Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator de turație PWM cu 555+Atmega

kinderu56

Postări Recomandate

imi cer scuze daca nu postez unde nu trebuie dar vreu sa modific aceasta schema cea cu lm 317 si sa folosesc in locul ei una lm555  toata smecheria este cum leg pini 26si 28 de la atmega la cea cu 555 fara sa distrug atmeaga

post-177369-0-78314400-1453588863_thumb.gif

post-177369-0-94825600-1453588876_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kinderu56

29

• Mircea

13

• of-of

10

• lutza2

2

Pai e ca si cum ai zice ca ai un bec cu led nefolosit prin casa si ai vrea sa-l bagi in masina de spalat ca sa vezi rufele cum se spala.

Daca intrebarea nu era la misto nu prea ai nevoie de 555  ci doar de tranzistorul de putere pe care sa-l comanzi cu atmega. 

Link spre comentariu

nu intreabare nu este la misto vreau sa inlocuiesc partea de comanda motor cea cu lm 317 cu cea cu 555, toata smecheria este cum leg pini 26si 28 de la atmega la cea cu 555 fara sa distrug atmeaga ?

curenti la respectivi pini 

post-177369-0-57368200-1453595514_thumb.gif

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

Desfaci pin R de la plus si pui acolo 26. Pui rezistentele (r36 si r37) pe motor exact ca in schema si legi 28 la fel.

pentru cealalta schema pui tip122 in locul tr npn

si legi pin 26 printr-o rez de 4k7 la baza lui. nu mai ai nevoie de 555. formezi divizorul rezistiv pe motor cu rezistenta mica spre masa si legi pin 28 la fel.

Link spre comentariu

ok la pinu 28 am inteles ramane la fel dar la pinu 26 nu am inteles cum il leg la schema cu 555

aceasta este schema originala care am facuto crd ca cel mai ok ar fi un desen 

post-177369-0-76673700-1453599451_thumb.gif

Link spre comentariu

ma interesa in baza lui, ca acolo intra pin 26. Deci turatia o modifici din potntiometru, nu din comenzi date lui atmega.

Atunci pinul 26 nu face decat sa scurcircuiteze potentiometrul, cand scoate 5V tranzistorul se deschide, pinul adj e pus la masa si motorul se opreste.

Acelasi lucru ar trebui sa-l faci cu pinul reset al 555, care e legat la V+.

lasi tranz VT1 , dar colectorul lui il legi la +V printr-o rezistenta de 3k3-4k7. Desfaci pinul 4 din schema cu 555, care e legat la pin 8 (tai traseul) si il legi la colectorul lui VT1 unde vine si un capat la rezistentei.

Cand atmega da 5V pe pin 26 tranzistorul se deschide si pune pinul reset la zero, ceea ce va face ca iesirea lui 555 sa se duca la zero .

mai bine faci tu un desen sa vad daca ai inteles.

Link spre comentariu

am atasat schema cu lm555 dar nu face nimic motorul mfunctineaza continu daca scot alimentare de 5v a montajului se opreste de tot 

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

Daca nu a luat foc inseamna ca esti pe calea cea buna. 

Acolo unde ar trebui sa vina pinul 26, e o rezistenta in baza tranzistorului, nu lega pinul 26, ci un fir pe care il pui cu mana la 0V si la 5V. Cand il pui la 5V motorul ar trebui sa se opreasca.

Se intampla asta?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări