dan_b11 Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Am cateva intrebari despre un MAVO-35 pe care doresc sa-l reconditionez putin. Inca nu stiu daca e si functional dar... 1. Alimentarea din cate am citit se face cu o baterie de 1,5 V si una de 15 V. Intrebarea in care locas se pune bateria de 1,5V(nu are capacul de la baterii si nu imi dau seama)? 2. Butonul de selectie lipseste. Cum pot sa imi dau seama pe care gama este aparatul? eu ma gandeam sa-i pun bateria de 1,5 V si apoi sa incerc(cu bornele in scurtcircuit) pana ajung pe gama de rezistente unde ar trebui sa mearga acul pana in partea dreapta. 3. Are cineva cunostinta de unde as putea face rost de un buton de selectie? 4. Cum as putea reconditiona putin 'sticla'? merge prin slefuire? Multumesc Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 Bateria de 1,5V este modelul cel mai mare,R20,si e imposibil sa nu nimeresti locul,totul e sa respecti polaritatea.Cea de 15V e folosita doar pt domeniul ohmi x10k,si de regula nu se prea gaseste,dar nici nu e strict necesara pt folosirea aparatului.E posibil si asa la modul grosier sa-ti dai seama unde te afli cu contactele,desi cel mai precis afli daca demontezi capacul de spate si vezi unde se afla contactele de pe rotactor,dupa schema electrica.Buton doar din dezmembrari,sau adaptare alt model cu sistem mandrina(in cel mai nefavorabil caz).Cat despre "sticla" ma abtin sa dau sfaturi,pt ca nu stiu starea in care e(ar fi fost de ajutor ceva poze).In tot cazul,o polishare se poate face cu atentie ca sa nu strici acel plastic mai mult decat e acum,dar eu as avea rezerve...e in mod sigur imbatranit si casant,deci sa nu ajungi la vorba,dusmanul binelui,e mai bine. Link spre comentariu
dan_b11 Postat Februarie 9, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2016 Da intr-adevar este si putin crapata 'sticla' pe la colturi(de vazut se vede fara probleme). Poza cel putin acum nu pot sa fac astfel incat sa se si vada bine. Am gasit in alt post ceva legat de o schema de convertor 1.5 la 15V dar nu am gasit inca schema. Puteti sa dati o schema? Multumesc Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 In colectia Tehnium gasesti cateva variante.Eu nu mi-am batut capul cu asa ceva,n-am folosit scala de ohmi x10k decat la banc,si acolo am avut sursa de 15V.Dupa ce-au aparut digitalele,chiar nu m-a mai interesat domeniul asta. Link spre comentariu
surubarila Postat Februarie 9, 2016 Partajează Postat Februarie 9, 2016 In colectia Tehnium gasesti cateva variante.Eu nu mi-am batut capul cu asa ceva,n-am folosit scala de ohmi x10k decat la banc,si acolo am avut sursa de 15V.Dupa ce-au aparut digitalele,chiar nu m-a mai interesat domeniul asta.Sanatate permanenta!In Tehnium nr.1 si 12/1989 sunt schemele. Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 Plasticul de la scala se poate slefui cu o cirpa uscata si pasta de dinti, se freaca in directii perpendiculare. 1 Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 Cu polish auto "Prevent"se obtin rezultate deosebite. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 Sunt baterii de 12v mai mici decat una AA, pt sonerii parca si in serie cu una de bios cr3032 dau fix 15v, eu asa am pus Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 Sunt acum destule chimicale,ca sa ne mai chinuim cu pasta de dinti...se poate apela la serviciile unuia care reconditioneaza plasticul de la farul auto,il scoate ca nou,dupa cum se poate decupa plasticul de deasupra scalei,si se poate lipi sticla fotografica,de 1mm grosime.Solutii sunt destule,depinde de fiecare ce vrea sau ce poate.La solutia cu sticla se scapa si de electrizare accidentala,dar se modifica putin aspectul,in functie de indemanarea fiecaruia. Link spre comentariu
dan_b11 Postat Februarie 11, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2016 Multumesc pentru ajutor. Acum insa am niste intrebari despre functionarea propriu-zisa. Pe domeniul pentru rezistente nu il pot aduce la zero din potentiometru(ramane cam pe la mijlocul scalei). Bateria este noua si are 1,6 V masurata. Pe domeniile de tensiune continua si curent continuu imi indica undeva la jumatate, indiferent de domeniu. Acuma, cred ca o curatare a contactelor nu ar strica. Cu ce recomandati sa le curat? solutii, smirghel, etc Daca imi puteti spune ce sa verific(din experienta) ca sa nu ma apuc sa verific tot de la zero, va rog sa-mi spuneti. Multumesc Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Asa ma gandeam si eu,ca pana la bateria de 15V sau lustruirea "geamului" de scala,ai alte treburi mai serioase de rezolvat. Masoara rezistentele bobinate,mai ales cele cu fire subtiri,ai schema,valorile sunt relativ mici si se pot masura majoritatea,fara a fi dezlipite,ci la pozitie(desi daca sunt dubii,se poate dezlipi un terminal).Cu predilectie R30,31,32.Pe urma verifica daca nu e rupt suportul de la contactele cama.Nu baga smirghel pe contactele rotactorului(e valabil si pt contactele de cama).Curata cu o panza din bumbac uscata,eventual cu ceva alcool.In nici un caz sa nu folosesti smirghel,indiferent cat de fina e granulatia. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Suplimentar , fata de recomandarile colegului doru3160, deconecteaza una din bornele microampermetrului atunci cand faci masuratorile...nu se stie cum , din greseala, trimiti alimentare pe instrument si te pomenesti cu acul indicator indoit sau rupt.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Da,nu e rau,mai ales daca se merge pe bajbaiala,altfel, daca se masoara strict pe acele rezistente, nu e nici un pericol.De regula e mai bine sa-l puna in scurt,in felul asta scapa si de balanganeala inutila. Link spre comentariu
dan_b11 Postat Februarie 12, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2016 (editat) Mda, cred ca nu sunt primul care a incercat repararea lui Rezistentele R30, 31 si 32 sunt ok, de fapt pana la urma le-am verificat pe toate si sunt ok. Ce mi s-a parut suspect: 1. RW1 este intrerupt la un capat(intre un capat si cursor e ok). 2. C1 si C2 lipsesc(sau cel putin nu le-am gasit eu). 3. C3 are 30 pF. 4. Pe infasurarea 1T(banuiesc ca inseamna o spira) are pus in paralel rezistenta de 50K in serie cu un condensator de 10nF. 5. Pe contactul de 5A cc are un condenasator de 30 pF(celalalt capat inca nu mi-am dat seama unde merge). 6. Diodele 2CP12 au fost inlocuite cu 1n4003. Acestea sunt ok. Diodele 2AK12 si condensatorul sunt ok. As putea inlocui RW1 cu un semireglabil normal? LE: Punctul 1 nu cred ca e chiar o problema. Editat Februarie 12, 2016 de dan_b11 Link spre comentariu
NICA Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 http://www.emil.matei.ro/ Mai arunca un ochi pe aici. http://www.emil.matei.ro/mavo35.php Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum