Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect amplificator 6П3С SE

Lonerider

Postări Recomandate

Intrebare de incepator: se pleaca din start pe varianta stereo si atunci U1 este un tub cu cate o trioda pe fiecare canal iar U2 este celalalt tub cu cate o trioda pe fiecare canal?...atunci doar la U2 este necesara ridicarea filamentului la potential?

.....in catalog scrie ca tensiunea catod -filament la 6N8S este de 90V....

.....mie mi se pare ca U1 are nevoie de operatia asta, probabil ca este o gresala de tiparire....

post-228380-0-78650200-1454853954_thumb.jpg

Editat de flomar60
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

6

• THOMAS

4

• fcon

4

• gheo23

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

6N2P n-ar fi o alternativa buna in locul 6N8S?

Bineinteles ca si 6N2P poate fi pusa acolo; mie mi se pare ca, totusi, n-ar fi folosita la potentialul sau (amplificare mare).

In preamplificare poate fi folosita orice dubla trioda cu amplificare de 18-25 (de la 6N6P la 6N8S), deoarece lampa finala este suficient de sensibila si n-are nevoie de un atac foarte mare.

Ca ciudatenie, mie imi place sa folosesc, din cand in cand, si PCC88, al carei sunet este deosebit, chiar alimentata cu 6,4V la filament...

Pe de alta parte, spuneai ca ai 6N8S disponibila; este o lampa care mie, personal, imi place tare mult si o folosesc aproape constant.

Ca design, cred ca amplificatorul ar si arata mai bine cu 6N8, decat cu lampi novale...

Lampa nu este atat de sensibila la alimentarea filamentelor in curent alternativ, ca sora ei 6N9; parerea mea este sa o alimentezi clasic, nu in c.c., insa, daca vrei sa fii "on the safe side", cum a sugerat Viorel, este absolut OK...  

Editat de fcon
Link spre comentariu

Eu unul nu vad OK ''compromisul'' asta de a folosi un tub pt ambele canale ca etaj de intrare (U1) si alt tub pt U2. Asta inseamna conexiuni lungi si o ''mana de sarme'' in plus (sau trasee de cablaj). Mult mai ok e folosirea unui tub pe canal si ridicarea potentialului filamentului la +75V.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

O sugestie,dupa mine nici nu are rost sa folosesti acel SRPP,daca folosesti doar cite un etaj de amplificare cu o trioda,este arhisuficienta amplificarea pt atacul finalei,asa ai mai multe avantaje:1 folosesti un singur 6H8C sau orice dubla trioda cu amplificare mai mare de 20.2 scapi de protejarea filamentului3 incarcare mai mica a trafului de alimentare 4 nu mai esti nevoit sa ridici potentialul filamentului

Link spre comentariu

Intrebare de incepator: se pleaca din start pe varianta stereo si atunci U1 este un tub cu cate o trioda pe fiecare canal iar U2 este celalalt tub cu cate o trioda pe fiecare canal?...atunci doar la U2 este necesara ridicarea filamentului la potential?

.....in catalog scrie ca tensiunea catod -filament la 6N8S este de 90V....

.....mie mi se pare ca U1 are nevoie de operatia asta, probabil ca este o gresala de tiparire....

Corect,este greseala de tiparire,dar cine stie bine despre ce este vorba ar fi facut corect aceasta manevra,multumesc pentru atentia acordata ,deci este vorba de filamentul lui U1 de pe schema postata de mine,de fapt pe schema mica din dreapta scrie clar: "ridicare potential filament U1".

*****************************************************************************************

@Lonerider:

...daca tot faceti  o investitie,incercati ceva mai serios:

post-175212-0-99954300-1454866036_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In schema de mai sus e corect grila legata la anod prin 220k sau ar trebui un condensator?

Nu trebuie condensator de cuplaj,divizorul spre sursa negativa de -100V imi asigura pe G1 (6P3S) o tensiune de -37.8V fata de masa.Singura precizare utila ce trebuie facuta pentru a fi luata in considerare de catre cine care vrea sa construiasca acest amplificator,este ca puterea aleasa pentru R36 sa fie de 3W,R3 tot de 3W iar pentru R29 de 2W .

Functionarea acestui servobias este extrem de simpla si eficienta,schema aproape ca spune singura cum functioneaza,cine a lucrat cu operationale poate intelege dintr-o privire.

Nu este "inventia" mea ci a lui Anatoliy Lisovskiy (@Wavebourn),un pasionat tubar si indragostit de 6P3S si GU50,il gasiti pe facebook,este un tip extrem de sociabil.

Pe facebook are postari cu multe realizari in acest domeniu.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Da, l-am ,,intalnit" si pe Diy.Are contributii notabile precum si acest hibrid care , asa cum e conceput, cred ca suna bine si datorita cuplajului direct cat si reactiei locale.Poate astfel tr out sa se ,,zbenguie" cum vrea el , fara restrictii.

Link spre comentariu

Nu am reusit sa ma edific care sunt avantajele si dezavantajele cuplarilor trioda, UL si pentoda (tetroda) vis-a-vis de nivelul de distorsiuni si putere. Ma puteti ajuta cu ceva explicatii? Multumesc.

Link spre comentariu

Daca este vorba numai de nivelul de distorsiuni si putere lucrurile stau cam asa:

1.Modul pentoda(tetroda) scoate cam tot ce se poate ca putere dintr-o lampa.

2.Modul UL , pentru aceeasi lampa , prin reactia negativa intre anod si G2, reduce distorsiunile cu pretul unei scaderi a puterii .Acestea sunt in functie de priza aleasa pe transformator si in general priza se alege intre 25% si 45%.

3.Modul trioda scade puterea drastic , pana la 30% din puterea in modul pentoda dar se castiga sub alte aspecte privind impedanta de iesire si distorsiuni mai mici.

Bineinteles ca veti gasi multa literatura pe net care va pot edifica mai pe larg asupra problemei dar aceasta a fost pe scurt.Deasemenea se pot lua in discutie si aspectele legate de sunet care fac subiectul multor dezbateri dar pe care le puteti evalua singur prin eperimente.Stima!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări