Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reconditionare MAVO-35

dan_b11

Postări Recomandate

Au valori diferite,se pot masura si identifica usor daca nu se vrea o urmarire a traseului de sarme.Insa asa cum am mai spus,acele reglaje nu se decalibreaza decat tot din cauza ca s-a umblat aiurea la ele,altfel,eu n-am gasit nici un caz in care sa trebuiasca sa refac calibrarea generala.Le-as putea compara cu bobinele FI dintr-un aparat de radio...sunt ultimul loc in care sa-ti bagi surubelnita si numai daca esti convins ca merita.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator ShazamMafia

Bună seara, am achiziționat de curând un astfel de aparat, imediat după mi-am dat seama ca ceva nu este in regulă cu elbutonul de actionare se rotea în gol. iar masurătorile nu aveau nici un sens. Intre timp, am schimbat suportul contactelor, care era spart in nu mai puțin de cinci bucăți diferite, am concluzionat ca pozitia "zero" pe cama, echivalentul a sase clicuri ar fi gama resitentelor. Dar nu reusesc să ii gasesc corespodentul pe contactul rotativ. atasez poză cu ceace cred eu ca este D.Ohm (inceputul camei cea mai mici) respectiv 10KX(megaohm?), alimentat cu o baterie r20 pe primele doua poziti Dohm respectiv 1x acum pare sa urce pana aporpe de capatul scalei, potentiometrul de reglaj nu are insa nici un efect. https://ibb.co/nmxe66 https://ibb.co/jtjbm6 Deocamdata pot posta in sectiunea de bursa, dar as fi dispus sa platesc pentru reparatie/calibrare :)

Link spre comentariu

Vă salut dl ShazaMafia,

Puneţi vă rog nişte poze mai clare şi mai luminoase.

O să vă trimit apoi exact cum am eu poziţionare cele trei şi anume: axul cu came, rotorul cu contactele mobile si butonul de domenii...

Mulţumesc.

Link spre comentariu

In prima poza pozitia contactelor mobile corespunde scalei de x10k ohmi, iar in poza a doua pozitia corespunde scalei de 100Vcc. Nu stiu in ce pozitie sunt contactele de pe cama.

Daca ai pierdut sirul, poti sa nu tii cont de nimic, slabesti piulita de la contactele mobile de pe ax, si rotesti axul cu cama pana ambele lamele sunt relaxate, si cea de jos ajunge imediat in plan inclinat, dar nu face inca miscarea (actionare in sensul invers acelor de ceasornic, privit din spatele aparatului, ochii pe cama). Acea pozitie a camei corespunde pozitiei contactelor mobile pe scala Dohmi. Acum poti strange piulita de pe ax ce fixeaza pozitia contactelor, dupa ce le-ai adus in pozitia D ohmi. Pe tot domeniul rezistenta, contactele camei (ambele), sunt relaxate, rotind in sensul acelor de ceasornic de data asta.

Este mai mult decat graitoare poza de pe site-ul emil matei...acolo ai poza camei si pozitia contactelor conform scalei de masura.

Link spre comentariu
Vizitator ShazamMafia

Domnule. același lucru l-am făcut și eu, doar că ieri, totul era pe dos:) Astăzi după încurajări, a mers perfect, impedanțe ac dc curent, totul pare sa mearga decent. Nu îmi explic... Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Mi-a luat-o dl doru3160 înainte.

Dupa cum ştim dânsul este expert în Mavo 35.Si eu, tot cu ajutorul lui mi-am reparat Mavo, care merge f. bine de atunci.

Eu voiam să îi trimit nişte poze de la Mavo meu, mai clare şi mai de detaliu ca să vadă mai bine colegul.

Dl. doru3160 are undeva pe site explicat cu poze edificatoare, şi detaliate modul de înlocuire a suportului contactelor acţionate de came si acolo se vede si mai bine modul de demontare-montare a sistemului mobil de contacte.

Felicitări dlui ShazanMafia şi ne plecăm în faţa dlui doru3160, la care apelăm mereu când avem nevoie.

O seară minunată.

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

Buna sera,

Stie cineva cum se poate regla mai precis?

Am un MAVO 35 din 1992 (cumparat de parintii mei...din nefericire a avut o depozitare foarte precara...in pod vo 10 ani)...si incerc sa-l "resuscitez".

Problema mea este urmatoarea:

Pot sa-l reglez sa-mi arate corect 75mV...in schimb cand il pun pe 1-100 V (CC)...imi arata decalat rau de tot (abatere si de 20%).

Mai mult...ca sa duc scala la capat de ex pt 1V...trebuie sa duc potentiometrele la minim (ambele, si RW3 si RW1)...si tot imi arata gresit.

Am setat sursa pe 1V (masurat cu un mastech...arata 1.001V). MAVO imi arata 9.3V (pe 1V domeniu).

Am setat 2.5V, pe domeniu 10V imi arata 1.8V

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

Am verificat ca indcatorul sa functioneze corect (la 46uA este in capat dar nu iese de pe scala)

R1 are 18.511 kohmi (ma rog...posibil ca si aparatul meu digital sa fie decalibrat...are si el o varsta)

Am curat contactele de pe comutator (cu spray de contact si alcool). Adevarat...n-am curatat cama de sub. Cand ajung acasa am sa o verific si pe aia

Inca un aspect (care nu cred ca are treaba cu masurarea tensiunii in curent continuu)...traful este putin cam ars - (imi aduc aminte ca am vrut sa masor un curent de vo 3A ca si mi-a alunecat cablu..)...dar din schema nu vad sa fie legat de tesniune...doar de intensitate in ca

Link spre comentariu

A fost mai in siguranta in pod... Rezistentele alea reglabile sunt pt a da posibilitate de etalonare la nivel fin, si nu se umbla la ele decat daca esti convins ca ai epuizat toate caile de a-l aduce pe drumul cel bun. In cazul tau as fi inceput cu divizorul de tensiune format din R2...R10, R20, 21, 22 (R21 se intrerupe frecvent). In general, potentiometrele de calibrare sunt bobinate, si daca nu sunt intrerupte, slabe sanse sa fie duse de pe valoare. Chiar daca nu arata prea bine ca aspect, au fost bune dpdv tehnic, pt ca n-am gasit niciodata un caz in care sa fie principalul vinovat de defect.

Traful ala se arde doar cand depasesti cu mult curentul masurat (timp si valoare), fata de gama de masura a aparatului. Nu are treaba cu ''alunecarea cablului'' o fractiune de secunda...si apoi cand masori curent, alunecarea cablului ar duce la intreruperea circuitului de masura, nu ar avea ca efect arderea trafului ala.

Daca rezistentele de pe domeniul tensiune sunt in regula, treci la verificarea sunturilor de pe domeniul mA, R11...R19, chiar daca nu au treaba cu domeniul tensiune, sunt cele mai expuse deteriorarii din cauza manevrarii necorespunzatoare a rotactorului.

Aici ai schema defalcata pe domenii,ar trebui sa te ajute.

http://www.emil.matei.ro/mavo35.php

Link spre comentariu
Vizitator bolovan78

Pai nu mai tin minte exact cum s-a intamplat de s-a ars (totusi, asta a fost acum 20 si ceva de ani...)

Rezistentele par ok (valorile sunt bune)...de asta m-am apucat sa reglez. Ma rog...primul pas a fost sa-l curat (inclusiv indicatorul a avut ceva mizerie si era blocat). Sunt incepator...dar totusi :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări