Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reparatie bec LED V-TAC


dan_b11

Postări Recomandate

Am un bec LED V-TAC 10W care s-a ars dupa vreo 2-3 luni (functiona cam 4 ore pe zi). L-am desfacut si din cate am verificat am gasit un led ars. Ledurile sunt montate pe o placa din aluminiu. Intrebarea este se va reduce drastic perioada de functionare daca scurtcircuitez led ul ars? nu stiu daca gasesc sa cumpar si nu stiu daca merita.

Si o alta intrebare cum il dezlipesc de pe placa(am doar un ciocan de lipit si un letcon cu gaz)?

Driverul este facut cu integratul BP2832. Ledurile sunt in numar de 12 legate in serie si sunt alimentate la 265V(iesire de pe placa cu driverul).

Atasez si niste poze

post-179494-0-74399200-1454926455_thumb.jpg

post-179494-0-14257300-1454926467_thumb.jpg

post-179494-0-17247000-1454926477_thumb.jpg

post-179494-0-80113300-1454926487_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum bine ai banuit, nu merita sa cumperi altul si nici sa-l pastrezi pe cel de acum.

Arunca tot ce e cu leduri si nu mai cumpara. Nu faci nici o economie. Am aruncat tot ce e cu leduri si nu ma doare capul.

E riscant sa infierbanti necontrolat MCPCB-ul, Mai bine strapezi ledul dar se vor arde in cascada pentru ca asa e gandit curentul prin ele...radiatorul sa nu faca fata!

Cam asta e la tot ce gasim pe led in magazine...vor crapa mai repede decat becurile economice "bune" (termen relativ). Poate se confunda fiabilitatea cu munca de prisos: se presupune ca ledurile ar trebui sa aiba viata lunga si sa le schimbi mai rar decat pe becurile cu filament. Se inlocuieste desfiletarea unui bec chior cu manopera specifica unui service. E destul sa iei o duzina si vei avea de reparat ca sport saptamanal.

Link spre comentariu

Alexutz este pesimist fata de realizarile industriale disponibile in Ro pe buna dreptate, mai ales ca este unul dintre cei care poate face personal mai bine ca industria.

 

Exista insa si becuri LED idustriale de buna calitate, insa nu prea si le permit cei din Ro.

Cauza este mai totdeauna racire sub-dimensionata si prost realizata.

 

Cu suntarea ledului situatia sta cam asa:

- daca driverul isi face treaba bine, va da fix acelas curent (ca de aia este curent constant) si cu mai putine leduri, deci nu ar trebui sa ai defectare in cascada. Desigur insa asta depinde de: driver bun / noua valoare a Vf sa nu fie sub ce suporta in modul normal driverul

- cu un led mai putin se genereaza mai putina caldura dar si mai putina lumina.

 

MC-PCBul se cositoreste uzual cu preincalzire (plita sau aer cald).

 

Vezi unde montezi becul, sa nu fie intr-un abajur ci in aer liber, ca sa existe convectie.

Link spre comentariu

Multumesc, pentru promptitudine.

O sa incerc sa-l suntez. Nu stiu daca este foarte slaba marca pentru ca mai am in casa acelasi tip si 'deocamdata' merg de vreo 6 luni fara probleme si mai am si un coleg care si-a umplut casa cu acelasi tip si nu a picat niciunul si sunt mai vechi decat ale mele. Oricum daca o sa mai pice si le repar, le repar doar pentru distractie ca sa zic asa.

De montat nu este niciunul montat in corpuri de iluminat gen aplica.

Link spre comentariu

Deci fa reparatia, ar fi bine daca poti masura curentul in cele 2 variante: standard / reparat.

 

Daca curentul este cum ar trebui, adica exact la fel (cu toleranta de rigoare) atunci totul este OK, pune-l in exploatare.

 

Ce poti face este sa maximizezi ventilatia, cred ca variante de imbunatatire a racirii nu sunt decat cu modificari majore... Atentie totusi la reasamblare, pune TIM de buna calitate si suficient, daca este necesar, sub MC-PCB.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Eu am montat, la un corp cu leduri de 4w care venea cu un driver led ,de curent constant bp2832,circuitul specializat sa furnizeze 220ma,la o tensiune de 90v,o rezistenta de 10-22ohm pe iesire driver,in serie cu ledurile si nu sa mai ars nici un led,luminozitatea ledurilor a ramas aproximativ aceeasi,si nu mai lucreaza fierbinti pe pcb,pe banda de aluminiu!!

Link spre comentariu

Asta face parte din celebrul serial romanesc cu "merge si asa"

 

Hai sa punem in sarcina unui driver (adica curent constant) o rezistenta, care sa incalzeasca mediul... asa....

Dar sa fie fix de 10 Ohmi, adica vor cadea pe ea la 220mA exact 2,2V - adica mai putin decat pe un singur led -> -> -> -> si mare minune nimic nu se mai arde si merge si rece...

 

Minunea este si mai mare ca avem 90V in sarcina, cu 0,22A si corpul de leduri are 4W. :limb: :56

 

 

Eu credeam ca suntem forum serios de electronica nu rubrica SF...

Link spre comentariu

Eu am montat, la un corp cu leduri de 4w care venea cu un driver led ,de curent constant bp2832,circuitul specializat sa furnizeze 220ma,la o tensiune de 90v,o rezistenta de 10-22ohm pe iesire driver,in serie cu ledurile si nu sa mai ars nici un led,luminozitatea ledurilor a ramas aproximativ aceeasi,si nu mai lucreaza fierbinti pe pcb,pe banda de aluminiu!!

Umbli la driver si micsorezi curentul.......daca vrei sa tina ledurile un timp mai indelungat. De ars tot se vor arde ca n-au racire adecvata...dar macar mai prelungesti un pic moartea.

Link spre comentariu

Va salut!. Cu scuzele de rigoare, am scris gresit!.Pentru limitare curent,am montat in serie cu ledurille o rezistenta de limitare de 1-2,2 ohm,de 1w!,nu de 10-22ohm! tensiunea pe leduri la capete in sarcina masurata era de81-82v,in gol iar in sarcina de 11-13v!. .Driverul nu era prevazut la intrare cu sig fuzibila, cum era trecut in fisa tehnica,sau o rezistenta de 10 ohm,in serie cu puntea de diode,driverele de firma erau prevazute si cu inductante si cap mkp,pe intrare si pe iesire pentru a reduce interferentele de la reteaua de alimentare!.

Link spre comentariu

Driverul modifică continuu tensiunea la bornele șirului de leduri, astfel încât să mențină un curent constant.Deci punând rezistențe serie nu ai rezolvat nimic, cel mai relevant ar fi să fi măsurat curentul înainte și după montarea rezistențelor.

Link spre comentariu

Nu are rost sa repet in alt mod tot ce a spus Validae.

 

Vezi ca exista un topic special "nelamuriri despre LEDuri" unde din cand in cand cineva vrea neaparat sa puna rezistente inseriate intr-o zona unde este curent constant... si eu am tot explicat de nu stiu cate ori, de am si obosit.

 

Daca lucrezi cu LEDuri trebuie neaparat sa stapanesti o notiune relativ simpla ca "curent constant" nu la nivelul de ce inseamna, ci la nivelul de a intelege consecintele.

Daca asta nu intelegi atunci merita sa citesti topicul amintit pana vezi luminita de la capatul tunelului.

Link spre comentariu

Am inteles desigur ca montarea in serie a unei rezistente nu rezolva problema,ca sursa va debita un curent mai mare ,ca sa compenseze,caderea de tensiune pe rezistenta montata de mine,tensiunea masurata de mine pe fiecare dioda in parte este de 3,4v x24=81,6v,si tensiunea la capetele bandei,este de aproximativ 41-42v in sarcina!.As putea cumva limita curentul prin leduri(smd5630),driverul este cu bp2832!. Cu stima!.

Link spre comentariu

Sursa nu va debita un curent mai mare dacă înseriezi o rezistență, dar va crește tensiunea la bornele grupului serie (diode + rezistență) pentru a menține curentul constant. Poți regla curentul de ieșire doar dacă schimbi valoarea rezistorului care setează curentul maxim.Din datasheet-ul integratului respectiv se poate afla care e acel rezistor.

Link spre comentariu

,driverul este cu bp2832!. Cu stima!.

BP 2832 nu-mi apare ca driver....

Le;

L-am gasit si ca driver...ciudat! Doua denumiri identice pentru doua piese diferite.

 

Cum scazi curentul?

Piciorusele 7-8 la bp 2832 sunt legate impreuna si au o rezistenta catre masa (minus) de cativa ohmi.

Mareste acea rezistenta putin cate putin, pana obtii scaderea curentului la valoarea dorita. Inseriaza cu ledurile un miliampermetru si vizualizeaza valoarea la care vrei sa ajungi.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Sursa creste tensiunea pentru menținerea curentului constant setat. Ai înțeles bine ca rezistenta inseriata nu aduce nici un beneficiu, dar te-ai exprimat greșit.

Se poate modifica curentul setat prin modificarea rezistorului RS conectat la pinii 7 și 8 ai integratului. Este necesar un rezistor de o valoare ceva mai mare decât cel actual. Prin diferite scheme de pe net am văzut ca are o valoare de 3-5 ohm.

In DS se specifica:

Curent vârf = 400/Rs mA

Curent Led = 1/2 din curent vârf.

Identifici pe placa Rs faci calculul și vezi curentul actual, apoi faci calcule pentru un curent cu 30% mai mic și afli noua valoare a lui Rs. Žn funcție de valoare faci combinații serie/paralel în caz ca nu ai rezistorul potrivit.

 

Spor!

Adrian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări