Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare amplificator AS2020

Vizitator windows

Postări Recomandate

Vizitator windows

Buna ziua !

As dori sa modific acest amplificator in sensul ca nu ascult tare, doar la maxim 2x3W sa zic. De asemenea, cutia vreau sa o schimb in ceva mai ingust. Finalii sunt cam mari si ma gandesc sa ii inlocuiesc cu BD236 sau BD238 si sa-i pun pe radiatoare mai mici. Nu vreau sa micsorez tensiunea de alimentare, implicit transformatorul si sa modific ceva rezistente. Teoretic ar merge dar nu stiu cum se "impaca" BD238 ca final cu BD135 ca prefinal. Un link pentru schema, aici

http://4.bp.blogspot.com/_ew33PljltpA/TJcKsZRV6fI/AAAAAAAAA0w/1Ght8nbctY0/s1600/AS2020.jpg

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vrei sa-l faci preamp, spune drept. :) 

Si eu as recomanda capsula finalilor tot TO220 . Dintre perechile DB241C/242C si TIP 41C/42C recomand a doua varianta, avand hfe mai apropiat intre NPN si PNP decat BD-urile...ori poate am nimerit eu un lot mai prost de BD-uri...Desigur mai sunt si alte variante de finali pentru putere mica.

Link spre comentariu
Vizitator windows

Da, am si uitat de capsula TO220, mai ales ca am mesterit ceva stabilizatoare de tensiune LM7805 si LM7812 cu ceva timp in urma. Cat despre preamplificator, nu m-am gandit la asta, nici nu stiu daca ar merge; am incercat mai demult sa fac un preamplificator cu tranzistori pentru cap magnetic dar nu-mi placea cum mergea; cand am descoperit integratele 741 si 387, s-a rezolvat. Despre perechile DB241C/242C si TIP 41C/42C pot sa spun ca sunt formate din tranzistori complementari, eu ziceam de tranzistorul 2N3055 care e NPN si la prefinali nu vreau sa umblu - am cumparat pentru testare pentru un canal, 2 bucati de BD237 (doar asta NPN am gasit la cel mai apropiat magazin), sa vedem ce iese. Am amintiri cu acest amplificator si prea a stat degeaba mult timp, de asta vreau sa-l folosesc. Am ceva montaje audio cu integrate respectiv TDA2005, KA2209, TDA2822 insa fara alimentare, mufele de rigoare, potentiometru etc, pe cand AS2020 e complet, aproape ... potentiometrele originale nu mai sunt si am pus doar unul dublu rotativ pentru volum; reglajul de ton e dezactivat. 

Link spre comentariu

Avand in vedere ca se dorea o iesire de aprox 2x3W ma gandeam la un preamp linie, nu preamp doza magnetica. Nu stiam ca si la acest model finalii sunt doar NPN (la fel ca la A350) deci scuze pentru recomandarea complementarilor. O intrebare mai de incepator....nu se poate culege semnal/iesire direct din prefinali? eventual pus un radiator mai mare, undeva la 4W disipati.

LE: Acum vreo 15 ani aveam finalii arsi intr-un amplif rusesc si pana sa imi ajunga finalii comandati in Republica Moldova, am ascultat doar pe prefinali (estimez undeva la 2-3 W /canal). Firele catre finali erau desfacute, fireste, altfel sareau sigurantele.

Editat de marius75
Link spre comentariu
Vizitator windows

Cu potentiometru cu ax arata, evident mai nasol decat originalul, plus de asta nu am balans. Nu stiu de ce nu se mai fabrica potentiometre ca cele originale, macar cele de volum 500k, logaritmice. As posta o poza dar mai bine nu ... Cat despre reglajul de ton, n-am scos rezistenta R113 (213) si sa bag semnal in baza lui T106 (206) ci am pus cate 4 rezistente de 51k pentru fiecare canal, ca si cum potentiometrele de ton ar fi in pozitie de mijloc. Ideea renuntarii la finali e interesanta, am vazut o schema de 5W cu finali BD135/BD136.

Editat de windows
Link spre comentariu

Păi, etajul prefinal e cu trz complementari, ăsta e avantajul teoretic. Mai trebuie modificate rez de emitor, ştrapată cea din colectorul trz pnp şi modificată superdioda ptr o plajă mai mică de tensiune (rămîn 2 joncţiuni în loc de 4 spre ieşire).

Link spre comentariu
Vizitator windows

Am gasit in talcioc un AS2020 cu 20 de lei si n-am stat pe ganduri. Rezistentele R110 si R210 erau arse, in rest nicio problema. Finalii nu sunt doi la fel, insa functionali. Macar acum pot experimenta in voie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări