Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect amplificator 6П3С SE


Lonerider

Postări Recomandate

Vă salut. Încă nu am făcut aşa ceva şi mă gândesc să încerc construirea unui amplificator, în configuraţie SE, cu tubul final 6П3С. Fiind o lampă rusească, am căutat o schemă rusească. Pentru atacul acesteia, am două modele de lămpi: 6Н7С, 6Н8С şi, din multitudinea de scheme, am rămas la trei dintre ele.

Prima pe care o prezint, mi-a atras atenţia prin conectarea în mod tetrodă.

 

Posted Image

 

Cea de a doua are ambele triode legate în paralel, motiv pentru care m-ar atrage să o execut şi să încerc inlocuirea tubului 6Н8С cu 6Н7С, deoarece aş putea folosi catodul comun al acestuia din urmă.

 

Posted Image

 

Cea din urmă schemă, este un SRPP cu tubul 6Н8С.

 

Posted Image

 

Transformatorul de ieşire m-am gândit să-l calculez pentru un miez de vreo 7.5 cm2, Ra=4K şi să încerc să-l bobinez şi cu priză UL (undeva între 25%-33%). Partea de alimentare este hibridă, diode plus tub redresor.

 

Posted Image

 

Faţă de schemele alese, ce recomandări îmi puteţi da, eventual sfaturi sau alte scheme la care să se preteze tuburile care le am. Mulţumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Lonerider

    6

  • THOMAS

    4

  • fcon

    4

  • gheo23

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@misa, multumesc. Stiu ca sunt diferite, insa m-am referit strict la schema unde triodele din balon sunt legate in paralel. Acolo as fi incercat tubul 6H7C, chit ca este un tub slab, cu putine ore de functionare.Eu as fi curios care dintre cele trei scheme ar avea caracteristici mai bune de functionare. Pe site-urile rusesti pe unde le-am gasit, cam la toate era dat o putere max. ~5W si 6-8 procente distorsiuni.

Link spre comentariu

Pe site-urile rusesti pe unde le-am gasit, cam la toate era dat o putere max. ~5W si 6-8 procente distorsiuni.

In primul rand, eu as stabili ce vreau: mod trioda sau tetroda, deoarece, in mod trioda, puterea este destul de mica - nu scoate 5W de nici un fel (cam la jumatate)!

Dl. Lazaroiu a postat scheme simulate cu 6P3S SE in ambele moduri de conectare...

 

Ce as mai putea spune in aceasta faza: nu recomand trecerea de la modul trioda la tetroda printr-un comutator, cum apare in unele scheme, deoarece si caracteristicile transformatorului de iesire sunt diferite in cele doua situatii.

Daca doresti un amplificator bun, trebuie bine gandit si construit...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Multumesc @fcon. Din citite stiu de modificarea caracteristicilor OT in functie de cum se leaga tubul. Personal as alege o conectare UL sau tetroda, dar nu am reusit sa ma edific, inca, asupra parametrilor acestor configuratii. Nu am mai gasit scheme postate de dl. Lazaroiu (probabil ca trebuie sa caut mai mult)

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Cred ca dl. Lazaroiu nu se va supara daca le mai postez inca o data...

 

Doua precizari:

- conditiile (tensiuni, curenti, impedante, puteri) sunt cele "ideale"

- prin mici modificari, in SRPP-ul de atac se poate pune 6N8S in locul lui 6N6P...

post-175444-0-52154300-1454757216_thumb.png

post-175444-0-66503900-1454757227_thumb.png

Editat de fcon
Link spre comentariu

Eu nu as modifica decat C1, la 0,22uF, R1 la 220K si as avea grija ca U1 sa fie de peste 270-280V. In rest, R3-R4 pot ramane la 1K, iar C6 poate avea valori intre 47uF-470uF.

Atentie la alimentarea filamentelor: potential ridicat la cca. 75V pentru lampa care da triodele superioare din SRPP pe ambele canale (cealalta lampa fiind folosita pentru triodele inferioare).

Link spre comentariu

Adica asa ca in schemele de mai jos,iar introducerea (optional!) a unei bucle NFB (prima schema) va imbunatati raspunsul amplificatorului in frecventa (extinderea Bode la capetele benzi) dar si scaderea THD,sau se poate alege schema doi doar cu o bucla locala KNFB care va asigura un raspuns foarte bun in joase,bineinteles cu un transformator de iesire foarte bine gandit,proiectat si realizat se poate ajunge sigur pe sarcina la o putere de 5W cu o banda de frecvente 20Hz...30KHz.

  - In modul trioda nu cred ca puteti obtine mai mult de 1.8W...2.5W cu atac normal fara sa intrati in "grig current",caz in care cred ca se pot obtine puteri ceva mai mari.Putem sa ne gandim si la o astfel de configuratie,adica SE 6P3S in modul trioda dar in A2.

post-175212-0-44657400-1454836045_thumb.png

post-175212-0-16736100-1454836056_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Posted Image

 

Oare cat timp rezista la 150V Uk-h, lampa asta ?

Dottore ,in dreapta jos este desena

Posted Image

 

 

Oare cat timp rezista la 150V Uk-h, lampa asta ?

Dottore,in dreapta jos este desenat un circuit pentru ridicarea potentialului filamentului, tubului 6H8C ,fata de catod,tocmai ca sa nu se defecteze tubul!

Este simplu sa faci bascalie cind nu te holbezi bine la schema.

Duminica si holbare placuta!

Editat de viobio
Link spre comentariu

Atentie la alimentarea filamentelor: potential ridicat la cca. 75V pentru lampa care da triodele superioare din SRPP pe ambele canale (cealalta lampa fiind folosita pentru triodele inferioare).

 

...,iar introducerea (optional!) a unei bucle NFB (prima schema) va imbunatati raspunsul amplificatorului in frecventa (extinderea Bode la capetele benzi) dar si scaderea THD,...

http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-44657400-1454836045.png

 

Da, mulţumesc. Atunci cred că va trebui să croiesc trei înfăşurări pentru filamente, pe transformatorul de alimentare, în loc de două, cum m-am gândit iniţial. N-ar fi o problemă, fac înfăşurările pentru cele două 6Н8С cu sârmă ceva mai subţire.

Link spre comentariu

Dottore ,in dreapta jos este desenaDottore,in dreapta jos este desenat un circuit pentru ridicarea potentialului filamentului, tubului 6H8C ,fata de catod,tocmai ca sa nu se defecteze tubul!Este simplu sa faci bascalie cind nu te holbezi bine la schema.Duminica si holbare placuta!

 

@viobio, nu a fost nici o ''bascalie''. Nu stiu care dintre noi ''nu se holbeaza bine'' la schema ! Acolo, pe schema, a fost ridicat potentialul filamentului la +150V fata de masa ! @fcon a scris cu cateva postari mai sus ca ar fi indicat sa fie la  +75V fata de masa, fiind in plaja permisa de 100V filament-katod.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări