feri.visky Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 Ziua Mondială a Radioului marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946. Data fixată pentru această aniversare este 13 Februarie. În această lună a emis pentru prima dată postul de radio în limba germana din sectorul American al Berlinului. La nici un an de la acest eveniment au luat naştere radio Europa Libera şi Libertatea, infiinţate pentru a contracara monopolul politic al partidului Comunist şi cenzura în mass-media care au izolat ţările comuniste de libera circulaţie a informaţiei. Ca răspuns la acest eveniment ţările blocului communist, începând din anul 1950 au creat posturi de bruiaj destinate să perturbe emisiunile VOA (Vocea Americi), BBC, Europa Liberă, etc., În România aceste posturi de bruiaj au fost menţinute în funcţie până prin 1963, dar URSS a continuat bruiajul până în 1988. “Pentru aniversarea din acest an, UNESCO a propus tema: "Inovație și tineret la radio", prin care se solicită implicarea tinerilor în acțiunile desfășurate la radio şi în acelaşi timp susţine necesitatea implementării unor noi soluţii prin care să poată fi asigurată optim protecţia tinerilor jurnaliști care își riscă viaţa în zonele de conflict și de dezastre”. P.S.: Am postat o fotografie cu o staţie de bruiaj cu echipamente din Ungaria (în stânga) şi Cehoslovacia (în dreapta).... Puteţi contribui la post cu scheme, fotografii, amintiri legate de ascultarea staţiilor bruiate respectiv staţii şi locurile unde au fost amplasate... Link spre comentariu
viopa Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 (editat) Oare cum se vor implica tinerii din tara noastra in aceste actiuni atata timp cat nu mai sunt educati in acest domeniu?Atat in ceea ce priveste cultura generala cat si practic.Nu mai sunt cercuri/ateliere practice pe diferite domenii, respectiv aeromodele, rachetomodele,electronica,s. a. La cat sunt de interesati si educati , multi nici nu stiu sa faca diferenta intre curentul continuu si cel alternativ. In ceea ce priveste tinerii jurnalisti, ei s-au dus acolo pentru bani, plus ca au sanse sa apara pe prima pagina la tv/presa si astfel se afirma. Ce protectie au nevoie?Vor folosi ca si militarii aflati in teatrul de operatiuni, vesta antiglont. “Pentru aniversarea din acest an, UNESCO a propus tema: "Inovație și tineret la radio", prin care se solicită implicarea tinerilor în acțiunile desfășurate la radio şi în acelaşi timp susţine necesitatea implementării unor noi soluţii prin care să poată fi asigurată optim protecţia tinerilor jurnaliști care își riscă viaţa în zonele de conflict și de dezastre”. Editat Februarie 10, 2016 de viopa Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 10, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2016 Asa e, ai dreptate... probabil ca si invatamantul ar trebui sa mai receptiv la nevoile actuale. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 (editat) Care tineri?? Legumele de tineri poate...feisbucistii si spartfonistii? Pun pariu ca 90% din ei n-au auzit de Tesla, Marconi, Popov, Alessandro Volta sau multi altii... Mai deunazi i-am zis unuia de vreo 27 de ani ca lucrez la un radio cu tuburi pe UL si UM...si zice: "si ce dracu sa asculti pe UM? programul 1??? Si Antena Satelor pe UL??" L-a umflat rasul....si nu era chiar unul din turma de nevertebrate, era la a doua facultate..dar, nici nu mai conteaza.... No comment... @feri.visky: foarte interesanta informatia, pe vremea cand ascultam "Soparlita" cu tata, nu stiam ca se bruiaza....aveam un Albatros, ascultam pe scurte Europa Libera, se auzea rau, cu fadding, nici nu banuiam ca se bruiaza... Editat Februarie 11, 2016 de Untold Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Putini au prins bruiajul la noi.Fadding-ul era cu totul alta poveste.Dupa anii 70(de atunci incepusem sa ascult,desi nu totdeauna intelegeam ce vor sa spuna) prindeam Europa libera fara probleme cu filara pe casa.Pana sa mai cresc si sa inteleg rolul lor ca post de radio,ascultam cu predilectie emisiuni muzicale.Mult receptionam Monte Carlo,muzica la greu pt acea perioada in care muzica noastra aproape ca nu exista. Link spre comentariu
norad Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Puteţi contribui la post cu scheme, fotografii, amintiri legate de ascultarea staţiilor bruiate respectiv staţii şi locurile unde au fost amplasate... Astept cu interes. Multa vreme am confundat fading-ul cu care se auzea Europa libera (anii '80), cu un bruiaj. De fapt, nici nu e de condamnat: asa spuneau toate rudele mele care ascultau acest post de radio. Cine sa-mi spuna ca e fading si nu bruiaj ? Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Mai deunazi i-am zis unuia de vreo 27 de ani ca lucrez la un radio cu tuburi pe UL si UM...si zice: "si ce dracu sa asculti pe UM? programul 1??? Si Antena Satelor pe UL??" L-a umflat rasul.... Chiar acum i-am aratat unui coleg de aceeasi varsta un tub (6H2P) si l-am intrebat daca stie ce-i ala. Mi-a raspuns "bec de la faru' de masina?". Link spre comentariu
Dumitrache_S Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Halogen Scuze dar nu m-am putut abtine . Stima . Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 6N2P cu halogen?? Dracu'a mai vazut... Scuze, nici eu nu m-am putut abtine.. Cine sa-mi spuna ca e fading si nu bruiaj ? Corect, si eu am confundat multa vreme fading-ul cu bruiajul. Dar, nici acum nu mi-e clar care este cauza fading-ului...conditiile de propagare, ionosfera? Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 11, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2016 ... era o tehnica de emisie care folosea "mutarea" purtatoarei ca sa "fuga" de bruiaj. Era ciudat modul de lucru a statiilor de bruiaj. Bucurestiul (se puta altfel?) asculta si transmitea telefonic!!! cand si cu ce frecventa trebuia bruiata, dar statiile de bruiaj isi modificau mai greu frecventa... In fotografia postat se vad staitile unguresti (in dreapta) si cele cehesti (in stanga). Statia a functionat pana in '63-'64 intr-un oras din vestul tarii. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 In fotografia postat se vad staitile unguresti (in dreapta) si cele cehesti (in stanga). Statia a functionat pana in '63-'64 intr-un oras din vestul tarii. Sincer,daca nu precizati,doar din ce se vede in poza,mare diferenta intre stanga si dreapta nu prea e.Cred ca sunt foarte putine poze din astfel de obiective,numai daca ne gandim sub umbrela cui functionau,si parca cei angajati acolo cu greu ar fi introdus o camera foto...odata surprinsi,cu greu puteau spune ca era doar pt o amintire.Inainte de 89 tin minte ca in imediata apropiere a studiourilor Radio Iasi,erau semne cu fotografierea interzisa,iar in preajma antenelor de langa oras, nici atat nu puteai sa te expui cu un aparat foto in mana.Nu mai vorbesc la intrarea in dispozitiv.Deci daca vor apare asemenea poze,din acele vremuri,le vom aprecia ca atare. Link spre comentariu
romicap Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 http://www.qreferat.com/referate/informatica/RADIOUL-DUPA-CEL-DEAL-DOILEA-R426.php Pentru ca tot veni vorba despre ziua radioului ,poate referatul de mai sus prezinta interes. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Corect, si eu am confundat multa vreme fading-ul cu bruiajul. Dar, nici acum nu mi-e clar care este cauza fading-ului...conditiile de propagare, ionosfera? Nu a mai existat niciun bruiaj dupa 1964, emisiunile RFE si VOA in limba romana se puteau asculta "la liber" din acest punct de vedere. Cu un aparat bun si o antena exterioara rar se intampla sa nu poti asculta in conditii decente. Cand propagarea era favorabila, o "Gloria" cu antena intacta/intreaga facea treaba buna, daca o aduceam la geam. Ramanea "pe post" de la o zi la alta, rar faceam mici corectii la acord. Pentru conditii mai proaste foloseam un receptor sovietic cu tuburi "Ceaika" si o antena filara pe terasa blocului. Fiind slab vizibila, nu atragea atentia nimanui. .......................................... Fadingul pe US e provocat de capriciile ionosferei, concentratiile de ioni se modifica permanent in straturile acesteia. Variatiile se manifesta si pe termen scurt (secunde, minute, ore), nu doar sezonier sau zi/noapte. Transmisiile pe US la distanta se bazeaza doar pe undele reflectate de ionosfera, ca urmare variatia aleatoare a intensitatii semnalului la receptie este un fenomen permanent. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Foloseam un SONY mic , dual - conversion ... si un radiocasetofon Sankey . Sony era cu 4 " etaje " peste tot ce am avut in perioada , si peste un Darclee cu tuburi , chiar si peste un Gerufon ! Subgamele de scurte aveau extensie ( la SONY ) , acordul era relativ usor . Se emitea pe 3 - 4 frecvente , gaseai macar una unde auditia sa fie acceptabila . Oricum , in mod generic , receptia undelor scurte era mult mai comoda atunci , zgomotul general al benzii si perturbatii aproape inexistente . Astazi ... Editat Februarie 13, 2016 de gauss Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 In timpul zilei nu aveam timp sa ascult, dar seara se auzea bine pe frecvente inferioare, benzile de 41 si 49m. Personal nu am avut receptoare cu dubla conversie insa am ascultat la un vecin ce era fericitul posesor al unui "Grundig Satellite 2000", adus de tatal sau "cu sacrificii" de peste mari si tari, tocmai pentru ascultarea Europei Libere. Aparatul era "o fiara" pe US, sensibil, stabil silentios si selectiv. Nu mai retin exact, dar banuiesc ca era pe germaniu, fabricat in perioada anilor '70. Pe vremea aceea ('85 ... '89), in ciuda regimului, exista ceea ce se numeste "incredere in prieteni". Nu ne feream intre noi, desi unii aveau parinti ce lucrau in locuri "sensibile", ba chiar era un soi de "competitie tehnica" in ce priveste receptionarea imperialistilor pe calea undelor. Eu si vecinul radeam de ceilalti care se pricepeau mai putin ori nu aveau posibilitati si se chinuiau cu "scule nepotrivite" ... aroganta specifica adolescentei Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum