Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROIECT OTL/ESL DD - COMPONENTE

victordascalescu54

Postări Recomandate

Vizitator ionicadelatara

Totusi in acest randament prost(df mic) se afla si un mic castig: comportamentul la clipping la frecvente inalte datorita reactiei negative, care devine mai eficienta pe masura ce creste frecventa, adica exact pe dos fata de cazul debitarii pe difuzoare electrodinamice, prin prisma faptului ca genunchiul caderii caracteristicii de frecventa este lin descrescator si nu cascada niagara ce poate produce thd-uri urate de tot!Din pacate nu exista si tuburi pnp...astfel incat ambele jumatati ale sinusoidei sa fie atacate cu slew-rate-uri si impedante egale si membrana myllar sa dezvolte capacitati egale si de semn contrar fata de cele doua statoare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 147
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• victordascalescu54

49

• THOMAS

12

• romicap

7

• sesebe

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sacrificiul este constituit din sarcina total inadecvată ca să am o tensiune de vârf pe sarcină 20Vv(14,16Vef) la un curent de 2,5Av adică o putere de vârf în sarcină 50W înseamnă că tubul final 6s33s este super încărcat la vârf adică rămân anod catod 150V-20V=130V cu 2,5Av astfel puterea de vârf rămasă pe tub devine foarte mare  cu alte cuvinte sarcina este total inadecvată Ri etaj final, sarcina tinde să pună în scurt ieşirea astfel randamentul devine minuscul(o parte însemnată din energia consumată este descărcată pe tuburi şi foarte puţin în sarcină) ca şi consecinţă se aprinde(înroşeşte) anodul tuburilor finale pentru situaţia 25W putere utilă în sarcina cu descărcare  continuă.

Schema cu pricina este obligată să lucreze în sarcină mult prea mică(aproape de scurt circuit) ca atare tuburile finale vor avea o viaţă foarte scurtă posibil de ordinul zecilor de ore(întotdeauna diferenţa de putere dintre consumată şi utilă va fi descărcată pe tuburi).Ca atare dacă puterea consumată în circuitul anodic tuburi finale ajunge la 500W pentru 50W putere utilă înseamnă că pe tuburile finale se descarcă 450W!!! fiecare tub 6s33s fiind încărcat cu aproximativ 112,5W(la roşu).

Uite cum se ajunge în AB1 cu un randament de 0,1(10%) :rade: (punând etajul final să lucreze în sarcină aproape de scurt circuit).

vă rugăm să nu precizaţi 0,2  :aplauze  pentru AB1

Sunt pur si simplu ingrozit de ceea ce vad/aud in acest articol, probabil ca ma voi retrage discret la meseria mea de baza, iar OTL-urile pe care le ascult deja de 8 luni, le voi asculta cu placere in continuare.

Totusi in acest randament prost(df mic) se afla si un mic castig: comportamentul la clipping la frecvente inalte datorita reactiei negative, care devine mai eficienta pe masura ce creste frecventa, adica exact pe dos fata de cazul debitarii pe difuzoare electrodinamice, prin prisma faptului ca genunchiul caderii caracteristicii de frecventa este lin descrescator si nu cascada niagara ce poate produce thd-uri urate de tot!Din pacate nu exista si tuburi pnp...astfel incat ambele jumatati ale sinusoidei sa fie atacate cu slew-rate-uri si impedante egale si membrana myllar sa dezvolte capacitati egale si de semn contrar fata de cele doua statoare.

corect

Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

Exista totusi variante mai performante de excitare decat otl-urile full tube, dar mai bine o lasam pe Elisabeta Polihroniade sa rezolve jocurile astea de sah pe elforum ;-)Oricum, ceva timp in urma eram convins ca doar varianta unui df urias poate invinge esl-urile.Acum STIU ca exista si varianta soft !Incapatanarea dvs m-a invatat cate ceva!....

Editat de ionicadelatara
Link spre comentariu

Sunt pur si simplu ingrozit de ceea ce vad/aud in acest articol, probabil ca ma voi retrage discret la meseria mea de baza, iar OTL-urile pe care le ascult deja de 8 luni, le voi asculta cu placere in continuare.

corect

Nu trebuie sa va suparati,nimeni nu va invinovateste cu nimic,doar facem o analiza corecta a acestui amplificator,pana acum doar din punct de vedere energetic,chestie care nu cred  ca intereseaza prea mult atunci cand dorim un sunet de calitate,dar totusi trebuie sa ne incadram in niste limite de curenti si tensiuni recomandate de fabricanti dispozitivelor electronice.

Nu va contrazic in ceea ce priveste calitatile sunetului amplificat de acest amplificator mai ales pe nistre traductoare electrostatice,chiar am citit in cateva articole ca un asemenea amplificator chiar este recomandat pentru actionarea unor astfel de traductoare.La ce concluzie am ajuns pana acum,este ca sarcina acestui amplificator in cazul de fata nu este prea bine aleasa si atat,nu trebuie sa va derajeze aceste concluzii,de altfel chiar impreuna (dv. si cu mine) cu ceva timp in urma ajunsesem la concluzia ca 32 de ohmi ar fi aproape de optim ca sarcina pentru acest amplificator.Daca veti avea rabdare si veti citi linkul ce l-am recomandat,veti observa ca pentru doua tuburi 6C33C in PP "cvasicomplementar"OTL este recomandata o sarcina de 72 ohmi,in cazul acesta veti avea o eficienta energetica de 0.5,ceea ce inseamna foarte bine.

In poza am pus un grafic cu dreapta de sarcina de 8 ohmi pentru acest amplificator,in tebelul din acel grafic vedeti cateva valori rezultate si cu asta ma retrag din aceaasta discutie.

Schema recomandata de dl.Popa Marius este foarte frumoasa,dar nu este OTL chiar are mai mult de un transformator pe calea de semnal (sa nu uitam si de traful din boxele electroistatice !!!),iar etajul final "vede" o sarcina de 175 ohmi,in acest cazu tuburile nu sunt solicitate cam deloc,iar eficienta energetica a etajului final fiind un PP cvasicomplementar este de 33%,deci ceva mai aproape de realitate.Cu ceva timp in urma dl.V.Dascalescu si-a declarat dorinta de a avea un etaj de amplificare in configuratie OTL,altfel s-ar fi gasit amplificatoare clasice PP cu tuburi mai putin energofage,gen; EL34,KT88,6L6...,parerea mea.

Considerentul pentru care se doreste un OTL este tocmai pentru ca in acele tipuri de incinte avem deja un transformator ,zic si eu!.

post-175212-0-08304100-1455178555_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Problema eficientei energetice mici nu consta in costul energiei, pentru ca cine vrea un sunet bun nu prea se uita la asta, ci in faptul ca nu se poate obtine multa putere fara sa depasim puterea maxima admisa pe tuburi, asa cum zice valderama.

Iar daca se depaseste mult, atunci viata tuburilor se scurteaza deasemenea mult. Iar viata tuburilor nu va scadea proportional ci exponential cu depasirea puterii maxime admise disipate pe tuburi.

Editat de adigh
Link spre comentariu

De fapt amplificatorul OTL a fost construit ,cel putin eu asa am inteles de d-l V. Dascalescu care-l asculta de citeva luni, pentru boxe de tip ESL cunoscute ca avind o puternica variatie a impendantei ce se reflecta inevitabil pe tuburile finale de acea 6S33S sint foarte potrivite avind rezistenta interna foarte mica insa nu cred ca se uita ca acest OTL teoretic pe 8 Ohm ataca de fapt un transformator modulator pentru armaturile electrostatice si atunci de ce nu se adapteaza cit de cit corect iesirea tuburilor pe o impendanta corecta , oricum este dificil sa se cunoasca impendanta armaturilor si mai cred ca experimentul este neterminat...

Link spre comentariu
Vizitator ionicadelatara

ca sa poti termina un astfel de experiment iti trebuie in ziua de astazi un laborator de minim 100k$...de ce? pt ca nu prea exista sonde care sa poata masura electric , direct in circuit pe armaturile difuzorului , difuzoare electrostatice fara sa influenteze raspunsul lor.toate masuratorile electrice se fac de obicei in primar folosind capacitati fixe in secundar sau esl-urile.singurele masuratori reale sunt facute in camere anechoice special concepute pt masurarea traductoarelor si mai aproape de Cambridge nu stiu un laborator competent in a face asa ceva pt difuzoare ESL.Or fi, dar nu le stiu eu...

Link spre comentariu

De fapt amplificatorul OTL a fost construit ,cel putin eu asa am inteles de d-l V. Dascalescu care-l asculta de citeva luni, pentru boxe de tip ESL cunoscute ca avind o puternica variatie a impendantei ce se reflecta inevitabil pe tuburile finale de acea 6S33S sint foarte potrivite avind rezistenta interna foarte mica insa nu cred ca se uita ca acest OTL teoretic pe 8 Ohm ataca de fapt un transformator modulator pentru armaturile electrostatice si atunci de ce nu se adapteaza cit de cit corect iesirea tuburilor pe o impendanta corecta , oricum este dificil sa se cunoasca impendanta armaturilor si mai cred ca experimentul este neterminat...

Da, experimentu este neterminat, urmeaza 32 ohmi in loc de 8 ohmi

Nu trebuie sa va suparati,nimeni nu va invinovateste cu nimic,doar facem o analiza corecta a acestui amplificator,pana acum doar din punct de vedere energetic,chestie care nu cred  ca intereseaza prea mult atunci cand dorim un sunet de calitate,dar totusi trebuie sa ne incadram in niste limite de curenti si tensiuni recomandate de fabricanti dispozitivelor electronice.

Nu va contrazic in ceea ce priveste calitatile sunetului amplificat de acest amplificator mai ales pe nistre traductoare electrostatice,chiar am citit in cateva articole ca un asemenea amplificator chiar este recomandat pentru actionarea unor astfel de traductoare.La ce concluzie am ajuns pana acum,este ca sarcina acestui amplificator in cazul de fata nu este prea bine aleasa si atat,nu trebuie sa va derajeze aceste concluzii,de altfel chiar impreuna (dv. si cu mine) cu ceva timp in urma ajunsesem la concluzia ca 32 de ohmi ar fi aproape de optim ca sarcina pentru acest amplificator.Daca veti avea rabdare si veti citi linkul ce l-am recomandat,veti observa ca pentru doua tuburi 6C33C in PP "cvasicomplementar"OTL este recomandata o sarcina de 72 ohmi,in cazul acesta veti avea o eficienta energetica de 0.5,ceea ce inseamna foarte bine.

In poza am pus un grafic cu dreapta de sarcina de 8 ohmi pentru acest amplificator,in tebelul din acel grafic vedeti cateva valori rezultate si cu asta ma retrag din aceaasta discutie.

Schema recomandata de dl.Popa Marius este foarte frumoasa,dar nu este OTL chiar are mai mult de un transformator pe calea de semnal (sa nu uitam si de traful din boxele electroistatice !!!),iar etajul final "vede" o sarcina de 175 ohmi,in acest cazu tuburile nu sunt solicitate cam deloc,iar eficienta energetica a etajului final fiind un PP cvasicomplementar este de 33%,deci ceva mai aproape de realitate.Cu ceva timp in urma dl.V.Dascalescu si-a declarat dorinta de a avea un etaj de amplificare in configuratie OTL,altfel s-ar fi gasit amplificatoare clasice PP cu tuburi mai putin energofage,gen; EL34,KT88,6L6...,parerea mea.

Considerentul pentru care se doreste un OTL este tocmai pentru ca in acele tipuri de incinte avem deja un transformator ,zic si eu!.

Da foarte corect si adevarat, iar alegatiile mele anterioara aveau o tenta humoristica legata strict de dl Valderama...no offens

Link spre comentariu

electronica nefiind domeniul domeniul curent în care activaţi profesional posibil să înţelegeţi/admiteți  mai greu că amplificatorul realizat de dumneavoastră lucrează în suprasarcină=8Ω pe ieşire(astfel depăşiţi cu mult disipaţia admisă la anozii 6s33s) de unde şi randamentul mic 0,1(10%) nefiresc.

Pe acest forum cred că se discută liber (fără constrângeri) de numeroase ori cu titlu informativ, nu musai în scopul de a vă corecta lucrarea dumneavosastră care de altfel vă satisface pe deplin.

dacă vă uitaţi atent la această informaţie 

http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-08304100-1455178555.png

posibil să realizaţi în ce situaţie de lucru vă aflaţi.

sau pentru că sunteţi arhitect de profesie priviţi cu atenţie aria triunghiurilor nou trasate pentru altă sarcină(aveţi idee ce sarcină intră în discuţie pentru noua situaţie de lucru ?) practic scade disipaţia pe tuburile finale şi creşte puterea utilă în sarcină.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

electronica nefiind domeniul domeniul curent în care activaţi profesional posibil să înţelegeţi/admiteți  mai greu că amplificatorul realizat de dumneavoastră lucrează în suprasarcină=8Ω pe ieşire(astfel depăşiţi cu mult disipaţia admisă la anozii 6s33s) de unde şi randamentul mic 0,1(10%) nefiresc.Pe acest forum cred că se discută liber (fără constrângeri) de numeroase ori cu titlu informativ, nu musai în scopul de a vă corecta lucrarea dumneavosastră care de altfel vă satisface pe deplin.

dacă vă uitaţi atent la această informaţie 

http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2016/post-175212-0-08304100-1455178555.png

posibil să realizaţi în ce situaţie de lucru vă aflaţi.

Va multumesc pentru intelegere si sper sa apreciati din cand in cand umorul meu mai mult sau mai putin subtil. Nu am intentionat si nici nu cred ca am ofensat pina acum pe cineva.

Da, "Pe acest forum cred că se discută liber"

Totusi, as insista pentru cine are rabdare, sa citeasca acest articol:

http://www.mellowacoustics.com/articles/Tim_Mellow_25w_OTL_Tube_amplifier.pdf

si apoi, avind cunostintele teoretice si practice necesare, sa-l comenteze

PS. acest proiect a fost realizat in sute de variante, pe toate continentele si inca se mai dezbate, BRAVO TIM

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

ca sa poti termina un astfel de experiment iti trebuie in ziua de astazi un laborator de minim 100k$...de ce? pt ca nu prea exista sonde care sa poata masura electric , direct in circuit pe armaturile difuzorului , difuzoare electrostatice fara sa influenteze raspunsul lor.toate masuratorile electrice se fac de obicei in primar folosind capacitati fixe in secundar sau esl-urile.singurele masuratori reale sunt facute in camere anechoice special concepute pt masurarea traductoarelor si mai aproape de Cambridge nu stiu un laborator competent in a face asa ceva pt difuzoare ESL.Or fi, dar nu le stiu eu...

Nu e chiar asa de greu de masurat o asemenea impedanta masurind in primarul transformatorului de iesire (ridicator). In primar avem valori de tensiuni si curenti usor de masurat.

Eroarea masurarii impedantei unui difuzor ESL ca urmare a masurarii prin transformator, e mai mult decit acceptabila. Difuzoarele astea sunt diferite de difuzoarele electrodinamice dar nu sunt ceva de neabordat.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Va multumesc pentru intelegere

da, amplificatorul construit după configuraţia dată de TIM pus să lucreze în suprasarcină 8Ω a ajuns "super"-audifil(asta înţeleg acum) pentru un sezon scurt spre foarte scurt dacă vârfurile ating frecvent 25W în sarcina dată.

întreb care ar fi diferenţa audiofilă între acest amplificator creaţie TIM şi un etaj final SS cu cvasi-complementari ?(retoric), devine cumva mai audiofil ăla cu etaj final SS-cvasi-complementari ?!(cel puţin în teorie aşa stau lucrurile, desigur audiofilia practicată sau ne-practicată întrece teoria).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

da, amplificatorul construit după configuraţia dată de TIM pus să lucreze în suprasarcină 8Ω a ajuns "super"-audifil(asta înţeleg acum) pentru un sezon scurt spre foarte scurt dacă vârfurile ating frecvent 25W în sarcina dată.

întreb care ar fi diferenţa audiofilă între acest amplificator creaţie TIM şi un etaj final SS cu cvasi-complementari ?(retoric), devine cumva mai audiofil ăla cu etaj final SS-cvasi-complementari ?!(cel puţin în teorie aşa stau lucrurile).

Sincer, nu mi-o luati in nume de rau, raspunsul vi-l puteti da numai dvs, aplicand practic.

In rest, avind in vedere faptul declarat ca nu sunt de profesie ci doar fac ce fac din hoby, ma intreb de ce la Tim functioneaza de 8 ani, la altii de 2-3-4 ani si la mine de 8 luni ?

Si inca ceva, amlificatoare, boxe, surse de semnal, etc sunt niste instrumente imperfecte dar a caror menire este sa cante si sa ne incante....in rest, scopul scuza mijloacele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări