victordascalescu54 Postat Februarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Pana la urma cel mai bine este sa testati amplificatorul dv."la ureche" cu divesre tipuri de CCS.Am simulat aici cateva tipuri de CCS cu : pentoda(EF86),trioda (1/2ECC83),tranzistor PNP cu siliciu,tranzistor PNP cu germaniu,FET,P-MOS,inductor si un defazor fara CCS ci clasic cu rezistenta.Din analiza Fourier (FFT) se vede clar ca sunetul va avea o "coloratura" diferita in functie de acest CCS si este normal sa fie asa intrucat semnalul se "inchide" prin acel CCS. Nu stiu daca va este de folos sau nu ce am postat eu aici,insa sunt foarte sigur ca alegerea o veti face prin aduditii comparative cu toate ca si aceasta modalitate va fi tot subiectiva. Testele din simulare au fost facut in aceleasi conditii de curent prin cele doua triode ECC83 din defazor (calibrand de fiecare data CCS-ul),acelasi THD(0.26%) si bineinteles aceleasi nivel al semnalului la intrare. Raspunsul in frecventa nu a fost alterat in niciun fel,in toate cazurile banda de frecvente a fost de 15Hz...50KHz. Multumesc frumos, va voi tine la curent cu testele de ascultare - ccsR-ccsSS- ccsEF86 PS. Avind in vedere stadiul actual ccsSS, ma puteti ajuta sa gasesc o metoda simpla de sortare pentru fet-uri? Editat Februarie 16, 2016 de victordascalescu54 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Pentru cine doreste sa fie si mai scrupulos poate folosi EF804,804S,806S,in loc de EF86,in etajele de amplificare si sursa de curent constant,tuburi cu o constructie speciala,cu mult peste EF86,raman la parerea mea,se strica orzul pe giste cu EF86 in sursa de curent constant,este parerea mea ,nu trebuie sa fiti de acord cu mine,eu puneam un FET acolo,pina la urma fiecare lucreaza ,construieste ce doreste,eu nu voi face niciodata un amp OTL, sau cu tuburi "bizare" ( vorba unui clasic in viata) asa ca nu trebuie sa conteze parerea mea.Frumusetea acestui hobby este ca avem idei sau preferinte diferite.In acest topic se vorbeste de componente,am facut o sugestie pentru componente de top. Editat Februarie 16, 2016 de viobio Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Februarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2016 Pentru cine doreste sa fie si mai scrupulos poate folosi EF804,804S,806S,in loc de EF86,in etajele de amplificare si sursa de curent constant,tuburi cu o constructie speciala,cu mult peste EF86,raman la parerea mea,se strica orzul pe giste cu EF86 in sursa de curent constant,este parerea mea ,nu trebuie sa fiti de acord cu mine,eu puneam un FET acolo,pina la urma fiecare lucreaza ,construieste ce doreste,eu nu voi face niciodata un amp OTL, sau cu tuburi "bizare" ( vorba unui clasic in viata) asa ca nu trebuie sa conteze parerea mea.Frumusetea acestui hobby este ca avem idei sau preferinte diferite. Corect, dar tocmai nu ati raspuns la solicitarile legate de fet-uri...in rest e asa cum ziceti, nu va pot contrazice. Cat despre EF86, nu suntem pe sectiunea de tuburi a forumului? ca incep sa ma simt offtopic pe acest topic. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Pentru cine doreste sa fie si mai scrupulos poate folosi EF804,804S,806S,in loc de EF86,in etajele de amplificare si sursa de curent constant,tuburi cu o constructie speciala,cu mult peste EF86,raman la parerea mea,se strica orzul pe giste cu EF86 in sursa de curent constant,este parerea mea ,nu trebuie sa fiti de acord cu mine,eu puneam un FET acolo,pina la urma fiecare lucreaza ,construieste ce doreste,eu nu voi face niciodata un amp OTL, sau cu tuburi "bizare" ( vorba unui clasic in viata) asa ca nu trebuie sa conteze parerea mea.Frumusetea acestui hobby este ca avem idei sau preferinte diferite.In acest topic se vorbeste de componente,am facut o sugestie pentru componente de top. Si eu sunt de acord cu cele spuse mai sus si intotdeauna am inclinat sa utilizez tuburile in aplicatii,pe cat se poate,pentru ce au fost proiectate (fabricate),dar pana la urma scopul scuza mijloacele,nu-i asa ? ...sa nu ne miram daca vor aparea preamplificatoare cu tuburi vidicon sau ikonoscop si un etaj final cu tuburi Röntgen,glumesc bineinteles,dar nu prea am vazut la sectiunea SS aplicati audio cu tranzistoare de RF sau din seria celor utilizate in BO din TV !!!,etaje finale cu tz. din BO sau preamplificatoare cu tz.din selectoarele de canale TV oare de ce ??... Sa nu ma intelegeti gresit,nu sunt impotriva aplicatiilor de orice fel cu tuburi de orice fel,dar raman la convingerea ca tuburile ca orice fel de alt dispozitiv electronic a fost gandit/proiectat pentru un scop anume. Cititi istoria lui EF86,ca exemplu, si o sa vedeti cat s-a muncit ,ca proiectare vorbesc,sa se scoata "pe piata" un asfel de tub cu aplicatii in amplificatoare audio de semnal mic. Pana la urma aici vorbim de constructii DIY (garaj sau butique),ca sa nu spun "pe genunchi",asa ca se accepta orice,mai ales cand este vorba de pasiune si de microb. Cat priveste sortarea unui FET ,cred ca alegerea judicioasa dupa datele de catalog (pe incredere),montarea in schema si reglajul curentilor prin tuburile din defazor asa cum cere proiectul ar fi suficient,nu cred ca FET-urile ar avea o dispersie a parametrilor atat de mare incat sa se impuna o sortarea,zic si eu,mai ales in cazul unui CCS ! Editat Februarie 16, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) scuze...am postat gresit...dar , ca veni vorba, ce importanta au armonicile pare ale ccs-ului in acest montaj? Editat Februarie 16, 2016 de ionicadelatara Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Raportul optim între armonicele pare și impare este doar în favoarea generatorului de curent constant cu EF86 . De ce ar fi optim un raport subunitar armonice pare/impare? Probabil ca nu ma pricep eu, insa cel mai elegant grafic mi se pare cel cu inductanta: o crestere aproape egala al armonicelor pare si impare. Restul graficelor arata o pondere mai importanta a armonicelor impare 3 si 5; in rest (armonice de grad mare), nu mai avem ce compara. In acest caz, nu vad de ce as prefera lampa sau tranzistor (eventual din comoditate!). Raman la parerea ca lampile prefera inductantele... Editat Februarie 16, 2016 de fcon Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 Spectrul armonic este dat de regimul de functionare a tuburilor defazoare iar un CCS se proiecteaza tinind cont de suma curentilor anodici, functia lui este identica cu a unui inductor iar tensiunea negativa depinde de amplitudinea semnalului transferat de acea alegerea tipului de CCS se face doar daca se cunoasc particularitatile fiecaruia referinta fiind inductorul ideal Link spre comentariu
fcon Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) Asta inseamna ca simularile facute de dl. Lazaroiu au sau nu au vreo importanta, avand la baza necesitatile de curent din schema si parametri declarati indentici pentru fiecare tip de CCS? Se preteaza aceste simulari definitiei de mai sus (din mesajul anterior)? Daca au importanta, imi mentin preferinta pentru inductante/bobine/socuri/transformatoare/sarme... Daca NU au importanta, probabil au fost niste glume, la fel ca si aprecierea lui Victor; toata lumea glumea, numai mie mi-a lipsit simtul umorului in acest topic... Editat Februarie 16, 2016 de fcon Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 fara suparare, dar cred ca ccs-ul trebuie sa fie cat mai liniar cu putinta ca sa-si faca treaba pe care o are de facut... n-ati posta schema amplificatorului despre care discutati? nu e nici un ccs in schema lui Tim mellow...am senzatia ca vorbim despre lupi cu zapada la brau in mijlocul campului... Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 Dacă apreciați părerea mea ca fiind o glumă , e treaba Dvoastra .Nu mă interesează faptul ca aveți o altă părere , în democrație aveți voie . Ar fi bine să nu mai săriți calul cu mediatizarea numelui meu alături de aprecieri personale cu conotații negative , este contra regulamentului .Invit pe toată lumea să respecte regulamentul , iar discuțiile privind alte aprecieri personale legate de persoane ar trebui să fie doar în mediul privat .Întradevar , o inductanță corect dimensionată ar fi ideala , dar costurile sunt mai mici cu EF86 ca generator de curent constant . Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Februarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2016 (editat) fara suparare, dar cred ca ccs-ul trebuie sa fie cat mai liniar cu putinta ca sa-si faca treaba pe care o are de facut... n-ati posta schema amplificatorului despre care discutati? nu e nici un ccs in schema lui Tim mellow...am senzatia ca vorbim despre lupi cu zapada la brau in mijlocul campului... mai cititi.....in articolul lui si in proiectul meu:"An alternative arrangement is toapply the input signal to the grid of V1bwith series feedback applied to the gridof V1a. This has the advantage of allowinghigher input impedance (1M, forexample). However, it would also tendto unbalance the input stage slightly,unless you use an “ideal” solid-state currentsource in place of R7" schema este strict aceeasi, decat alimentarea am separat-o in 4 sectiuni(+/-150; +146; -430; -35 sau-205) si in loc de R7 am pus un ccs Editat Februarie 16, 2016 de victordascalescu54 Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 exista un motiv foarte clar pentru care sugerez sa postati o noua schema.Pe de alta parte nu stiu de ce ati deschis un nou subiect pe aceeasi tema...Nu mai este un topic cu esl-urile dvs? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 Teoria spune ca un CCS cu tuburi este mai eficient daca este o pentoda cu Ri cit mai mare, de pilda EF86 are acest parametru de 2,5Mohm iar EF95 (6J1P) de 0,7 Mohm dar in loc de atitea discutii nu ar fi mai bine de incercat citeva CCS, simularea facuta pe intregul etaj defazor este irelevanta pentru a afla cit de bine se comporta in c.a. acest generator, poate o simulare dedicata este edificatoare, ma rog depinde de motivatie... Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Februarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2016 exista un motiv foarte clar pentru care sugerez sa postati o noua schema.Pe de alta parte nu stiu de ce ati deschis un nou subiect pe aceeasi tema...Nu mai este un topic cu esl-urile dvs? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2016 Partajează Postat Februarie 16, 2016 fara suparare, dar cred ca ccs-ul trebuie sa fie cat mai liniar cu putinta ca sa-si faca treaba pe care o are de facut... n-ati posta schema amplificatorului despre care discutati? nu e nici un ccs in schema lui Tim mellow...am senzatia ca vorbim despre lupi cu zapada la brau in mijlocul campului... @ionicadelatara, ''lupi cu zapada la brau in mijlocul verii'' . http://www.elforum.info/topic/112422-proiect-otlesl-dd-componente/page-4?do=findComment&comment=1323776 Cred ca asta ar fi schema , ceea ce a postat @victordascalescu54, adica asta http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-241795-0-93907900-1455631900.jpg nu prea seamana a ''schema electrica'', mai degraba a ''schita'' personala sau orice altceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum