Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator multi USB

Postări Recomandate

Daca imi amintesc bine cam ca cel din foto atasata de Spitfire,bineinteles originalul nu vreo copie ieftina,a ajuns in incarcatorul meu pentru tablete,telefoane etc.Deci placa lui,combinata cu volt amper metrul de la elfly,cu Atmega 8 daca imi aduc bine minte.Cateva mufe USB configurate,una cu rezistente pentru iPhone,alta nu mai stiu ce ,Samsung parca si doua generice cu scurt intre D- si D+ la USB.Apoi au aparut modificarile,mai voiam ceva mai mult de 5V,pentru unele tablete ce chiar vor mai mult de 5V pe incarcare plus 4,2V pentru a incarca direct elementi sau baterii Li-Ion.Deci modificare in circuitul de feedback,potentiometru multi tura,are un reglaj acum de necrezut, de la 3,5V pana pe la 18V.Bineinteles ca atunci pe moment,la teste,nu am verificat condesatorii de filtraj si au cam explodat,schimbati cu altii si mai departe.Daca tot merge,de ce nu sa nu o folosesc la mai multe,ca uneori nu mai aveam sursa disponibila pentru ceva.Doua mufe banana si gata.Apoi am vazut ca la consum mai mare ii cam scade tensiunea,se incingea,lene mare sa pun radiatoare,am pus un mic ventilator,problema rezolvata.Fiind mai bine facuta,incarc unu doua telefoane si o tableta sau combinatii,nu se supara nici la un consum peste 2A,acum avand ventilatie,inainte se cam limita.De scurtcircuite a avut parte destul,si la tensiuni mici si la mari.Am incarcat chiar si laptopuri de la ea.Chiar astazi am avut o ciudatenie.Tableta Vonino,mufa rupta de pe placa,exfoliat si traseele de date.Lipesc alta mufa micro USB,fire la cele 3 de date si ID.Bateria descarcata,3,5V conectez incarcarea,consum 1,9XA primul gand a fost ca e in scurt intrare iesire integratul de incarcare,verific insa nu,bateria se incarca normal,mai fac ceva verificari,comunicatie USB,totul OK.Asamblez tableta deja avea 3-4% .Mai probez o data incarcarea.Pe mufele cu D- si D+ conectate intre ele 1,6 1,7A curent consumat,pe cele cu rezistente ceva in jur de 500mAV-am plictisit cu mesajul meu lung.Deci daca e nevoie de mai multe dispozitive de incarcat simultan e bine sa ai o sursa mai potenta,unele dispozitive fiind mai vorace.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

... practic, ai de ales între o sursă liniară, cu traf de reţea şi una în comutaţie "pură", de genul surselor atx...

mai e şi soluţia "hibridă", gen traf de reţea, urmat de un buck/boost, dar în unele cazuri apare "zgomotul de comutaţie", şi nu mai scapi de el orice-ai face...

avantajul unei surse liniare e că dacă pui mâna pe un traf de genul 9v/5 amperi, să zicem, ai destulă rezervă de tensiune şi curent să poţi alimenta simultan 4 device-uri fiecare "cerând" 1 amper. dezavantajul e puterea pierdută cam aiurea... dar compensează cu faptul că un 7805 sau un 323 se găsesc uşor, schemele sunt binecunoscute, şi nu oferă surprize. nu mai trebuie decât să te asiguri că mufele usb în sine sunt capabile să "ducă" 1 amper fără să se înmoaie plasticul! :)

cât priveşte comutaţiile... "este unii" de pe forum, care, chiar şi cu surse în comutaţie "de firmă" au avut parte de surprize neplăcute, variind de la scăderi de tensiune inexplicabile în sarcină la ieşit fum din ele cu o sarcină simbolică, şi terminând cu un "zgomot de comutaţie" care le făcea de nefolosit într-un număr mărişor de aplicaţii...

partea bună e că o sursă în comutaţie cu tensiune de ieşire fixă, doar cu capabilitate în curent variabilă (după cum cere sarcina) e destul de uşor de făcut şi reglat... atât marian cât şi miticămy au lăsat pe ici-colo indicii despre cum poţi rezolva rapid problema.

e decizia ta ce alegi, tu ştii cel mai bine ce ai nevoie...

Link spre comentariu

Multumesc inca o data tuturor pentru sfaturi. Dupa cum am spus, am telefonul personal la care am incarcator, telefonul de servici care mi-a fost inmanat fara incarcator, o tigara electronica pe spatele careia scrie 5V - 1A si un acumulator portabil care la fel a venit fara incarcator. Toate astea, mai putin tigara electronica, au nevoie de incarcare zilnica. Lucru care e extraordinar de greu de facut cu un singur incarcator. 

Pe langa asta, sa zicem ca as ignora ca dureaza fenomenal de mult sa le incarc pe toate, nici nu as vrea sa stresez incarcatorul de la telefon cu toate. Asa ca, as prefera sa am ceva cu 4 porturi USB (5 ca sa am si unul de rezerva pentru un amic, coleg, aflat in vizita) de la care sa le incarc simultan si sa scap de grija. 

Nu am pretentii in ceea ce priveste disputa liniar/comutatie, pentru ca in favoarea unei surse liniare vine faptul ca deja am cateva traf-uri prin casa, ramasite din diverse electronice stricate de-a lungul anilor si in favoarea uneia in comutatie vine argumentul ca si asa incarcatoarele de telefoane sunt toate surse in comutatie. Deci e clar ca se poate face ceva de calitate si asa. 

Problema mare e ca nu gasesc nicaieri o schema de 5V / 5-10A fie ea si liniara si in comutatie. Si ce am gasit, par asa de simpliste cu doar 2 - 3 componente incat sunt sigur ca ar lua foc daca as pune toate device-urile la incarcat! :))

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări