Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control viteza si directie de rotatie pentru motor de 12V 50W

vlad2005

Postări Recomandate

• Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlad2005

33

• Mircea

15

• Liviu M

12

• UDAR

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@mars01 - referitor la postul #35 - nu-s convins ca folosesti corect termenul "saturare/saturatie". Ce zici tu e valabil la bipolare. La MOS e o fortare, ca sa se pastreze o echivalenta cu bipolarele.LE Diferenta e explicata la pagina 5 din documentul de la: http://www.euedia.tuiasi.ro/lab_ep/ep_files/Lucrarea_5_img.pdf

Atata timp cat termenul este folosit destul de mult pentru a face diferenta fata de zona liniara (ohmica), "it's good enough for me" :) Sigur, as putea spune si zona activa dar cred ca este mai sugestiv cand se spune zona de saturatie (cand canalul este deschis la maxim).

Link spre comentariu

Atata timp cat termenul este folosit destul de mult pentru a face diferenta fata de zona liniara (ohmica)

Daca citesti pdf-ul din link, o sa vezi ca "saturatia" la mos e fix zona liniara. ;)
Link spre comentariu

Istoria tranzistorului bipolar și a celui cu efect de câmp nu sunt nicidecum succesive ci , mai degrabă, concomitente . De fapt , spre surpriza unora probabil,  tranzistorul cu efect de câmp a fost inventat primul de Julius Lilienfeld în 1925-1928.

De aceea folosirea diferită a termenului de saturație nu trebuie să surprindă .

De fapt , în ambele cazuri , termenul este folosit relativ corect .

La bipolar se referă la saturația relativ la curentul de bază și este o saturație extrinsecă ( curentul este limitat de circuitul exterior ) iar la FET se referă la saturația față de tensiunea drenă-sursă și este o saturație intrinsecă ( limitată de semiconductor ) . După mine , acest caz , al FET , este cel care folosește mai propriu termenul. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salut Radu,"nesiguranta" mea e legata de regiunea (optima) de lucru a MOS-ilor in puntea asta (ca element de comutatie). E regimul de saturatie (asa cum e el definit pentru MOS - regiunea activa), sau e regiunea ohmica/liniara/trioda?

Numai bine,

Liviu

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

În comutație MOS-ul lucrează fie în regiunea ohmică/triodă ( eu evit termenul liniară , tocmai din motive de posibilă confuzie) când este în conducție profundă, fie în regiunea de blocare când este , evident , blocat . În primul caz - și numai în acesta - intervine celebrul Rdson ( pe care unii colegi îl invocă în amplificatoare de audio , dar asta este deja o bârfă ) care este definit la o anumită tensiune Vgs și la un anumit curent de drenă ( aspect neglijat de mulți ) astfel încât condiția de regim ohmic să fie îndeplinită cu prisosință.

De altfel , principalul avantaj al MOSFET ( pe lângă viteză ) este tocmai posibilitatea - teoretică - de a avea o cădere de tensiune oricât de mică în conducție ( la bipolar nu e posibil așa ceva , există limite principiale de zeci - sute - mii de mV sub care nu se poate coborî  nici la curenți relativ mici .

PS Ziceam că nu mai intervin în acest subiect dar , din respect pentru tine și pentru Marius , mi-am călcat cuvântul . Subiectul poate fi , totuși , relativ interesant și de largă audiență. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Deci, revenind la puntea P-N postata de @thunderer. In intelegerea mea ar functiona asa cum am atasat in poza. In acel tabel am pus output-ul de la fiecare driver (L pentru Low si H pentru High). Daca e gresit, astept corectura si motivul pentru care gresit.Tot o intrebare pentru @thunderer, cum folosesti puntea (ultima), mai exact ce logica ai pentru motor off. Lasi mosfetii P on si cei N off sau invers ori toti off.Am gasit un mosfet P cu Rdson suficient de mic respectiv IRF4905. Spuneti-mi ce parere aveti.De asemenea, este posibila folosirea driverului asa incat sa se comande puntea numai din doi pini?Multumesc! 

post-183731-0-20037300-1455312943_thumb.png

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

Pare cam complicata pentru mine aceasta solutie pentru a folosi doar doi pini. Raman la varianta cu driver cu comanda pe 4 pini si punte P-N, daca acel mosfet P de care am pomenit mai sus este ok. Vreau sa evit problemele cu incazirea excesiva. Eventual astept alternative de mosfeti P cu pret decent si Rdson de ordinul 20-40mΩ.

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

N-am avut timp sa raspund.De ce e mai complicata? In locul lui 7555 este Arduino (aplici PWM prin acea rezistenta de 1k). Iar tranzistorul cu rezistenta de la masa asigura o masura a curentului. Excluzi rezistenta de 0.18 ohmi si piesele din jurul tranzistorului. Pui direct la masa.Este acelasi driver de mosfeti cu punte p-n. E exact acelasi lucru. Iti va simplifica programul in Arduino. Ia deseneaza tu o schema ca sa discutam.E bun acel 4905. Ii pui niste IRFZ44 ca mosfeti N si faci o punte de toata frumusetea.Nu uita: PWM numai pe mosfetii N. Mosfetii P ii deschizi cu "0". PWM-ul trebuie sa fie activ pe "1".Ca sa opresti motorul (indiferent de sens) pui PWM-ul la 0%. Motorul se va opri caci nu are inertie la sarcina ta.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Trebuie sa plec din localitate. Diseara revin cu o schema de principiu. Vreau insa sa prind ideea de baza. Deci tu zici sa tin mosfetii P pe on tot timpul si sa stabilesc sens/speed/on/off din PWM pe mosfetii N. E corect ce am inteles?

Link spre comentariu

Cum am spus, eu am ales varianta cu relee. Ieri am facut printre " picaturi" varianta cu relee. Pentru comanda lor am ales ULN2003. Am luat un motor de stergator si am facut o proba. A functionat din prima. Acum ramane de proiectat schema si cablajul pentru toata smecheria. Am reusit sa fac si o parte din schema care se bazeaza pe atmega328 (cu bootloader arduino), dar deocamdata nu este gata din cauza ca trebuie sa mai pun si ceva senzori ( deocamdata nu stiu cati si unde or sa fie amplasati). 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări