Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ziua Mondială a radioului şi bruiajul voit al emisiunilor....

feri.visky

Postări Recomandate

Am avut un receptor construit cu AF139 in preselector, extensie si demultiplicare marita iar amplificarea era comutabila RAA si reglaj manual totul facut pentru a asculta Tinerama si pe Cornel Chiriac, special pentru acest RR am constuit un generator modulat  MA, da, au fost niste vremuri...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

11

• +_Florin_+

10

• gauss

9

• doru3160

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In mod paradoxal ( oare ? ... ) anumite receptoare cu germaniu au zgomot intrinsec mai mic decat cele cu siliciu . Ma rog , cel putin la cele comerciale " chioare " . Am avut un receptor RDG - ist ... cu rotactor , Spidola , " mergea " tare bine ... AF 139 , bun tranzistor . Era prin selectoare TV , si in ceva radioreceptoare . Mai ales cele Telefunken , Siemens sau Philips ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

..... rusii foloseau prin anii '70, ca semnal de bruiaj, propriile buletine de stiri (evident in lb rusa) inregistrate pe magnetofon, si redate "in sens invers", adica schimband sensul de rotatie al rolelor magnetofonului. Cica aveau un "efect psihologic interesant"  :)

Da, "SRI" sau sistemul de redare inversa. A fost si este o tehnica de manipulare prin mesaje subliminale, decodate de creier la nivel subconstient. 

Cica multe trupe rock si nu numai, au in textele lor mesaje subliminale, puse in evidenta prin acest sistem de redare inversa. Un exemplu poate fi melodia "Another one bites of dust" de la Queen, in care la un moment dat, se aude ceva neinteligibil, ca un mormait. Redat invers, mormaitul devine clar : "start to smoke marijuana".

Mesajele subliminale de manipulare abunda si/mai ales in reclame, la reclamele de la coca cola, cand auzi sfaraitul ala cand scoate dopul, te apuca o pofta subita de coca cola...

Exemplele ar putea continua...dar, in mod sigur voi fi considerat adeptul teoriei conspiratiei..lucru de care, sincer, nu-mi prea pasa, sau cum zice americanul: "I don't give a shit!"... :rade:

Editat de Untold
Link spre comentariu

................Securitatea, cu mii de informatori la toate nivelele,  avea incredere deplina in capacitatea sa de a innabusi "din fasa" orice tentativa de organizare.............

Buna dimineata tuturor,

Dl Florin are mare dreptate. Secu si activul de partid si de stat aveau mare grija sa stea cu ochii pe angajatii lor ''ca pe butelie''. Ne chemau la serviciu si duminica foarte foarte des chipurile ca nu s-a facut planu' (sambata se lucra permanent fapt consemnat in contractul de munca).

Ca sa-ti instaleze telefon trebuia sa ai ''pila''mare, sau sa fi membru pcr si asteptai ani buni fericitul eveniment. Reteaua publica de telefonie spre anii '90 mergea din ce in ce mai prost mai ales cablurile telefonice se defectau des. Cred ca intretinerea deficitara a retelei telefonice era un act deliberat. Se invoca lipsa de fonduri dar Intreprinderea cu cel mai mare profit se pare ca era PTTR-ul (Posta, Telegraf,Telefoan, Radio). Sa detii o statie walkie-talkie nici nu pute fi vorba.

Scuze de off topic

Un coleg inainte de 1989, a proiectat si a realizat un prototip de telefon ''fara fir'' adica baza care se lega la linia telefonica si partea mobila a telefonului care comunica cu baza prin 2 canale radio si cu care te puteai plimba in jurul bazei pe o raza de cateva zeci de metrii. Pot sa va sum ca colegul meu a intampinat enorme greutati, artificial creeate desi toata lumea il lauda pentru initiativa. Astfel de restrictii erau dupa parerea mea tot un fel de bruiaj, oamenii era de dorit sa nu comunice facil itre ei

Cu stima

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Si cine te impiedica sa comentezi?Tocmai asta era deliciul,comentariul intre prieteni a ceea ce ascultam.

Sper ca nu te referi la comentarii in presa vremii... :rade:

Nu ma indoiesc de veridicitate,insa stau si ma gandesc prin prisma celor traite in acele vremuri.Intr-o statie de bruiaj,sa intri cu un aparat foto,sa strangi colectivul si sa-i spui sa zambeasca in poza...mai greu,doar daca taman cel care facea poza era  cu paza si securitatea obiectivului.Ca la Aushwitz,pozele erau facute chiar de cei care vegheau in acele locuri...altfel greu de gasit alte surse.

Regimul era asa de tampit si aplicat de oameni si mai tampiti,incat in armata ne era interzis sa ne pozam cu armamentul din dotare,care, intre noi fie vorba,era la nivelul anilor 44(sau cand s-o fi inventat AK47). :rade:

La vremea potrivita o sa public si alte fotografii legate de subiect... sper sa primesc si poza cu dezmembrarea statiilor... (de abia astept!!!)

In alta ordine de idei: nu trebuia sa fi dizident cu nu stiu ce activitati subversive, era suficient ca cineva sa te toarne ca ai asculta "radio santi" si aveai o oarecare simpatie cu ideile transmise acolo ca si erai  declarat instigator... pentru  caţva ani buni de puscarie... Cunosc cazuri...

Link spre comentariu

Pe linga toate cele expuse mai era un aspect care i`a grabit finalul,  sistemul era ineficient la nivel national.

Foarte bine punctat si acest aspect. Oricine stie cum decurge propagarea in benzile de US (incepand cu 49 si 41m si mai sus), pe timpul zilei si al noptii (apropo de "zonele de tacere") realizeaza imediat de ce emitatoarele de bruiaj aflate pe teritoriul Romaniei erau ineficiente  . Mai precis, dupa orele pranzului "eficienta" scadea ... dramatic ! ... ori tocmai dupa-amiaza spre seara era audienta maxima :rade: .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu se intelege prea clar (din filmulete) al cui era de fapt acest "Radio Nordsee International" care emitea cu 105 kW din afara apelor teritoriale britanice, prin anii '70.

Aplicarea masurii "extreme" a bruiajului de catre UK e greu de inteles, intr-o vreme in care tocmai ei (occidentalii) tipau ca rusnacii bruiaza la greu (inclusiv BBC-ul) si ignora "dreptul cetatenilor la libera informare". 

Banuiesc ca ceva motive intemeiate or fi fost, motivul oficial (ca postul este pirat) mi se pare cam "subtirel" pentru a justifica o asemenea inversunare. A fost singurul post de radio strain bruiat vreodata de Anglia. 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Radio Nordsee International a fost suspectat de a transmite mesaje pentru agentii rasariteni. Acesta a fost pretextul oficial. Aparent postul a aprtinut unor elvetieni dar în finantarea sa exista mai multe semne de întrebare. Englezii l-au bruit probabil pentru ca celelalte încercari de a-l reduce la tacere au esuat. Sa nu uitam ca, pe vremea aceea, parti ale UK se aflau practic într-o stare de razboi civil.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Metodele de bruiaj au folosit, în principal pe şase căi:

1. spectru de zgomot de bandă largă

2. purtătoare modulată în FM (distorsiona peternic la recepţie)

3. folosirea unei voci înregistrate apoi redate în sens invers

4. folosirea muzicii uşoare instrumentale emis combinat în AM şi FM

5. emiterea unor program decalate la câteva sute de  Hertz de frecvenţa postului bruiat

6. folosirea metodei vobler, purtătoare oscilantă mai ales în AM.

În anii '80 reţeaua sovietică avea 2500-3000 de staţii de bruiaj cu un efectiv de peste 5000 de operatori în condiţia în care multe dintre centre erau telecomandate!!!

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Sa nu pierdem din vedere ca posturile de propaganda (Europa Libera, etc) erau finantate si coordonate de CIA. De multe ori mancau cacao, de exemplu cand l-au criticat pe nea Nicu pentru ca a daramat cartierele cu cocioabe si a modernizat Bucurestiul. O spun din ce mi-a povestit un medic care avea apatament in Bucuresti. Eu nu sunt bucurestean si nu stiu exact cum a fost. Occidentalii s-au ofticat si cand s-a construit metroul. Vor colonii subdezvoltate, vor slugi.

Insa am observat ca la BBC lansau zvonuri alarmiste (in anii 2000), cum ca vor creste preturile, pentru ca micii comercianti sa se sperie si chiar sa le creasca. Dar preturile reveneau la cat au fost pentru ca nu era putere de cumparare. Englezii erau interesati sa se produca inflatie, ca sa cumpere de la noi cu valuta mai putina. Interesu poarta fesu.

Iar gradul de colaborare a populatiei cu secu a fost urias. La mine pe scara, din 14 familii erau cel putin 6 cu turnatori. La Europa Libera s-a spus (anii '80) ca procentul de informatori era de 8%, iar in unele domenii sensibile (de ex. in invatamant) era de 20%.

Dupa anul 2011 reteaua de informatori (o resursa valoroasa, care nu trebuia sa fie distrusa) a fost reactivata si a fost pusa in slujba americanilor. Stiu sigur de la unul care venea in vizita pe la mine, pus sa ma brichiseasca. Au fost reciclati pe la case conspirative, prin cursuri de 2 ore tinute seara dupa orele de serviciu. Li s-au dat telefoane mobile ca sa poata sa anunte rapid ofiterii care ii coordonau, in caz de ceva.

Editat de VAX
Link spre comentariu
Vizitator viobio

VAX ,daca nu stii ,atunci de ce sustii ca la Europa Libera sau Vocea Americii se manca kka ,chiar tu ai spus ca nu esti din Bucuresti;tu fabulezi doar din ce-ti spuneau prietenii ,generalii ,,intotdeauna altii ,nu sustii cu argumente traite de tine,eu am impresia ca esti un mare intoxicator .Hai sa-ti spun eu ceva ,MINTI de ingheata apele !

Editat de viobio
Link spre comentariu

Statiile de bruiaj in US nu erau eficiente pe toata suprafata tarii. In afara zonei de propagare directa era o mare zona moarta, mai ales daca erau si forme de relief care opreau propagarea directa. Semnalele ce trebuiau bruiate veneau de sus, din ionosfera. Eu aveam un deal inalt la 7-8 km, la umbra caruia ascultam OK emisiunile din Germania (EL, VOA, etc.) si nu auzeam o mare statie de bruiaj de la 100 km. Statia asta lucra si pentru sovietici, bruia emisiuni in limba rusa.

O alta forma de bruiaj voit erau emisiunile de radiodifuziune in benzile de amatori. Radio Tirana facea "gaura" in banda de 40 m, si asa foarte ingusta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări