Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control viteza si directie de rotatie pentru motor de 12V 50W

vlad2005

Postări Recomandate

• Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlad2005

33

• Mircea

15

• Liviu M

12

• UDAR

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Unde? Eu din ce am gasit la cautare pe google, in vreo doua locuri la 20 de lei + transport. Si nu mai puteam sa iau altceva de acolo care sa ma intereseze.Avand in vedere ca imi trebuie doua, ies la vreo 60 de lei. Daca mai adaug si mosfetii (8 buc + transport) ma duc la vreo 100 de lei. Daca as putea sa iau mai multe din acelasi loc ar fi o chestie. Macar mosfetii, ceva pcb, ca sa nu platesc transport in 7 locuri. Trebuie sa am o solutie mai ieftina care sa se apropie cat de cat de varianta cu relee.Pacat ca nu au pe mivarom, au preturi foarte bune la majoritatea componentelor.

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

Merci @nico_2010. Intre timp cativa utilizatori de pe net mi-au recomandat o firma cu preturi intr-adevar bune. E ok ce mi-ai trimis dar am gasit acum si mai ieftin.Multumesc oricum!

Link spre comentariu

Pai daca ai citit pana aici ai vazut ce solutii sunt.Pentru cine nu vrea sa se complice prea mult, recomand relee. La o poarta nu ai cicluri dese de inchidere/deschidere, deci e solutia ideala. In plus, sunt relee la 5V pe care le poti comanda direct din uC, pentru ca au optocuplere si tranzistorii pe ele. La un pret de vreo 10lei/China sau 25lei/Romania poti sa iti iei un releu cu doua canale. Ar trebui doua pentru ambele motoare.Puntea H-bridge este o optiune mai sofisticata, mai scumpa si cu mai multe provocari. Ai piese mai scumpe (driverul, mosfetii), ai o schema mai complicata un pic (mai apar rezistori, condensatori, diode) si cu siguranta trebuie sa te apuci de facut cablaj (eagle -> pcb -> diverse abordari pentru a realiza pcb-ul e.t.c.).In ce ma priveste, am inceput sa imi comand ce imi trebuie din China, o sa ajung in vreo luna, asa ca pana atunci am un pic de pauza. Deoarece cativa useri au consumat timp si efort sa lamureasca niste lucruri, din respect pentru munca lor, am sa fac punte si cu relee si cu mosfeti. Cea cu relee ca sa am o solutie simpla si sigura, iar cea cu mosfeti pentru studiu si eventual utilizare daca va iesi. Asa ca mi-am comandat destul de multe lucruri: arduino, mosfetii, film fotorezistiv, breadboard pentru teste, receiver si telecomenzi radio (am mers pe cod fix deocamdata). Cand o sa ajunga am sa incep lucrul.Pentru piese, o firma foarte buna recomandata de diversi utilizatori este acesta. Au preturile cele mai bune din ce am gasit mai ales la driverul TC4469. De la ei am sa iau driverele (in China dau la set si sunt relativ scumpe, nu se merita) plus piese maruntele (rezistori, condensatori, diode). Deocamdata astept niste lamuriri despre componentele ce ar trebui folosite pentru imbunatatirea functionalitatii puntii ca sa am o lista definitiva. Dupa aceasta ma apuc sa fac o schema in Eagle si am sa o postez aici pentru toata lumea.Cam asa stau lucrurile momentan, pe masura ce progresez am sa postez ca sa afle toti cei interesati!LE: pentru punte cu relee, daca nu intereseaza setarea vitezei sau functionalitate de soft start/stop, se poate renunta la utilizarea tranzistorului din schema intiala. Se folosesc doar relee, simplu si clar. Tot cu referire la schema initiala, probabil ca ar trebui facute niste teste pentru ca doar din arduino nu deschizi mosfetul complet cu cei 5V si atunci ai sa ai Rdson mai maricel, deci trebuie testat daca nu sunt probleme cu incalzirea. Insa in principiu orice mosfet N-channel cu caracterisitci in gama celor discutate pe topic ar trebui sa fie ok. Sincer, nu cred ca va fi o problema majora incalzirea (cu mosfet corespunzator, adica Rdson de ordinul zecilor de mΩ) deoarece functionarea este rară și pe durate scurte. Oricum, verdictul final il dau testele.În concluzie, ai următoarele variante:1. punte doar cu relee, controlezi start/stop si sens. E cea mai ieftina, in principiu se poate rezolva si fara cablaj.2. punte cu relee+mosfet N între punte si GND pentru control viteza. E o solutie hibrida, continua sa fie ieftina, trebuie testata, ar trebui cablaj. 3. punte cu mosfeti+driver mai eleganta si solida dar mai scumpa, este pur electronica.

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

Multumesc pentru toate informatiile, solutia cu relee o voi adopta si eu, am comandat 2 relee auto de 30A cu contacte NO NC pe care le voi comanda din arduino cu ajutrul unor transzistoare de tip BD139 si deporece imi trebuie si reglarea vitezei voi folosi si un MOSFET cu care voi face aceasta, am mosfet tip logic pe care arduino il deschide complet cu 5v. Pe viitor dupa ce o sa imi comand TC4469 voi testa solutia numai cu Mosfeturi si acest driver.

Editat de mirceacra
Link spre comentariu

Corect, asa trebuie pusa dioda. Apropo de discutia relee, versus punte cu mosfeti, cea din urma, are un avantaj, randamentul mai bun. Pe off, cand mosfetul e blocat, autoinductia datorata inductantei motorului, se disipa pe dioda antiparalel si motor, in varianta cu relee. La varianta cu punte H, autoinductia merge in sursa de alimentare, prin diodele interne ale mosfetilor, deci nu se pierde. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Corect, asa trebuie pusa dioda. 

Cum ? Alea de pe schemă sunt diodele intrinseci ale MOS-urilor. Mai trebuie o diodă antiparalel pe releu și cel puțin o diodă de la drenă la +Vdd cu catodul la +Vdd sau o altă schemă de limitare a tensiunii pe MOSFET . 

Plus că varianta cu un singur releu nu permite funcția de frânare . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Reciteste te rog cu atentie postarea nr 83. Se vorbeste de dioda pusa intre plus si drena mosfetului, cu anodul in drena. Cu releul ai dreptate, trebuie o dioda antiparalel si pe bobina lui.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Intrebarea lui mirceacra e cu "defect", desigur fara intentie.El intreaba de diodele de flyback (remarcati pluralul) dar se refera la +12V. Pai la +12V avem doar dioda releului (remarcati singularul).

Link spre comentariu

Intrebarea lui mirceacra e cu "defect", desigur fara intentie.El intreaba de diodele de flyback (remarcati pluralul) dar se refera la +12V. Pai la +12V avem doar dioda releului (remarcati singularul).

Am folosit plural deoarece am crezut ca trebuie doua diode, m-am lamurit ca trebuie numai una, iar +12V si V+ in cazul meu sunt aceleasi.

Multumesc tuturor, am pus diode in paralel pe bobinele releelor (am folosit 2 in punte H pentru schimbarea sensului) si inca una de la plus la drena mosfetului

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări