sesebe Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 Dacă ai ști legea lui Ohm ai fi știut deja care-i problema dar faptul ca nu știi dovedește ca ar trebui sa apelezi la cineva mai experimentat. Instrumentul putea sa aibă și 1500ohm și tot ar fi putut sa ajungă la capătul scalei cu 75mV la borne. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 Alaturat sa ai un aparat de masura martor sa stii sigur ca-i dai 75mV Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 (editat) Am avut unul digital si am reglat potentiometru pana la 75mv, am masurat cu mavo in acelasi punct si acu a urcat putin peste jumatate Editat Septembrie 18, 2018 de Sandu 64 Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 Zic şi eu, părerea mea este că dispozitivul de măsură magnetoelectric al aparatului este defect. Nu dă astfel de anomalii. Poate faceţi rost de un dispozitiv de măsură original şi bun, măcar pentru probe. Scuze dacă intervin si poate greşesc. O seară bună. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 (editat) Acum 10 minute, Sandu 64 a spus: Am avut unul digital si am reglat potentiometru pana la 75mv, am masurat cu mavo in acelasi punct si acu a urcat putin peste jumatate martorul ramine cuplat cind aplici Mavo-ul, si prevad ca indicatia scade vazuta pe martor. Maresti nivelul pina la 75 mV si vezi ce indica mavo. Posibil impedanta mare a sursei. Editat Septembrie 18, 2018 de Nostalgic Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 (editat) Este adevarat scade pana la 60mv ,cresc tensiunea pana la 75mvpe digital ,dar mavo urca doar pana la 7 pe scala de 10 ca sa ajunga la cap de scala trebuie sa cresc la 105-107mv Editat Septembrie 18, 2018 de Sandu 64 Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 18, 2018 Partajează Postat Septembrie 18, 2018 Un montaj insailat la repezeala care ilustreaza sugestiile prezentate mai sus.... Bineinteles am folosit alt mA si o baterie de 1,5V....o rezistenta serie de 180 ohmi si un semireglabil de 470 ohmi.... Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Septembrie 19, 2018 Partajează Postat Septembrie 19, 2018 (editat) buna seara Vreau sa multumesc tuturor celor care au incercat sa ma ajute la reconditionarea acestui aparat: yo5qax,electropan(cu mai putina experienta,dar cu multa binevointa),flomar60 si mai ales doru3160 care a avut multa rabdare cu un nestiutor in ale electronici ca mine,toate aceste postari le consider utile pentru oricine citeste acest topic Domnul sesebe a avut 2 intervetii (probabil pentru numar de postari)din care nu am avut nimic de invatat,postari pe care le consider inutile Nu am spus niciodata ca sunt electronist sau ca ma pricep,am incercat doar sa obtin putin sprijin de la ceai binevoitori,cred cu tarie ca oricat de bun ai fii candva ai primit un sfat care te-a ajutat. 23 hours ago, sesebe said: Dacă ai ști legea lui Ohm ai fi știut deja care-i problema dar faptul ca nu știi dovedește ca ar trebui sa apelezi la cineva mai experimentat. Instrumentul putea sa aibă și 1500ohm și tot ar fi putut sa ajungă la capătul scalei cu 75mV la borne. Cand am facut sursa forward pentru inlocuirea acumulatorilor si am modificat sursa atx am mai primit astfel de sfaturi(inutile) de la unii membri,acum am 4 exemplare de sursa forward (una la 35de v pentru sursa reglabila,si 4-5 atx modificate) Vin si intreb cu ce ma ajuta aceasta postare?,care este rolul ei ?(ma refer la postarile inutile) Eu nu am studii superioare si nici un fel de studii in legatura cu electronica,dar....daca nu ar exista polemici si postari inutile pe acest forum cred ca totul ar fi mult mai ok multumesc pentru postarile utille stima ps ma-i am cativa ani pana la pesie si poate o sa am putin mai mult timp sa invat sa aplic legea lui ohm Editat Septembrie 19, 2018 de Sandu 64 Link spre comentariu
elctropan Postat Septembrie 19, 2018 Partajează Postat Septembrie 19, 2018 Mulţumesc pentru aprecieri. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 19, 2018 Partajează Postat Septembrie 19, 2018 (editat) Întrebai intr-una dacă rezistenta prea mare a instrumentului 600ohm vs 400ohm este motivul pt care nu poți ajunge la capat de scala cu 75mV la borne. Dacă ai fi știut legea lui Ohm ai fi văzut ca îți trebuie o rezistenta de 1500ohm ca să obții 50uA la o tensiune de 75mV și deci nu rezistenta mărită este motivul. La un moment dat ai verificat curentul necesar pt capăt de scala și era undeva (dacă rețin bine) pe la 45uA - deci instrumentul funcționa bine. Iarăși dacă ai fi știut legea lui Ohm ai fi putut sa calculezi rezistenta serie cu instrumentul necesara a fi adăugată pt a avea capăt de scala la 75mV. Neavind schema în fata nu pot să-ți spun care este acea rezistenta din schema aparatului dar ea exista și-i foarte posibil sa nu aibă valoarea care trebuie. Nu am catalogat aici pe forum nici o persoana ca ar fi pr...sta ci am spus numai ca nivelul cunoștințelor nu-i permit sa ducă la îndeplinire reparatia (de obicei) pe care vrea sa o facă. Am spus asta nu numai o data ci de foarte multe ori asa ca nu te simți "favorizat". Editat Septembrie 19, 2018 de sesebe Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 19, 2018 Partajează Postat Septembrie 19, 2018 D-le Sandu 64....fiecare din cei care raspund la o intrebare oarecare-in acest topic sau oricare altul!-isi formuleaza raspunsul functie de experienta de viata, functie de experienta personala in electronica , functie de pregatirea de specialitate atestata oficial, functie de interesul pe care l-a generat intrebarea respectiva relativ la cel care raspunde....de obicei,pe acest forum, cei care raspund sunt cu adevarat priceputi in domeniul tehnic cuprins in intrebare...doar ca un inginer care lucreaza cu dispozitive si scheme cu multe ordine de marime mai complexe(scuzati cacofonia!)-cum este colegul sesebe!- obisnuit-de decenii!- sa condenseze informatiile in cuvinte putine si la obiect,atunci cand ofera un raspuns -acest raspuns este -asa cum am spus mai sus!-scurt,condensat,documentat si la obiect! In raspunsul sau,colegul sesebe,v-a tratat ca un egal in pregatirea de specialitate!....lucru de care -zic eu!-ar trebui sa fiti mandru! Daca dvs. faceati mentiunea ca sunteti depasit de defect ,abordarea d-lui sesebe ar fi fost alta!...dar, cu siguranta, v-ar fi pus intrebari prin care sa stabileasca pentru sine nivelul dvs de cunostinte si apoi si-ar fi adaptat raspunsurile la nivelul de cunostinte presupus....vedeti dvs. d-le Sandu 64,aici ,pe forum , suntem cu totii persoane virtuale....nu ne cunoastem personal....nu cunoastem , nivelul de pregatire,varsta,calitatile umane ale interlocutorului...din acest motiv se intampla uneori sa facem afirmatii si categorisiri departe de realitate...pentru nu ne cearta nimeni! Imi cer scuze pentru postul asta lung si off-topic ,dar!....categorisirea raspunsurilor colegului sesebe ca "inutile" este total gresita! Toate bune tuturor! PS. Se poate sterge acest post oricand! 1 Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Septembrie 19, 2018 Partajează Postat Septembrie 19, 2018 Rezistenta instrumentului este ok atat timp cat capatul de scala este la 45 uA, iar valoarea rezistentei nu depaseste 667 ohmi, pe schema postata, valoarea de 667 ohmi este mentionata in partea se sus langa simbolul instrumentului, valoarea rezistentei serie formata din R11, R12, R13 ..... R19 este de 6000 ohmi in paralel cu acest circuit serie avem rezistenta instrumentului plus rezistenta reglata a potentiometrului astfel incat rezistenta echivalenta a circuitului serie sa fie de aproximativ 667 ohmi, in cazul asta rezistenta echivalenta a circuitului paralel este de aproximativ 600 ohmi, cum pentru 75 mV si 50 uA rezistenta la borne trebuie sa fie de 1500 ohmi rezulta ca rezistenta echivalenta a circuitului format din R21, R22, R20, si RW1 trebuie ajustata din RW1 la valoarea de 900 ohmi, caderea de tensiune pe circuitul paralel este de 30 mV (600X0,00005), daca calculam curentul prin circuitul serie "instrument + potentiometru RW3" obtinem valoarea de 45 uA (0,03/667). In concluzie instrumental nu are nimic, valoarea curentului la capat de scala determinat de catre dumneavoastra este de 42 uA , o valoare destul de aproape de 45 uA. Cu stima Barbu Paul 1 Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 20, 2018 Partajează Postat Septembrie 20, 2018 (editat) Traseul scalei de 75mV-50uA Editat Septembrie 20, 2018 de Nostalgic Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Septembrie 20, 2018 Partajează Postat Septembrie 20, 2018 Din schema lipsesc mai multe rezistente, instrumentul cu siguranta are capatul de scala la 45 uA, daca traseul ar fi asa atunci instrumentul ar trebui sa aiba 50 uA la capat de scala. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 20, 2018 Partajează Postat Septembrie 20, 2018 Nu am desenat sirul divizoarelor pentru ceilalti curenti (totalizind cca 6kohmi).neafectind semnificativ traseul de 75 mV. metoda mea de reglaj: o sursa de 1 volt stabil cc. reglez din rw3 sa am indicatie 1 volt pe scala de volti cc.apoi dau 75 de mV si reglez din rw1 sa ajunga acul la capat de scala pe domeniul de 75mV . Daca se regleaza asa ,toate indicatii pe toate scalele vor fi corecte.daca nu exista alte defectiuni. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum