Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ziua Mondială a radioului şi bruiajul voit al emisiunilor....

feri.visky

Postări Recomandate

Ceva radiostatii folosite la bruiaj au fost in zona Brasov ... localitatea , nu judetul . Erau folosite ( bonus ) ca relevment pentru orientare radio de catre pilotii de la scoala de ofiteri de aviatie si divizia de aviatie de asalt , stationate o perioada in zona ... semnalul era mult mai puternic decat mijloacele de radionavigatie dedicate , prezente in acea vreme . 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

11

• +_Florin_+

10

• gauss

9

• doru3160

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna seara tuturor,

Cred ca au existat si actiuni de bruiere mascata a posturilor din vest indezirabile regimului comunist mai ales in situatii de criza pe plan intern sau exten si pe perioada limitata de timp.

Modul de bruiere dupa parerea mea cred ca era urmatorul:

• [*]se capta in statia de bruiaj o emisiune a unui post radio de unde scurte in limba araba de obicei, care in momentul actiunii de bruiaj se auzea bine, [*]se acorda statia de bruiaj pe frecventa postului de radio indezirabil si se modula statia de bruiaj cu semnalul postului in limba araba.

Rezultatul era acela ca emisiunea postului de radio care trebuia bruiat era "inlocuita" cu semnalul postului in limba araba, astfel incat sa se dea impresia ca sunt interferente cauzate de conditiile de propagare si nu de actiuni concrete de briuere intentionata.

Ascultarea posturilor straine de radio din vest nu era deloc privita cu ochi buni de activul de partid si de stat si era descurajata pe toate caile.

Emisiunea "Tinerama" a domnului Max Banus de la Europa Libera era preferata mea caci mai ascultam si eu ceva muzica noua. Si Vocea Americii de pe unde medii (emitatorul din Grecia) o ascultam cu placere si pe furis.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Fenomenul era de "captura" a canalului util de catre semnalul perturbator vecin .

Un receptor de trafic se descurca cu astfel de fenomene cu brio.

Ceea ce spui aparea pe receptoarele comerciale ( in sensul de receptoare ce se gaseau in comert nu cele destinate traficului comercial) si se datora exclusiv conditiilor de propagare, semnal util slab , semnal

perturbator puternic, etaj intrare cu mixer oscilator neperformant si filtru de FI asemenea.

Ceea ce spui este deosebit de greu de facut, la fel si bruiajul 100%, chiar in perioada de virf

se putea auzi EL relativ acceptabil daca stateai mai departe de orasele mari si mai schimbai frecventa in functie de

conditiile de propagare.

Grgi

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Apropo de bruiaj. Cat a mai functionat bruiajul in Romania, existam, dar nu aveam decat radio pe medii si lungi, prindeam doar VOA (emitator in Grecia) pe unde medii.Apoi, cand am devenit mai interesat de radioreceptie, am experimentat ce inseamna bruierea pe unde scurte receptionand posturile destinate sovieticilor vecini. Empiric, am descoperit urmatoarele: putem pacali oarecum bruiajul receptionand postul pe frecventa imagine (in acest caz, radiourile cu banda continua de scurte si selectivitate la frecventa imagine mai redusa erau imbatabile).In privinta fadingului, tot asa, mergeu mai bine radiourile simple, sensibilitatea prea ridicata a altora (neprevazute in acelasi timp cu reglaj manual a amplificarii la intrare), sau antena prea lunga accentuau variatiile auditive. Cel mai potrivit era sa micsorezi amplificarea la intrare, pana cand etajul detector functiona fara sa gatuie intrarea, prin RAA (chiar daca era RAA cu intarziere).Mai erau si interesantele toane ale propagarii, cu cautarea benzilor optime de receptie (revista RADIO CCCP dadea in primele pagini prognoza lunara sub forma unui tabel micut).

Link spre comentariu

Buna seara tuturor,

Cred ca au existat si actiuni de bruiere mascata a posturilor din vest indezirabile regimului comunist mai ales in situatii de criza pe plan intern sau exten si pe perioada limitata de timp.

[*]se capta in statia de bruiaj o emisiune a unui post radio de unde scurte in limba araba de obicei, care in momentul actiunii de bruiaj se auzea bine,

[*]se acorda statia de bruiaj pe frecventa postului de radio indezirabil si se modula statia de bruiaj cu semnalul postului in limba araba.

Rezultatul era acela ca emisiunea postului de radio care trebuia bruiat era "inlocuita" cu semnalul postului in limba araba, astfel incat sa se dea impresia ca sunt interferente cauzate de conditiile de propagare si nu de actiuni concrete de briuere intentionata.

Ascultarea posturilor straine de radio din vest nu era deloc privita cu ochi buni de activul de partid si de stat si era descurajata pe toate caile.

Emisiunea "Tinerama" a domnului Max Banus de la Europa Libera era preferata mea caci mai ascultam si eu ceva muzica noua. Si Vocea Americii de pe unde medii (emitatorul din Grecia) o ascultam cu placere si pe furis.

Cu stima,

Buna seara tuturor,

[*]se capta in statia de bruiaj o emisiune a unui post radio de unde scurte in limba araba de obicei, care in momentul actiunii de bruiaj se auzea bine,

[*]se acorda statia de bruiaj pe frecventa postului de radio indezirabil si se modula statia de bruiaj cu semnalul postului in limba araba.

Cu stima,

Muzica mai noua la Free Europe ascultam si eu , dar il ascultam pe Cornel Chiriac - l-am ascultat pana cand a fost asasinat , apoi n-am schimbat postul , doar emisiunea " Actualitatea romaneasca " .

http://www.replicaradio.ro/cornel-chiriac.html

Pentru iubitorii de muzica rock , sa asculte cum era prezentat un nou album .

Link spre comentariu

Topurile muzicale ( ora 22 si 10 minute - ora 23 ) se auzeau bine . Eu incepeam auditia cu stirile de la ora 17 ... in genere la ora aceea serveam masa , acasa , dupa program  . Ma rog , fara zilele in care se " ramanea peste program " sau eram de serviciu . Urma " Actualitatea romaneasca " la 19 ... si celelalte emisiuni , in week - end Metronomul , etc . Sony dubla conversie se descurca bine ... stabilitatea oscilatorului local , ARF - ul , RAA corect si filtrele FI cu caracteristica " dreptunghiulara " isi spuneau cuvantul . Ma rog , erau zile cand nu se " auzea " aproape nimic ... dar erau rare , si numai in anumite intervale orare ... 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu ascultam Vocea Americii pe medii, joi seara era "rockoteca de joi seara" sau asa ceva... Ce mai injuram cand melodiile lui Axel Rose sau Bruce Springsteen erau receptionate cu fading sau, cum s-a zis mai sus, se suprapuneau alte posturi peste...Receptia o faceam cu un radio Albatros, apoi, afara, doar la un anumit colt al blocului, prindeam VOA si cu un radio cu amplificare directa cu 2 tranz. BC109C si cu bara de ferita de 12 cm lungime..de nu stia tata, saracul, ce naiba faceam atata timp la coltul blocului.... :rade: .....cred ca ma odihneam dupa alergatura de prin talcioc dupa cele 2 BC109C....  :bataie doar cu alea mergea radioul ala bine.

Link spre comentariu

Florin, eşti un optimist, adică un pesimisit prost informat... m-am intros din deportarea din Bărăgan, în 1964, aveam 15 ani, şi ascultam posturile cu greu cel puţin în zona noastră (Orade, Bihor).

Trebuie ştiut faptul că staţiile au fost dezafectate treptat, pe regiuni, dar serviciul a continuat până prin anii '80... cu suportul ruşilor, bulgarilor, etc. merită citită cartea...

Dl Fery, trecand peste expresia "pesimist prost informat" care nu suna prea bine, vreau sa-mi exprim respectul si intelegerea pentru dvs si toate victimele regimului kominternist (1945-1964). S-au comis multe rele si atrocitati, sunt foarte bine informat de acestea direct de la cei implicati, stiu povesti reale de la Pitesti care nu exista nici pe net nici in carti.

Dar trebuie sa acceptam faptul ca dupa 1964 s-au schimbat multe lucruri. Nu in ideea de a aduce vreo lauda dictatorului, ci din respect pentru adevarul istoric, din ce in ce mai trunchiat astazi.

Faptul ca nu a mai existat bruiaj dupa 1964 il stiu de la "un pensionar" care a avut o tangenta "majora" cu domeniul si nu avea vreun interes sa mai minta.

Motivul renuntarii la bruiaj (care de asemenea nu se gaseste nici pe net nici in carti) este simplu : mamaliga nu explodeaza doar cu vorbarie (gargara) pe calea undelor, trebuie si organizare ad-hoc. Securitatea, cu mii de informatori la toate nivelele,  avea incredere deplina in capacitatea sa de a innabusi "din fasa" orice tentativa de organizare.

Ca urmare, mentinerea/intretinerea sistemelor autohtone de bruiaj (sau ajutorul rusilor) au fost considerate un efort inutil ... era o altfel de abordare a problemei ...

Din aceeasi sursa va pot spune ca rusii foloseau prin anii '70, ca semnal de bruiaj, propriile buletine de stiri (evident in lb rusa) inregistrate pe magnetofon, si redate "in sens invers", adica schimband sensul de rotatie al rolelor magnetofonului. Cica aveau un "efect psihologic interesant"  :)

Link spre comentariu

Din ceea ce stiu , s - a renuntat la bruiaj ( si )  in urma unui acord la  nivel diplomatic . Nu era numai Romania in " chestiune " , e vorba de mai multe tari care au renuntat la aceasta procedura . In Romania s - a corelat cu incheierea cooperativizarii , plecarea " consilierilor " sovietici , reducerea semnificativa a fortelor armate etc . Aparent nu au legatura . Ce am vrut sa subliniez e ca renuntarea  s - a incadrat intr - un complex mai larg de masuri , ce au provocat si consolidat o alta abordare a politicii interne si externe . In fine ...

Link spre comentariu

In contextul liberalizarii relatiilor internationale, asa cum a spus @gauss a fost de preferat sa se renunte la bruiaj.

Pe linga toate cele expuse mai era un aspect care i`a grabit finalul,  sistemul era ineficient la nivel national.

Asta avea o alta repercursiune, se adunau citiva sa comenteze ca poate ceilalti  au auzit mai bine, lucru

total nedorit de autoritati, mai bine sa auda bine si sa n`aiba de intrebat pe altii.

Grig

Link spre comentariu

........... se adunau citiva sa comenteze ca poate ceilalti  au auzit mai bine, lucru

total nedorit de autoritati, mai bine sa auda bine si sa n`aiba de intrebat pe altii.......

Grig

Buna seara tuturor,

Principiul ''asculta VO sau EUL dar nu comenta'' era incurajat cumva de cei ce ne ''supravegheau politic'' la locul de munca, dar in ceea ce ma priveste foarte greu de respectat. Am avut mare noroc.

Cu stima,

Link spre comentariu

N - am comentat cu nimeni . Nici macar cu familia , desi ascultam toti . Ma rog ... nu programat , se intampla ... In afara familiei , nu vorbeam cu nimeni . Nici pe alte subiecte ... Nu initiam conversatii , si nici nu le dadeam curs . Cateodata era destul de greu , refuzam explicit . Probabil si natura serviciului si - a pus amprenta ...

Link spre comentariu

Si altii mor de grija lor . Si acum , ca si - atunci ... Le tin " socoteala " , pana se ineaca cu ea . Si acum , ca si  - atunci ... cu aceleasi rezultat per ansamblu . Zero ... Se pare ca bancul cu ursul e perpetuu ... nu se pot dezbara de asa placeri ! Conform intelepciunii populare , gusturile nu se discuta . Ma rog , formularea e mai plastica ... apropo de " gustul omului " , sant convins ca si binecunoscuta !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări