Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROIECT OTL/ESL DD - COMPONENTE

victordascalescu54

Postări Recomandate

da acum chiar înţeleg, consideraţi că nu am aplicat practic ,sau poftim de ce ?! aş aplica practic o aberaţie dovedită teoretic şi practic(suprasarcina -"à la longue").

nu strică dacă teoria se îmbină armonis cu practică şi invers.

pentru cazul de faţă TIM în sarcina dată(8Ω) disipaţia la anozi 6s33 devine periculoasă (dreapta de sarcină aproape vericală).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 147
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• victordascalescu54

49

• THOMAS

12

• romicap

7

• sesebe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

da acum chiar înţeleg, consideraţi că nu am aplicat practic.

Poate n-ar trebui sa va raspund sa nu cumva sa ma intelegeti gresit, dar poate va starnesc curiozitatea, cred ca este una dintre calitatile noastre.

Link spre comentariu

Interesant este ca depasirea hiperbolei de disipatie pune tuburile sa functioneze in zone unde caracteristicile sunt mai liniare.

Numai ca nu se scapa de a plati un pret pentru asta in scurtarea duratei de viata a tuburilor.

Daca amplificatorul insa e folosit doar la o putere mica fata de puterea maxima atunci poate ca nu intra in suprasarcina iar uzura prematura a tuburilor nu se remarca (cazul PP).

De uzura prematura vorbim doar cind e folosit la putere suficient de mare astfel incit sa vorbim de depasirea hiperbolei de disipatie.

Si sa nu uitam ca pe linga puterea maxim disipata mai avem valori limita instantanee precum Imax si Umax. Nu neaparat aceleasi valori din catalog ca acolo e lasata o marja de siguranta dar acele valori exista si sunt reale.

Teoria corecta corespunde intotdeauna cu practica.

Editat de adigh
Link spre comentariu

In memoriam:

Se implinesc 169 de ani de la nasterea marelui inventator T.A.Edison,printre multe altele a contribuit in avans si la "disputele" noastre de astazi ! :rade:

"...În anul 1883 descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică. Descoperă acest fenomen întâmplător: introducând într-un bec cu incandescență o mică placă metalică observă că un galvanometru din circuit indică trecerea unui curent electric dacă placa era legată la polul pozitiv al sursei de alimentare și rămanea la zero dacă placa era legată la polul negativ al sursei de alimentare. Nu a acordat întâmplării vreo importanță pe moment, dar l-a notat totuși. Fenomenul a fost studiat și dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punându-se astfel bazele electronicii ..."

*********************************************************************************************************************

Da,este posibil ca amplificatorul OTL realizat de T.M sa nu atinga puterea de 25W in regim permanent,dovada este ca si pe aparat sunt montate practic doua ampermetre cu scala 0-1A pe cele doua surse de +/-150V,in conditiile in care la puterea de 25W/8ohmi,vom trage din cele doua surse peste 1.25A,clar ca amplificatorul va merge in regim permenent pe muzica la o putere de 8W...10W si unele varfuri vor atinge pentru scurt timp aproape 25W (adica peste scala ampermetrelor),presupun!

In conditiile in care trag din cele doua surse cate 1A (cap scala ampermetre),puterea in sarcina de 8 ohmi va fi de 14.5W

Indiferent cine si ce ar spune si indiferent de ce nationalitate este el,legile electricitati nu le putem nega,altfel ne apucam de politica unde nu trebuie sa tinem cont de nicio lege.

Sunt foarte sigur ca dl.V.Dascalescu,in momentul cand va schimba impedanta incintelor pe 32 de ohmi,toate datele problemei vor intra pe fagasul normal,teoretic dar si practic.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In memoriam:

Se implinesc 169 de ani de la nasterea marelui inventator T.A.Edison,printre multe altele a contribuit in avans si la "disputele" noastre de astazi ! :rade:

"...În anul 1883 descoperă efectul care îi poartă numele, efectul Edison, care se referă la emisia de electroni de către metalele încălzite, cunoscut ca fenomenul de emisie termoelectrică. Descoperă acest fenomen întâmplător: introducând într-un bec cu incandescență o mică placă metalică observă că un galvanometru din circuit indică trecerea unui curent electric dacă placa era legată la polul pozitiv al sursei de alimentare și rămanea la zero dacă placa era legată la polul negativ al sursei de alimentare. Nu a acordat întâmplării vreo importanță pe moment, dar l-a notat totuși. Fenomenul a fost studiat și dezvoltat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming, punându-se astfel bazele electronicii ..."

*********************************************************************************************************************

Da,este posibil ca amplificatorul OTL realizat de T.M sa nu atinga puterea de 25W in regim permanent,dovada este ca si pe aparat sunt montate practic doua ampermetre cu scala 0-1A pe cele doua surse de +/-150V,in conditiile in care la puterea de 25W/8ohmi,vom trage din cele doua surse peste 1.25A,clar ca amplificatorul va merge in regim permenent pe muzica la o putere de 8W...10W si unele varfuri vor atinge pentru scurt timp aproape 25W (adica peste scala ampermetrelor),presupun!

In conditiile in care trag din cele doua surse cate 1A (cap scala ampermetre),puterea in sarcina de 8 ohmi va fi de 14.5W

Indiferent cine si ce ar spune si indiferent de ce nationalitate este el,legile electricitati nu le putem nega,altfel ne apucam de politica unde nu trebuie sa tinem cont de nicio lege.

Sunt foarte sigur ca dl.V.Dascalescu,in momentul cand va schimba impedanta incintelor pe 32 de ohmi,toate datele problemei vor intra pe fagasul normal,teoretic dar si practic.

Nici nu stiti cat ma roade curiozitatea de a trece acest fagas, mai am putin. Sigur se vor schimba multe.

Link spre comentariu

Un "grafic" care se potriveste foarte bine aici si nu la <bodega> :

ca tot spuneati ceva in postul #55 despre ;"tenta humoristica"

post-175212-0-61160800-1455197023_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

:rade: Da , pentru ce este in halba se potriveste ,,simularea" dvs.dar daca puneti in halba vin,  datele se vor schimba radical! (Puterea nu va mai fi aparenta ci , va fi reala cat se poate...)

Editat de romicap
Link spre comentariu

:rade: Da , pentru ce este in halba se potriveste ,,simularea" dvs.dar daca puneti in halba vin,  datele se vor schimba radical! (Puterea nu va mai fi aparenta ci , va fi reala cat se poate...)

Corect,dar numai daca este vin made @romicap,pentru care sunt sigur ca respecta "foaia de catalog",altfel s-ar putea,fiind facatura sa gasim Puterea reactiva in  suspensie in Puterea activa,vinul made @romocap sigur "are wati" curati,nu-i asa ?

Scuze pentru acest oftopic d-le V.Dascalescu,promit ca nu mai fac,dar am vrut sa mai destind atmosfera,prea suntem scortosi uneori si nu-i bine pentru starea noastra de spirit,dar nici pentru sanatate.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Corect,dar numai daca este vin made @romicap,pentru care sunt sigur ca respecta "foaia de catalog",altfel s-ar putea,fiind facatura sa gasim Puterea reactiva in  suspensie in Puterea activa,vinul made @romocap sigur "are wati" curati,nu-i asa ?

Scuze pentru acest oftopic d-le V.Dascalescu,promit ca nu mai fac,dar am vrut sa mai destind atmosfera,prea suntem scortosi uneori si nu-i bine pentru starea noastra de spirit,dar nici pentru sanatate.

Sincer imi face placere ca mai si glumim si sincer tot ce facem este din placerea de a auzi, simti, chiar mirosi, aceste minunate tuburi.

E mult mai mult decat ce pare la suprafata (pentru unii) dar suntem pe un forum dedicat LOR

Asa ca eu voi continua motivat si aplecat asupra ccs-urilor, direct cu ef86....simt ca va fi de senzatie.

Link spre comentariu

Fiind la faza intermediara de ccs cu ss, am urmatoarea dilema:

Ce tranzistor sa folosesc?

2sk117 (schema japonezului, -35v 1mA)

2n5458(schema Ciuffoli, -15v 1mA)

Multumesc,

PS. desigur ca finalitatea va fi ef86, dar pina atunci mai am de experimentat.

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Fiind la faza intermediara de ccs cu ss, am urmatoarea dilema:Ce tranzistor sa folosesc?2sk117 (schema japonezului, -35v 1mA)2n5458(schema Ciuffoli, -15v 1mA)Multumesc,PS. desigur ca finalitatea va fi ef86, dar pina atunci mai am de experimentat.

Daca doriti sa folositi EF86 ca sursa de curent constant nu conteaza ce marca este,stricati orzul pe giste,ca sursa de curent constant puteti folosi orice pentoda care supotra un curent de 2..3mA,cel mai bine si fiabil este cu un tranzistor!EF86 folosita ca sursa de curent constant nu influenteaza soundul final. Editat de viobio
Link spre comentariu

Daca doriti sa folositi EF86 ca sursa de curent constant nu conteaza ce marca este,stricati orzul pe giste,ca sursa de curent constant puteti folosi orice pentoda care supotra un curent de 2..3mA,cel mai bine si fiabil este cu un tranzistor!EF86 folosita ca sursa de curent constant nu influenteaza soundul final.

La greci, aceasta abordare se chiama anapoda, scuze, sper ca intelegeti de gluma.

Pai eu vorbeam de fet-uri. Cand voi depasi aceasta faza, voi face si ccs-ul cu pentoda si voi pune intrebari asteptand raspuns....

...marca ef86-ului n-are de-aface cu acest subiect.

bsp135

Ghinion....cum spunea un clasic in viata. Pe asta nu-l am si nici nu lucrez pe cablaj...totul e in AER....600V ? habar n-am cu ce m-ar ajuta.

Multumesc

Link spre comentariu

Pana la urma cel mai bine este sa testati amplificatorul dv."la ureche" cu divesre tipuri de CCS.Am simulat aici cateva tipuri de CCS cu : pentoda(EF86),trioda (1/2ECC83),tranzistor PNP cu siliciu,tranzistor PNP cu germaniu,FET,P-MOS,inductor si un defazor fara CCS ci clasic cu rezistenta.Din analiza Fourier (FFT) se vede clar ca sunetul va avea o "coloratura" diferita in functie de acest CCS si este normal sa fie asa intrucat semnalul se "inchide" prin acel CCS.

Nu stiu daca va este de folos sau nu ce am postat eu aici,insa sunt foarte sigur ca alegerea o veti face prin aduditii comparative cu toate ca si aceasta modalitate va fi tot subiectiva.

Testele din simulare au fost facut in aceleasi conditii de curent prin cele doua triode ECC83 din defazor (calibrand de fiecare data CCS-ul),acelasi THD(0.26%) si bineinteles aceleasi nivel al semnalului la intrare.

Raspunsul in frecventa nu a fost alterat in niciun fel,in toate cazurile banda de frecvente a fost de 15Hz...50KHz.

post-175212-0-27262400-1455603095_thumb.png

post-175212-0-05175600-1455603108_thumb.png

post-175212-0-29539500-1455603119_thumb.png

post-175212-0-73771300-1455603130_thumb.png

post-175212-0-46965000-1455603148_thumb.png

post-175212-0-33178800-1455603165_thumb.png

post-175212-0-50519000-1455603185_thumb.png

post-175212-0-30957400-1455603200_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Chestie interpretabilă pentru unii ( in funcție de interesul economic ) , argument tehnic pentru alții , mai pragmatici .Raportul optim între armonicele pare și impare este doar în favoarea generatorului de curent constant cu EF86 .Se pare că simularea de mai sus confirmă alegerea Dnului Victor Dăscălescu .EF86 este o pentodă de mica putere si zgomot redus , ideală pentru rolul de generator de curent constant , indiferent dacă unii pricep sau nu cum stă treaba cu simulările !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări