Vizitator windows Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 (editat) @fany15Amplificatorul l-am cumparat sambata si cererea de poze a venit marti, interval in care m-am apucat de treaba asa ca nu prea mai seamana cu originalul. Tablele de aluminiu fata/spate erau groaznice - primele le-am dat jos; potentiometrele si ele varza, am renuntat la ele. Electroliticii cu carcasa de aluminiu schimbati rapid. Electroliticul de filtraj a devenit 2x2200µF/63V. In rest, pozele vorbesc de la sine.@Adamath 2006Cum spuneam mai sus, am montaje cu TDA2005, KA2209, TDA2822 si e posibil sa fac cu TDA2005 - mult mai simplu. Oricum, daca tot am cumparat tranzistori BD237, o sa experimentez totusi. Mai multe poze nu reusesc sa postez. Editat Februarie 10, 2016 de windows Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 (editat) Am inteles, vrei sa faci o struto-camila dar sa folosesti cutia de la As. Spor ce pot sa spun. Poti sa o folosesti si asa ca proiect didactic desi poate mergea mai bine o reconditionare poate adusa la prezent. Spor ps : e o schema frumoasa de tda2005 2x20w care s-ar preta in functie de necesitatile tale Link Editat Februarie 10, 2016 de Adamath_2006 Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Februarie 10, 2016 Partajează Postat Februarie 10, 2016 Pai, nu ... initial, am zis sa folosesc AS2020 dar intr-o cutie mai ingusta - cu traful scos afara din cutie, folosire BD237 (fiecare cu radiator separat) in loc de 2N3055 si pus modulele unul langa altul, ar iesi o inaltime de vreo 30mm insa e munca multa. Kitul cu TDA2005 e cumparat. Trafo, redresor, radiator, potentiometru stereo am, cutie mai trebuie. AS2020, banuiesc, a fost conceput pentru gabarit mic insa cum trec firele de semnal pe langa trafo, prea ingramadit, racire nula etc, nu prea e in regula insa la vremea lui a fost de succes, in lipsa de altceva, pana la urma. Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 (editat) Sa termin de postat pozele propuse. Ca sa intram in detalii, AS2020 functioneaza in clasa AB iar TDA2005 in clasa B - pentru o ureche fara pretentii HI-FI nu e vreo diferenta. Cel putin la auditie la casti, zgomotul de fond e mai mic si calitatea e mai buna la TDA2005. Ar merge interesant corectorul de ton de la Adelaida respectiv AD-012 legat de kitul TDA2005, care oricum, n-are reglaje de volum sau ton. Editat Februarie 11, 2016 de windows Link spre comentariu
zal Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 (editat) windows, ai o problemă de electrotehnică: cond cu care ai înlocuit pe cei de pe ieşiri nu sînt construiţi ptr montare în serie cu sursa de alimentare (figurativ vorbind) ci ptr filtraj, montare în paralel cu sursa de tensiune. Dat fiind curentul destul de mic ce trece prin ei, e posibil să nu ai probleme, dar ptr siguranţă poţi încerca cu unii avînd terminale nituite, faţă se ăştia cu terminale de sîrmă. Editat Februarie 11, 2016 de zal Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 Nu vreau sa ma bag, doar o intrebare pentru domnul zal sa mai invat si eu ceva: despre ce anume e vorba intre legarea condensatorilor si terminalele acestora? Imi cer scuze daca deranjeaza interventia mea. Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 (editat) D-l Zal are dreptate - dupa redresare, condensatorul de filtraj se incarca pe perioada semialternantei si apoi se descarca, proces ce se repeta rapid, solicitand astfel terminalele condensatorului (mai ales daca capacitatea este mare, peste 3300μF), motiv pentru care terminalele nituite sunt mai bune. La amplificatoarele cu o sursa de alimentare (nu simetrica respectiv +Vcc si -Vcc), condensatorul de iesire se incarca cu tensiune de valoare jumate din cea a sursei de alimentare (la AS2020, avem +Vcc=40V, iar tensiunea la bornele condensatorului este 20V). Oricum, ca valoare pentru condensatorul de iesire, mai mare de 2200μF nu prea este, suficient ca sa redea difuzorul o frecventa de 18Hz la o impedanta de 4Ω (1100μF pentru 8Ω, 470μF pentru 16Ω etc). Amplificatoarele cu sursa simetrica, de exemplu A350 sau AS3220 (ambele romanesti) nu au condensator la iesire, insa apare un condensator in plus la alimentare. Editat Februarie 12, 2016 de windows Link spre comentariu
alf Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Nu e vorba neaparat de terminale... Capacitoarele electrolitice inseriate cu sarcina amplificatorului sunt parcurse de un curent destul de ridicat si pentru aceasta este bine sa aibe o suprafata a armaturilor cat mai mare. Capacitoarele in capsule miniatura, cu terminale subtiri, beneficiaza de materiale mai performante care le asigura o capacitate ridicata raportata la o suprafata mai redusa a armaturilor. Pentru a mentine o durata de viata ridicata a acestei componente, se poate micsora densitatea de curent pe unitatea de suprafata a armaturilor montand mai multe capacitoare in paralel. Atentie! Tensiunea nominala a capacitoarelor montate in serie cu sarcina unui amplificator nu poate fi mai mica decat tensiunea de alimentare a amplificatorului. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Da, asta era explicaţia, nu se mai construiesc cond ca pe vremuri ptr că şi schemele de acest gen au dispărut de mult, azi majoritatea sînt cond de filtraj, care se leagă în paralel cu sursa de tensiune şi au legături interne subţiri (şi din economie). La curenţi mai mari pot ceda ca siguranţele. O speranţă ar fi cei cu terminalele nituite, ptr că se foloseşte o panglică în interior, ceva mai rezistentă. Sau varianta ieftină: mai mulţi de capacitate mai mică în paralel, în acest caz 3x470uF/63V. Link spre comentariu
danciusergiu84 Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Va multumesc mult pentru lumina. Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 Am testat un TDA2822M in punte si am ramas uimit de performanta, chiar la puteri mari - mare lucru daca nu raman la solutia 2xTDA2822M in punte. Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Martie 1, 2016 Partajează Postat Martie 1, 2016 Daca tot am cumparat tranzistori BD237, am testat un canal cu ei. La 0.75A curent absorbit, s-a ars finalul T102 si rezistenta R131 (68Ω) dupa vreo 10 secunde de functionare. Voi cauta alti tranzistori, cu Ic mai mare de 2A, probabil ceva in capsula TO220. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2016 Partajează Postat Martie 1, 2016 MJE-uri de la on semi. Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 (editat) Am gasit o greseala - 0.75A e curentul prin sarcina (3Vef/4Ω), nu cel absorbit de la sursa. De curiozitate, dupa ce rezolv cu tranzistorii, voi masura si curentul absorbit din sursa. Editat Martie 3, 2016 de windows Link spre comentariu
Vizitator windows Postat Martie 4, 2016 Partajează Postat Martie 4, 2016 Pana sa caut alti tranzistori, i-am demontat pe cei originali pe micile profile cu aripi neegale (corniere) ca sa testez racirea. Mult mai aerisit merge asa, chiar fara pasta termoconductoare (vaselina siliconica) intre corniere si radiatorul de aluminiu (deocamdata format din 2 bucati). La un canal era defect un prefinal (curentul de repaus era 600mA ...) si i-am schimbat pe amandoi cu BD237/238 care functioneaza reci pe cand la celalalt canal BD136/137 sunt calduti (radiatoarele originale nu-s de gasit). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum