Blacksmith Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 (editat) Sa trecem la nivelul urmator. Datorita succesului pe care l-a avut ampliful ZAL100V2, o schema simpla dar care se aude bine, am zis sa incerc sa-l imbunatatesc si mai mult... si asa s-a nascut fratele mai mare cu numele de cod ZAL200V3. O combinatie din versiunea anterioara cu idei din Motorola. Schema o aveti mai jos iar specificatiile sint trecute pe ea. Scoate 200W in 4 ohmi. O sa postez mai incolo un tabel cu ce trebuie optimizat pentru varianta de 100W si de 50W. Ce imbunatatiri am facut... Am adaugat cele mai bune surse de curent constant, in acest fel ampliful poate fi alimentat intr-o plaja mai mare de tensiuni, fara probleme. Am marit castigul prin adaugarea unui VAS Darlington ca sa-l pot micsora apoi adaugand acele rezistente la masa de 10K pentru a liniariza VAS-ul si a scadea distorsiunile, dar fara sa ridic curentul la valori astronomice (de 50mA) cum e la Motorola, ampliful asta functionand elegant cu 9 mA in VAS. Si alte cateva mici imbunatatiri... Abia astept sa-l incerc si in practica, caci... primavara bate la usa si tre sa plec iar la tara. O sa fie mai simplu, pentru ca doar voi face modificarile pe un cablaj deja existent de la ZAL100V2. PS: Pentu ca nu prea am avut inspiratie am pastrat numele schemei lui Zal desi aceasta schema e cu mult diferita, dar daca autorul moral doreste sa-l schimb atunci ma voi stradui mai tare sa-i gasesc alt nume. Editat Februarie 12, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Uite originalul , posibil mai bun si cu siguranta , performantele reale ( ) sunt confirmate de audiofili cinstiti : A , am uitat , te-am banat vesnic si ca urmare nu poti vedea adevarul . Dar nu e o problema grava , altii pot vedea diferenta intre bine si rau . Nu toti sunt banati ! Poate ca cineva bine intentionat o sa-ti sopteasca la ureche cum sta treaba , asa , ca sa nu te mai chinui fara folos . Sper ca stiti de gluma ! Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 @ Victor De ce colectorul T5 sau T6 este legat la alimentare si nu la GND? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 12, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2016 (editat) Rog un moderator sa mute schema lui Victor (si comentariile legate de ea) pe un alt topic. Nu imi poluati mie topicul !Ca de obicei, nu ma intereseaza schemele lui Victor. Editat Februarie 12, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 (editat) Proiectul asta , YBA P1000 este inspirat ( adica supravoltat , cum ar comenta un user al carui nume nu poate fi scris sau rostit ) din proiectul celebrului ROTEL ( de origine japonez , mentiune pentru habarnisti ) , care a fost produs doar pentru DUAL ca OEM cu denumirea CV1700 . Uluitor , comentariul meu este total ONTOPIC . Dudica minte in semnatura , asa cum ii sta bine , iar userii Elforum cunosc duplicitatea din semnatura lui dudica fara sa comenteze si ii cunosc naravul ... Editat Februarie 12, 2016 de Victor Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Dudikoff capacitatea Miller de compensare peste VAS este extrem de mica. Chiar daca in simulator pare ok in realitate acum ai un VAS cu castig foarte mare si care este posibil sa o ia razna daca nu este bine tinut in frau. Aceasta capacitate mai are un rol major in scaderea impedantei de iesire a VAS-ului la frecvente foarte inalte, prin realizarea unei reactii negative locale. Daca te uiti si la YBA, din cauza ca VAS-ul are castig f mare, C Miller este de circa 150pF. Cei 22pF sunt insuficienti in opinia mea , cu acest tip de VAS. Deasemenea nici capacitatea parazita a acestor tranzistori nu te va mai putea ajuta, acum ea fiind aproape anulata. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Pai castigul NFB-ului e doar de 30 dB... Si chiar si fara conzi deloc tot am 60 grade margine de faza. Am vazut amplifuri si fara ei. Editat Februarie 13, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Poate ajuta capacitatea tranzistorului repetor din VAS. Baza lui Q14 nu cumva trebuia conectata la colectorul lui Q13? Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Rolul lui R35 este cunoscut doar de initiati .... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Dudikoff nu vorbesc despre stabilitatea Nyquist ci despre instabilitatea generata de elementele parazite care adauga poli noi care nu sunt figurati in simulare. Primul tranz din VAS are capacitatea zero care inseriata cu capacitatea de l al2lea tranz da capacitatea totl a VAS ului egala cu ...zero. Ma rog, lasa asa , nu mai conteaza... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Franz, nu, asa trebuie conectat. Rezistenta aia din colectorul superdiodei cica aduce o mica imbunatatire, n-am inteles ce face exact dar oricum e de bine. Pentru cine vrea sa-i cunoasca rolul, scrie in cartea lui Randy Slone la pag. 198. Se calculeaza ca fiind = (25 / Ic) * 5. Editat Februarie 13, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
ex.escu Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Compenseaza re',....incercati compensarea cu 2 condensatori serie si o rezistenta la masa..a mai fost propusa la amplificatorul de 100w. Amplificarea la pilot nu e asa de mare,aveti in vedere si sarcina (variabila,functie de ic ) pe care o prezinta finalii,rezistentele de sarcina,efectul' Early". Editat Februarie 13, 2016 de ex.escu Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Ca sa fie utila R35 , trebuie conectata asa : Editat Februarie 13, 2016 de Victor Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 13, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2016 Explica de ce. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Buna replica asta ! Mai bine mergi pe incredere ,si ca sa fii mai hotarat reciteste si recomandarea lui franzm , si explicatia lui ex.escu ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum