Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Referitor la LM317 / LM337

ALEKS

Postări Recomandate

O intrebare: In schema de mai jos pot pune in paralel 2 bucati LM317 si 2 bucati LM337? Am nevoie de o sursa dubla cu selectie variabila pe canale (pozitiv / negativ) ce poate debita 2-2.5A constant in sarcina.

Schema:

Posted Image

Multam,

ALEKS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vincze_szilard

8

• bogdan_

5

• ALEKS

5

• zal

5

Top autori în acest subiect

nu stiu daca e indicata functionarea in paralel, dar ai putea folosi ori LM-ul cu tranzistor extern, cum e indicat si in datasheet, sau sa folosesti varianta care este pentru 3A..pentru LM317 stiu ca exista, dar f. posibil sa existe si pentru cel negativcompletare: vezi la datasheet-ul lui LM150 cu se pun in paralel, cred ca merge si la LM317, respectiv la LM337..conectezi Vin impreuna, Dadj impreuna, iar Vout prin rezistente de 0,1 ohmi

Link spre comentariu

Varianta cu "integrare" prin amplificator operational si 2N2905 functioneaza fara nici o problema si pe LM317. Am incercat si nu sunt probleme. Ideea este ca nu stiu cum se comporta regulatorul negativ intr-o astfel de configuratie ce ar presupune inlocuirea tranzistorului 2N2905 cu complementarul sau si ceva inginerie la operational.Ma gandeam ca este posibil sa le utilizez pur si simplu in paralel.Am sa studiez problema executarii cu tranzistor de putere pentru varianta negativa daca exista (fiindca pe partea de putere pozitiva nu sunt puse probleme).ALEKS

Link spre comentariu

Exista o varianta de stabilizator simetric in care ramura negativa urmareste tensiunea de pe ramura pozitiva, se foloseste o singura dioda Zener. Poti sa o ''dotezi'' cu trz mai puternici. Daca te intereseaza ma apuc sa ti-o desenez.

Link spre comentariu

Intr-adevar am nevoie de reglare independenta pentru a obtine o plaja cat mai larga de tensiuni pentru alimentarea unor montaje ce necesita (spre exemplu) +15V / -5V si tot asa.Aceste tensiuni vor fi monitorizate cu voltmetre numerice simple pe care le voi executa cu convertor A/D CA3161 si decodificator BCD-7segment CA3162. Evident afisajele vor avea 3 digiti. De asemenea voi putea monitoriza curentul strabatut prin circuit cu ajutorul acelorasi voltmetre montate in configuratie de ampermetru iar selectia va fi cu comutator (dar asta e alta mancare de peste si depaseste usor subiectul topicului).Pentru partea pozitiva am sa ma descurc cu un tranzistor BDT (un darlington ceva) sau cu batranul 2N3055. Pe partea negativa trebuie sa gasesc un tranzistor care sa suporte curentul cerut.ALEKS

Link spre comentariu

Varianta cu "integrare" prin amplificator operational si 2N2905 functioneaza fara nici o problema si pe LM317. Am incercat si nu sunt probleme. Ideea este ca nu stiu cum se comporta regulatorul negativ intr-o astfel de configuratie ce ar presupune inlocuirea tranzistorului 2N2905 cu complementarul sau si ceva inginerie la operational.

La C.I. operational inversezi intrarile pentru ramura negativa.Daca vrei sa pui trz de putere ca sa-i maresti capabilitatea de curent, pune direct trz simplu, nu Darlington, LM317/337 comanda direct unul sau mai multi trz., chiar si 5 bucati. Numai daca folosesti LM in capsula TO92 poti sa-i pui trz Darlington, desi si acela poate comanda un trz simplu de putere (numai 1).Bafta!
Link spre comentariu

Legarea in paralel se poate aplica la regulatoarele cu tensiune fixa. La cele reglabile este mai putin recomandat.In primul rand, pentru 2-2.5A ma indoiesc ca vor fi suficiente doar 2integrate. Integratul debiteaza 1A, dar cu conditia sa nu fie depasita puterea maxima disipata, deci la tensiuni mici de iesire curentul va fi mai mic.O solutie, dupa parerea mea, ar fi utilizarea stabilizatoarelor integrate in capsula TO-3, LM317K si respectiv 337K.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări