Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema emitator FM

ALEKS

Postări Recomandate

Caut o schema pentru un miniemitator FM (88-108MHz) cu raza de actiune mica (<20m) pentru a-l utiliza in casa. Spre exemplu atunci cand sunt in bucatarie / baie / sufragerie si doresc sa ascult muzica pe care o transmit de la DAT Player sau CD-Player, in mod privat (radio cu casti). Cu alte cuvinte vreau sa ascult doar eu, cu toate ca as putea roti putin potentiometrul de volum de la amplificatorul audio de putere... dar atunci as produce deranj in casa...Deci, daca ma poate ajuta cineva cu o schema, in prealabil testata de astfel de emitator, i-as fi recunoscator. Schema poate sa fie cu tranzistori sau integrat(e), eventual sa asigure transmisia clara (format MONO desigur), fara oscilatii si armonici prea multe.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

8

• cirip

5

• ionu x

3

• Filipone

2

Top autori în acest subiect

Multumesc. Am discutat cu Filipone si mi-a recomandat o serie de scheme de pe varii site-uri Internet. Ei, bine, in mare parte le-am incercat si functioneaza chiar acceptabil, doar ca raza este prea mare, mult prea mare (>50m).Eu as fi dorit ceva de maxim 10-20m... Stiu ca era o schema interesanta pentru banda de unde medii, undeva pe o pagina doar ca eu as opta pentru banda de unde ultra scurte.

Link spre comentariu

M-am oprit, mai demult (acum vreo 2 ani) asupra unei scheme cu 2 tranzistori 2N2222 (pentru ca aveam asa ceva in casa - scosi de pe o placa de calculator industrial de la ICE Felix...) si pot spune ca are performante acceptabile. Dar... raza este putin prea mare pentru necesitatile mele... si faptul ca trebuie sa acord o foarte mare atentie sursei de alimentare (pe care am construit-o cu un opamp BA741 si filtrare corespunzatoare) ma cam nemultumeste... Oricum, timp este si eu sunt dispus sa astept pana ce imi veti putea trimite schema plus indicatiile aferente. Momentan folosesc un emitator de 4W pe care l-am construit, doar ca il subalimentez si antena dipol are o dimensiune mult mai mica decat "lambda/2" astfel, din observatii experimentale, isi limiteaza raza.

Link spre comentariu

Aaaaa, stai ca acuma vin de-acasa. Pai e emitator in toata regula. Credeam ca e doar un oscilator cu un tranz. Pai de ce nu pui un atenuator in PI, de ex, intre final si antena? In felul asta dai afara cata putere poftesti.Cirip

Link spre comentariu

Credeam ca e doar un oscilator cu un tranz.

Nu e chiar un simplu oscilator cu tranzistor, dar nici nu e prea complexa schema pe care am construit-o.De fapt, tot ce voiam eu, e o schema de emitator in banda FM de raza mica, foarte mica, pentru a nu avea probleme cu autoritatile si pentru a putea asculta eu in casa ceea ce transmit din dormitor. Deci raza <10-15m.
Link spre comentariu

Pai nu mai inteleg nimic. Cu 4W asezati unde trebuie, bati un cartier. Ptr 10-15m, bati bine mersi cu un oscilator mai culturist, adica ii dai curent de repaus mai mare ca sa scoate niscai putere. In acest caz, revenim la schema lui Filipone.Cirip

Link spre comentariu

Pai nu mai inteleg nimic.

Sunt sigur ca undeva nu m-am facut inteles. Voiam sa spun ca acum vreo doi ani am construit un emitator cu 2 tranzistori 2N2222 care avea raza de emisie putin cam mare (~50m).In vara asta am construit (mai mult din curiozitate, decat necesitate) un emitator de 4W si, din motive obiective (probabil l-am acordat mai bine - se aude mult mai clar si fara "paraziti" fata de primul emitator, cel cu 2N2222) il folosesc pe acesta in conditiile precizate mai sus.Dar, nu mi se pare normal sa folosesc un emitator de o putere respectabila subalimentat si cu antena micsorata mult astfel incat campul iradiat sa se diminueze si astfel sa duca la incingerea unui tranzistor final care si asa are un radiator de dimensiuni mult prea mari.Imi cer scuze daca m-am exprimat incoerent!
Link spre comentariu

Navigand pe NET, am gasit urmatoarea schema:

Posted Image

In indicatii scrie ca raza emitatorului este de cca. 20-30m. Cu toate ca BC108 nu e tranzistor RF schema, totusi oscilatorul Collpits cred ca-si face datoria...

Daca nu va functiona cum trebuie, revenim la schema lui Filipone, care ar putea s-o si posteze pentru a o vedea si eu.

Link spre comentariu

Schema urmatoare se constituie intr-un miniemitator FM cu raza de aproximativ 90m. Il recomand tuturor incepatorilor si chiar profesionistilor care au nevoie de sunet de calitate pe raza mica.

Posted Image

Circuitul accepta semnal de la un microfon cu bobina mobila sau direct semnal AF de intensitate mica.

Totusi, eu am nevoie de raza de actiune si mai mica. Inca astept schema lui Filipone...

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

uite aici

http://www.bobtech.ro/catalog/headphones/index.html

ce foloseam eu in camin pe vremea facultatii, ca sa nu deranjez colegii cand ma uitam la filme pe comp.

nu stiu exact cum se calculeaza raza de actiune, dar practic mergea in camera de camin si putin in camera alaturata. in apartament merge in 2-3 camere, mai mult n-am testat-o.

schema initiala era una din Tehnium si am tot eliminat componente pana la limita functionarii, iar emitatorul final incape intr-un capac de suc.

antena o am de la un tel Motorola vechi.

dezavantajul este ca emite mono, dar pt vizionare filme era ok

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

...Totusi, eu am nevoie de raza de actiune si mai mica. Inca astept schema lui Filipone...

http://audio.orgfree.com/downloads.php?id=6Rabdarea ta a dat rezultate... 8) Imi pare rau ca nu am reactionat mai devreme. Jucaria este gata de ceva timp... dar acum am vazut discutia asta.Alimentat la 5V si cu o mana de antena emitatorul asta e superb. Pur si simplu ma oftic ca nu e stereo. Recomand tranzistorul 2N2369 deoarece am observat o mica diferenta in spectrul frecventelor joase, adica cu el sunt redate mai bine decat cu BC107 sau BC547. Cat despre raza de emisie nu stiu ce sa iti zic... Mie in apartament nu imi dispare deloc semnalul nici in cel mai indepartat colt. Sub 4V nu mai merge, daca vrei sa il subalimentezi. Poate daca ii elimini complet antena si nu ecranezi montajul... :oops: Bafta!
Eu nu am reusit sa fac ceva cu emitatorul lui bobtech (exact schema de pe site) si nu faceam altceva decat sa bruiez aparatele vecinilor cu el :(
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări