipesti(manevrezi) cablajul deoarece in zonele incercuite sunt mari sanse sa se produca un scurtcircuit...Eu in locul tau as fi pus invers papucii pentru alimentare..

E doar o parere strict personala...

post-194431-0-45674000-1457971773_thumb.jpg

Editat de ionu7z1992
Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

30 de amperi trec si prin 3 mm de cablaj...numai dupa ce ai vazut ceva prajeli la viata ta stii ca se poate si mai ales cum de se poate...Sa speram ca nu va fi nici o problema.dar nu e asa greu sa reconfigurezi alimentarea...

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări