Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reconditionare MAVO-35

dan_b11

Postări Recomandate

Din ce am inteles citind posturile colegului @Sandu 64, am ajuns la concluzia(personala) ca ''bietul'' MAVO a suferit ceva socuri,facind ca masuratorile  sa fie aiurea.

Am un MAVO 35 de aproape  40 de ani cu care(eu) n-am avut probleme. O singura data l-am imprumutat la cuiva si mi la adus gata stricat, acul instrumentului blocindu-se din cind in cind,valorile masurate fiind diferite da la o masuratoare la alta.Aveam un prieten bun care lucra la metrologie si care mi-a schimbat instrumentul spunindu-mi ca axul instrumentului era indoit si de acolo erorile de masurare. Mai spunea ca e posibil ca cel la care i l-am imprumutat,sa-l fi scapat pe jos. Se stie ca instrumentele MAVO-ului sint foarte sensibile la socuri.

Inclin sa cred ca si aparatul colegului sa fi suferit un soc mecanic. Ca sa fie sigur ca totul este in ordine a masurat fiecare rezistenta in parte, a curatat toate contactele selectorului,in final spunind ca spunind ca instrumentul este de vina. Mi-a schimbat instrumentul si aparatul a inceput sa functioneze normal. Il folosesc foarte rar pentru ca spre capatul de scala masuratorile sint cam aproximative. Un alt neajuns e ca de  fiecare data cind selectez o alta scala  instrumentul trebuie adus in 0 si in plus este destul de greu iar carcasa este foarte sensibila la trinte,facinduse zob cind cade de la o inaltime mai marisoara, cazurile in care instrumentul sa scape nevatamat ,fiind extrem de mici.  

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Pentru reglarea lui RW3 se verifica aparatul pe  domeniile de masurare curent DC, in general RW3 se regleaza la o valoare astfel incat aparatul sa masoare cu eroare minima pe toate domeniile de curent  (asta bineinteles daca sunturile  si diodele D3 si D4  sunt ok) , dupa reglarea lui RW3 se trece la verificarea domeniului de 75 mV / 50 uA , in general se monitorizeaza   tensiunea la borne  si curentul prin circuit  simultan si se regleaza  RW1 astfel incat eroarea de masurare sa fie minima atat pentru curent cat si pentru tensiune, conform schemei postate la intrarea de 75mV se conecteaza divizorul pentru masurarea tensiunilor DC (prizele mediane). Toate domeniile se vor verifica in cel putin 4 puncte, unul din puncte trebuie sa fie neaparat capatul de scala ( bineinteles inainte de calibrare/verificare  se va regla pozitia "zero mecanic" ).

In concluzie RW3 nu se  regleaza   pe domeniile de masurare tensiuni DC, deoarece divizorul utilizeaza intrarea de 75 mV / 50 uA.

Cu stima

Barbu Paul

Editat de Barbu Paul
Link spre comentariu

Din pacate asa este, repararea si calibrarea trebuiesc facute de catre o persoana cu experienta in domeniu.

Cu stima

Barbu Paul

Editat de Barbu Paul
Link spre comentariu
On 9/18/2018 at 8:17 PM, sesebe said:

Dacă ai ști legea lui Ohm ai fi știut deja care-i problema dar faptul ca nu știi dovedește ca ar trebui sa apelezi la cineva mai experimentat. 

Instrumentul putea sa aibă și 1500ohm și tot ar fi putut sa ajungă la capătul scalei cu 75mV la borne. 

@ fiomar60 Nu am contestat nici una din calitatii userului sesebe,ma refeream strict la postare ,pe care o consider in continuare inutila

@nostaligic,@barbu paul multumesc,se pare ca problema este prea complexa pentru mine,voi studia totusi atent schema pusa de nostagic,dar incercarea de recalibrare va fii ultima varianta

O sa verific din nou tot sirul rezistentelor de pe circuitul scalei Doh unde nu pot sa il duc la zero

multumiri si stima celor care au incercat sa ma ajute cu un sfat 

Link spre comentariu

Strapul se conecteaza intre borna "* / com"  si borna "+/~" (cele doua borne formeaza o borna comuna) aici se conecteaza unul din testerele de masura celalalt se conecteaza la borna "D ohmi".

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

De asta am si renuntat sa mai intervin...s-au dat sfaturi pertinente, am spus si eu si colegii ca trebuie verificat in primul rand pe domeniul 75mV/50uA si  ce sa vezi...totusi e bine sa verifici domeniul D-ohmi. Daca pe domeniul amintit nu reusesti sa obtii rezultate, apoi pe celelalte nici atat. Ce e asa de greu de inteles? Puntea aia o poti inlocui cu o sarma cu doua banane, e un simplu strap, nu e mare inginerie, dar daca ai eroare de masura pe domeniul ce implica cel mai putine piese, sa nu te astepti ca pe celelalte sa mearga ok asa, de la sine.

Link spre comentariu

P_20180920_195703.jpgP_20180920_200052.jpgP_20180920_201222.jpg

mavo pe scla de 75mv

Am pus fisele de test pe o sursa de 75mv ,tensiunea a scazut la 56mv, (voltmetru digital conectat),acul nu ajunge la cap de scala

Am reglat din nou la 75 mv ,acul ajunge la cap de scala cu putin reglaj al acului

Am inserat miliampermetru scala 2mA ,tensiunea creste putin  la 76mv, 0,046mA

Aceasta masuratoare am mai fact-o odata dar acul nu a mers la cap de scala

De atunci am refacut cateva lipituri la rez si fire contacte

Editat de Sandu 64
Link spre comentariu
3 hours ago, Sandu 64 said:

O sa verific din nou tot sirul rezistentelor de pe circuitul scalei Doh unde nu pot sa il duc la zero

Pai da, si asta spuneai acu' 3 ore...cand mersul normal pe 75mV nu era o certitudine.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
On 9/18/2018 at 6:22 PM, Sandu 64 said:

Am setat aparatu pe scala de 75mv, si am pus cablurile de masura pe o sursa de 75mv

Acul trece putin de jumatate la 75mv,ajunge la cap de scla la 105mv ,daca inseriez ampermetru intre bornele de masura sursa pe scala de 2mA am 0,029

Pentru divizorul de tensiune am folosit o sursa de 1.2v,rez de 10ksi 1k  urmat de un semireglabil de 10k multitur

Rez mare a aparatului 615oh nu lasa acul sa ajunga la cap scala cu 75mA?

masuratoarea asta a fost facta marti

Astazi cand am spus ca verfic circuitul Doh,am inceput sa verific rez,lipituri

Am vazut postul dumneavoastra din urma cu o ora si am refacut masuratorile,acum par a fii bune

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări