Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ziua Mondială a radioului şi bruiajul voit al emisiunilor....

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• feri.visky

11

• +_Florin_+

10

• gauss

9

• doru3160

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am tot zis ca o sa povestesc dar mi-a fost lene sa scriu:

Prin 1970 si ceva, eram in clasa a opta. Intr-un din zile a fost o actiune a UTC-ului care a avut ca invitat un radactor de la Agerpres. La sfirsit trebuia sa punem intrebari. Toti au intrebat cele stabilite mai inainte, doar eu am fost mai smecher si am cerut amanunte despre demisia presedintelui Nixon. Tipul m-a intrebat de unde stiu iar eu foarte candid am spus ca am auzit la tara cind bunicul meu asculta Europa Libera. Presupun ca in jur era linistea din era glaciara! Dar omul foarte finut a spus ca da, s-a discutat la E.L. dar si la posturile radio si tv din tara. A trecut foarte usor peste spusele mele si a continuat sa ne dea informatii despre subiect. Treaba nu a creat nici cele mai mici discutii cu parintii sau aluzii pentru mine, culmea nici colegii mei nu au realizat imensa gafa facuta si nimeni nu a patit nimic. Mult mai tirziu am realizat ce-mi iesise pe gura dar faptul ca nu a avut urmari arata ca intr-un grup de peste o suta de persoane (au fost toate cele 4 clase a opta, plus majoritatea profesorilor si alti invitati) nu s-a gasit nimeni sa vrea sa faca rau. Sau poate s-a gasit dar cei care au primit informatia au judecat cu capul nu cu coloana vertebrala! Tatal meu era membru pcr eu eram utc-ist deci aveam cum sa fim agatati.

Perosnajul respectiv. un om de o cultura enciclopedica, nu mai este in viata si a fost atit de hulit incit parca nu i-as mai da numele sa generez alta polemica!

Link spre comentariu

Da,au facut ani grei,dar nu numai pt asta.Una era sa fii un oarecare si sa asculti acele posturi si alta era sa fii dizident cu "activitate" luat in vizor de baietii cu ochi albastri,si ascultatul radioului era sa fie pretextul ca in bancul ala cu sapca.La fel si cu ascultatul telefoanelor,mare spaima pe romani sa nu vorbeasca aiurea la telefon...am spus si ascultat bancuri din acele vremuri cu mai mult decat conotatie politica si nu s-a intamplat nici pe naiba...ca si cum securitatea din acele vremuri nu avea altceva mai bun de facut decat sa asculte toate telefoanele aleator...aveau ei clientii lor,pt ca nici tehnic nu erau in stare sa asculte atatea linii cate banuia omul simplu.Dar se intretinea mitul cum ca puteau fi omniprezenti,si asta a prins la omul simplu cu creier spalat,sau cei care au prins groaza anilor 50.

Link spre comentariu

Subscriu la ce a scris Doru, securitatea monitoriza permanent acele persoane "luate in vizor" care desfasurasera in trecut activitati neortodoxe vizavi de regim. Sau pe cei ce aveau functii mai importante in aparatul de stat, ministere, ori prin natura functiei plecau in exterior, aveau relatii cu strainii, etc.

Nu statea nimeni sa verifice daca muncitorul "Stan Papusa" de la fabrica "x"  asculta VOA sau Europa Libera.

Oricum ascultau foarte multi EL, chiar si 'nea Nicu in persoana asculta  :57,  nu cred ca rezista tentatiei de a auzi cu propriile urechi propaganda imperialista care-l viza direct.

Eu, adolescent fiind nu aveam mare discernamant politic, dar cei mai in varsta erau de parere ca postul in discutie fusese relativ serios /obiectiv cat a trait directorul Bernard (care era mai "profesionist in ceea ce facea"). Dupa moartea sa au devenit mai neseriosi, cateodata  "fabulau sau minteau de inghetau apele", dar romanii erau fericiti ca puteau auzi si altceva inafara propagandei PCR.  

Link spre comentariu

Si cine te impiedica sa comentezi?Tocmai asta era deliciul,comentariul intre prieteni a ceea ce ascultam.

Sper ca nu te referi la comentarii in presa vremii... :rade:

@doru3160... informatia am primit-o de la unul dintre persoanele de la care am primit fotografia...

Nu ma indoiesc de veridicitate,insa stau si ma gandesc prin prisma celor traite in acele vremuri.Intr-o statie de bruiaj,sa intri cu un aparat foto,sa strangi colectivul si sa-i spui sa zambeasca in poza...mai greu,doar daca taman cel care facea poza era  cu paza si securitatea obiectivului.Ca la Aushwitz,pozele erau facute chiar de cei care vegheau in acele locuri...altfel greu de gasit alte surse.

Regimul era asa de tampit si aplicat de oameni si mai tampiti,incat in armata ne era interzis sa ne pozam cu armamentul din dotare,care, intre noi fie vorba,era la nivelul anilor 44(sau cand s-o fi inventat AK47). :rade:

Link spre comentariu

AK47 inseamna 1947 . La noi a fost " modelul " 1963 , cu " M " , de la modernizat . Specific la cel romanesc era manerul in prelungirea ulucului mainii , nici o tara nu a avut aceasta imbunatatire . Era prezent ( inclinat spre incarcator ) si la unele modele cu pat rabatabil , foarte comod si practic . Personal am beneficiat de asa ceva . La executarea salturilor cu parasuta il schimbam , nu incapea in husa specifica exact din cauza acestui accesoriu ... O alta " manipulare " era prezentarea ca pistol - mitraliera , de fapt fiind cu brio pusca de asalt .

In anii '80 au aparut si alte variante de mai mica raspandire ... replica la AKSU-74 sovietic , si variantele calibru 5,45 .

P .S . - cu scuze pentru off - topic , se poate sterge .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Regimul era asa de tampit si aplicat de oameni si mai tampiti,incat in armata ne era interzis sa ne pozam cu armamentul din dotare,care, intre noi fie vorba,era la nivelul anilor 44(sau cand s-o fi inventat AK47).  :rade:

In asta consta esenta regimului, tampirea oamenilor, inlaturarea intelectualilor si a celor liber ganditori, sau mai precis a celor care mai gandeau inca!

Nu era necesar si nu era voie sa mai gandesti tu ca individ sau ca societate, gandea PARTIDUL pentru tine, sau politrucii de atunci!

Asta a fost doar una din grozaviile sistemului de atunci, si rezultatele se mai vad si astazi, din pacate si prin postarile unor nostalgici

ai regimului de trista amintire.

Si iarasi din pacate, postaci melancoolici, dupa vechiul regim si absurditatile si atrocitatile lui, pe un forum de electronisti!

Grea viata, grea tara, dificili concetateni!

S-auzim de bine!

Link spre comentariu

Nu era necesar si nu era voie sa mai gandesti tu ca individ sau ca societate, gandea PARTIDUL pentru tine, sau politrucii de atunci!

Asta era valabil doar pt prosti...nu te impiedica nimeni sa-ti folosesti capul daca il aveai.Nu stii sa faci diferenta intre cateva sute de fanatici comunisti,si restul populatiei,care a simulat aderenta la comunism,insa putea sa gandeasca cu propriul cap.Nu te obliga nimeni sa spui poezii sau sa canti cantece cu partidul,doar daca unii care acum hulesc acele vremuri nu cumva au facut-o de buna voie.

Link spre comentariu

Florin, eşti un optimist, adică un pesimisit prost informat... m-am intros din deportarea din Bărăgan, în 1964, aveam 15 ani, şi ascultam posturile cu greu cel puţin în zona noastră (Orade, Bihor).

Trebuie ştiut faptul că staţiile au fost dezafectate treptat, pe regiuni, dar serviciul a continuat până prin anii '80... cu suportul ruşilor, bulgarilor, etc. merită citită cartea...

post-175977-0-02889000-1455464833_thumb.jpg

Link spre comentariu

Citat @morarul: "Regimul era asa de tampit si aplicat de oameni si mai tampiti, incat in armata ne era interzis sa ne pozam cu armamentul din dotare..."

In armata, ni se dadea permis de port arma, in regula. Armele se pastrau in camera de armament  si se dadeau doar la instructie si la trageri. Nu exista posibilitatea sa te pozezi,  in incinta unitatii militare si in vecinatatea ei fiind interzisa fotografierea. Nici in targ nu puteai sa iesi la plimbare cu pusca, sa te duci la fotograf. In general uzul armei si comportarea in public erau cu decenta si fara ostentatie. Armata era mai mult decat purtarea unei pusti, te facea barbat, aveai multe de aflat despre tine in relatia cu ceilalti. Era un fel deosebit de a te juca serios de-a soldatii. Si fiecare detaliu al regulamentelor avea o logica interna, erau rezultatul unor constatari, unele vechi de sute de ani.

Link spre comentariu

Asta era valabil doar pt prosti...nu te impiedica nimeni sa-ti folosesti capul daca il aveai.Nu stii sa faci diferenta intre cateva sute de fanatici comunisti,si restul populatiei,care a simulat aderenta la comunism,insa putea sa gandeasca cu propriul cap.Nu te obliga nimeni sa spui poezii sau sa canti cantece cu partidul,doar daca unii care acum hulesc acele vremuri nu cumva au facut-o de buna voie.

.Nu stii sa faci diferenta intre cateva sute de fanatici comunisti,si restul populatiei,care a simulat aderenta la comunism,insa putea sa gandeasca cu propriul cap.

Daca atat ati inteles din postarea mea, eu ma retrag.

Am gandit, gandesc si sper ca voi mai gandii in continuare!

Am recitat poezii, am cantat cantece cu partidul, fiindca eram obligat,

La scoala generala bineinteles, la liceu mai putin, iar la facultate mai deloc.

Ramane insa gustul amar, scarbos, pentru lucruri facute fara voia mea, a individului in general.

Si nu hulesc acele vremuri, doar pentru atat!

Sunt multe lucruri mult mai dureroase, mai abjecte si mai infricosatoare din perioada comunista decat cele ce 

s-au adus in discutie.

Am trait destul si in acea perioada, si in cea de dupa, si sper sa mai traiesc inca, in asa fel incat sa am 

o imagine cat mai clara a evolutiei societatii romanesti.

Toata stima, si un mic regret pentru categorisirea de mai sus!

Link spre comentariu

Trebuie ştiut faptul că staţiile au fost dezafectate treptat, pe regiuni, dar serviciul a continuat până prin anii '80...

La scurt timp dupa venirea lui Ceausescu s`a incheiat actiunea de bruiere a VOA si EL.

Multe echipamente au fost date radiocluburilor care au folosit mai ales finalele.

Prin 76 nu mai era urma de ele.

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări