Vizitator Bugaian Alex Vitalie Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Salut, caut o piesă similară cu ce vedeți pe linku de mai jos: http://www.ebay.com/itm/NOS-Russian-ex-USSR-Arrester-R-46-46-lightning-spark-lot-of-10-/290951405770?hash=item43be0e20ca:g:kfEAAMXQVs1Rl54W Există un echivalent în România unde ași găsi în zona Brașov. Mulțumesc. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Se poate înlocui, dar cu performanţe mult mai modeste şi cu un bec neon cum sunt cele din şurubelniţe (creion de fază). Acele becuri au o tensiune de amorsare de circa 70-80V şi o capacitate foarte redusă.Ar fi utile pentru descărcarea sarcinilor electrostatice atmosferice slabe.Pentru protecţie la descărcări atmosferice de putere (trăsnet) se poate construi un eclator din două vârfuri ascuţite montate faţă în faţă la o distanţă de maxim 0,5 - 1mm şi care vor limita tensiunea descărcării la 500-1000V. Se pot combina descărcătorul cu neon şi eclatorul prin legare în paralel, obţinând o protecţie mai eficientă decât fiecare din cele două în parte. Link spre comentariu
costi_b Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 (editat) http://www.tme.eu/ro/details/cg-90l/bobine-de-prot-la-supratensiune-pt-tht/littelfuse/cg90l/ Are 1,5 pF, 90V. Gasești și pentru alte tensiuni. Poți găsi prin amplificatoarele CATV. Editat Februarie 12, 2016 de costi_b Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Am gasit asa ceva intr-o centrala telefonica dezafectata, avea 24 lini interioare ,si pe fiecare linie avea un eclator identic cu cel pus de costi_b .Eu le folosesc in cadrul unor incubatoare,pe post de protectie la descarcari atmosferice .Am gasit odata unu spart dupa o furtuna puternica,dar si incubatorul dus . Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Descarcatoarele cu gaz sunt scumpe si depasite. In prezent se folosesc semiconductoare, diode Transil, unidirectionale sau bidirectionale. Tensiunea de strapungere poate fi aleasa intre 6 V si 600 V si este foarte stabila la variatia curentului in limite largi. Pentru curenti de descsrcare mici, sub 5 A, pretul unei diode Transil este sub 1 RON. Link spre comentariu
costi_b Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Transil-urile sunt foarte bune pentru protecție, dar nu și când vine vorba de RF, au o capacitate cuprinsa între 500 pF și 10 nF în funcție de tensiunea la borne. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Pentru protecția intrărilor de antenă unde sunt necesare capacități parazite foarte mici, doar descărcătoarele cu gaz și eclatorii rămân totuși varianta optimă. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) La ce vrei sa`l folosesti? Protectie impotriva descararilor electrice sau electricitate statica? Antena e de emisie/receptie sau doar receptie? Grig Editat Februarie 13, 2016 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Intr-adevar, capacitatea este de 10 nF la diodele pentru 15 kA, dar la diodele de curent mic e neglijabila fata de capacitatea unui cablu coaxial de 50 ohmi (100 pF/m). Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 Pentru un fulger serios nu cred ca este piesa care sa fie eficienta. Link spre comentariu
adicontakt Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 @dan cod , pacat ca nu mai pot da like Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 E o mare diferenta intre un fulger si un traznet. La fulger in genere scapi cu acel descarcator si o priza buna de pamint. La traznet e deja altceva, trebuie paratraznet , priza buna de pamint, feederul coaxial impamintat din maxim 50 in 50 m , la coturi , la intrarea in cladire , centura de egalizare a potentialului protector serios, cel mai serios este pina la urma o bobina la masa dar din sirma groasa sau in functie de frecventa cu circuit lambda/4. Si nu in ultimul rind o doza mare de noroc, sa nu fie un traznet monstruos de puternic. Grig Link spre comentariu
validae Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 Apropo de diferența dintre fulger și trăznet.....am observat des la prezentatorii de știri expresia ,,un om a fost lovit de fulger,, . Fulgerul este o descărcare produsă între nori încărcați cu sarcini electrice diferite, pe când trăznetul se produce între nori și sol, un obiect de la sol, sau chiar suprafața apei. Radiația electromagnetică foarte intensă a fulgerului induce tensiuni mari în antene, dar în antene se pot descărca și sarcinile electrostatice atmosferice ce apar mai ales în timpul furtunilor. Am avut vreo 6 defectări ale selectorului la un televizor A/N tip Diamant din cauza acestor descărcări electrostatice înainte de 90, dar cea mai mare sperietură am tras-o mai recent când în timpul unei furtuni cu descărcări electrice, am scos toate aparatele din priză, antena din televizor și într-un ultim moment de inspirație m-am gândit că nu strică să scot și cablul telefonic din modemul intern al PC-ului. Am scos mufa și am lăsat-o jos lângă PC, în următorul moment observând o descărcare albastră de câțiva centimetri între mufa cablului telefonic și carcasa PC-ului....din fericire nu s-a întâmplat nimic. Legat de trăznet, o cunoștință a avut ghinionul să-i fie lovită consola de rețea a casei de un trăznet în timpul unei furtuni.Norocul că avea copii instruiți să nu mai atingă aparatele electrice, scoseseră din priză toate aparatele și stăteau în pat. În momentul descărcării, absolut toate aparatele electrice s-au ars, chiar și scoase din prize, cablurile de rețea erau vizibil străpunse din loc în loc la distanțe egale, iar scântei lungi de zeci de centimetri săreau din prize către ștecherele aparatelor ce fuseseră decuplate. Link spre comentariu
yo9dl Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 Daca se doreste protejarea unei statii de emisie receptie o solutie foarte buna este cea de aici http://www.dxengineering.com/parts/ppr-is-50ux-c0, insa doar acest dispozitiv nu este suficient. Detalii complete pentru rezolvarea chestiunii se gasesc aici http://www.dxengineering.com/techarticles/techinfo/lightningandrfiinfo. Din pacate, asa cum sugera si Grig, Murphy este intotdeauna de serviciu, asa ca o protectie 100% sigura nu se poate obtine. Se pot diminua insa pagubele. Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 14, 2016 Partajează Postat Februarie 14, 2016 In urma cu 2 ani a traznit in curte la un vecin a facut gaura in beton si i-a aruncat consola de curent de pe stalp.Avea omul 5tvuri in casa.2 nu au avut nimic 3 facute praf cum rar am vazut.De aceea am zis si nu ma supar ca ma contrazice cineva sau ma face prost nu imi schimb parerea.Ceva 100% efecient nu exista si nu stiu cum se face dar daca ai gasi ceva cu eficienta de 98% cand vor fi probleme ai mari sanse sa intri in cei 2% Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum