Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lucreaza cineva cu FLOWCODE ?

bercioiu

Postări Recomandate

pai si tu vrei sa masori tensiune cu shunt de valoare mica?

dupa parerea mea, daca vrei sa masori tensiune, ai masura-o cu divizor rezistiv(deocamdata nu am avut placerea de a experimenta asta),

la modulele de geam au shunt inseriat cu motorul, prin intermediul lui masoara curentul consumat de motor, si valoarea lui(ca shunt) este mica, 0,015ohmi, daca vrei iti detaliez!

Editat de ardiles
Link spre comentariu

Am gandit ca tensiunea la bornele suntului este proportionala cu curentul ce il strabate.Cum as putea determina altfel curentul?

Da, vreau sa-mi detaliezi :limb:

Am reusit eu sa fac ceva pe acolo precum si o protective la suprasarcina insa la curenti sub un amper zecimalele o iau razna.

Editat de bobinatorul
Link spre comentariu

@bobinatorul, Modulele de geam, care le am eu, au la baza softul lui Bericioiu, hardware-ul e postat pe aici dar iti scriu si eu cum este facuta parte de masurare curent(sunt sigur ca iti imaginezi): shuntul este inseriat cu motorul, este format din 6rezistori de 0R1, putere 0,25w, un total de 1,25W.. O borna a consumatorului(motorului), este legata la +, apoi prin motor, ne legam la shunt...de aici culegem printr-un rezistor cu valoarea 2k2, culegem fix 5V cand shuntul este incarcat maxim! In parcurgere normala, acolo se masoara tensiune mica, de ordinul mV...Din punctul unde rezistorul 2k2 este legat la borna motorului si shunt, mai dwpare prin shunt ajunge la minusul alimentarii...In flowcode:Aduci pe panou un ADC... Click dreapta pe proprietatile lui, ai acolo alegi"Uint", alegi borna microcontrolerului(neaparat acea borna sa aiba Adc)...Pe tine te intereseaza sa citesti si sa afisezi acel curent? Dupa mintea mea, daca vrei sa faci asta, este "joaca complicata de inmultiri rapoarte de divizoare rezistive"... Complicata ca suntem incepatori...Te ajut si eu, si pe mine m-ar interesa sa aprofundez aceasta tema...Dupa mintea mea, daca avem consumator alimentat la 24v, acel rezistor va fi mai mare ca valoare rezistiva...

Editat de ardiles
Link spre comentariu

Daca (re)apare Vezi Muti (sau cum il cheama) si se vaita ca n-a inteles nimic, o sa-i dau dreptare. De data asta nici eu n-am inteles nimic. Fa un desen, poate (ma) ajuta. :rade:

Link spre comentariu

Ceea ce zici tu cred ca am facut si eu dar probabil suntul de 0.22 e prea mic si de aceea la curenti sub un amper valoarea nu e stabile deloc.

Faza cu amplificator mi se pare si mie mai buna dar as fi vrut totusi sa ma incadrez cu montajul exact pe dimensiunea displayului,plus ca scap de alte surse auxiliare pentru operational.

E testata si protectia relabila de current dar si la scurtcircuit si e chiar rapida(mai rapida decat sursa de laborator cumparata dea gata)

vaw.rar

VA METRU CU PROTECTIEv2.rar

post-177754-0-95610700-1422983709_thumb.png

Intradevar cum a spus si elison dupa ce am folosit adc ca Uint a reusit sa afiseze si sute de mA,cred ca era si normal pentru ca cei 5v de la intrarea picului vor fi "impartiti" in 1024 de trepte(adc de 10 biti),sper ca nu am spus prostii eu asta am dedus

Editat de bobinatorul
Link spre comentariu

Acum, depinde si ce fel de precizie urmaresti. Daca vrei precizie marita, iti imparti curentul in plaje de masurat. O scala sub 1A si alta peste 1A, sau cum vrei tu, de aceea exista "scale" la multimetre...

Principiul este acelasi, practic trebuie sa masori caderea de tensiune pe rezistenta de sunt. Cu cat plaja de masurat este mai "scurta", cu atat precizia de masurare este mai buna.

Link spre comentariu

@bobinatorul 

Daca vrei precizie mai mare e neaparat nevoie sa amplifici caderea de tensiune de pe sunt,un AO cu 8 pini nu-i chiar atat de voluminos incat sa te incurce.

In plus trebuie sa te gandesti ca atat timp cat programul tau amorteste intr-un delay, ideea de protectie dispare.

Practic timp de 500 ms cat esti in delay n-o sa se intample nimic(n-o sa ai nicio protectie,asa cum te-ai gandit tu).

Ca sa intelegi, urmareste cum ruleaza simularea in flowcode si gandeste-te ca poti avea o variatie rapida de curent atunci cand programul e oprit intr-un delay de 500ms.

Daca vrei sa fii eficient si sa protejezi ce ti-ai propus, foloseste o intrerupere,renunta sa folosesti delay,mai ales in acest circuit de protectie.

In acest fel se vor intampla mai multe lucruri in acelas timp(multitasking).

Legat de ADC ai inteles bine ce ai spus,asta inseamna ca ai dorinta de a invata.

Link spre comentariu

@bobinatorul

Acelasi sfat ti l-am dat si eu mai pe la inceput... Delay-urile trebuiesc evitate cat mai mult posibil, in special, delay-uri mari; 500 ms este deja un delay mare.

Link spre comentariu
@bobinatorul 
Inca ceva,cand programezi incearca sa imparti programul in parti mai mici(macro),astfel incat sa nu ametesti cand vrei sa cauti,sa modifici sau sa corectezi ceva.
E usor atat pentru depanare cat si pentru urmarirea implementarii.Nu ezita sa adaugi comentarii in care sa scrii ce ai vrut sa faci.
La final apelezi toate aceste macro in main.O sa-ti placa mai mult, munca ta o sa fie mai usoara.
Link spre comentariu

@bobinatorul 

In plus trebuie sa te gandesti ca atat timp cat programul tau amorteste intr-un delay, ideea de protectie dispare.

Practic timp de 500 ms cat esti in delay n-o sa se intample nimic(n-o sa ai nicio protectie,asa cum te-ai gandit tu).

Ca sa intelegi, urmareste cum ruleaza simularea in flowcode si gandeste-te ca poti avea o variatie rapida de curent atunci cand programul e oprit intr-un delay de 500ms.

Daca vrei sa fii eficient si sa protejezi ce ti-ai propus, foloseste o intrerupere,renunta sa folosesti delay,mai ales in acest circuit de protectie.

In acest fel se vor intampla mai multe lucruri in acelas timp(multitasking).

Da asa este ,nu imi amintesc sa fi pus o intarziere asa mare,stiu ca am pus pe undeva la final 10ms dar a fost doar de test am crezut ca adc e prea rapid si sa las putin sa se stabilizeze valoarea.Bineinteles ca n-a fost nici o diferenta.

@bobinatorul

Acelasi sfat ti l-am dat si eu mai pe la inceput... Delay-urile trebuiesc evitate cat mai mult posibil, in special, delay-uri mari; 500 ms este deja un delay mare.

Am invatat lectia chiar nu am mai folosit delay in jucariile ce mi le-am mai construit p-acasa :da

bercioiu

Acum, depinde si ce fel de precizie urmaresti. Daca vrei precizie marita, iti imparti curentul in plaje de masurat. O scala sub 1A si alta peste 1A, sau cum vrei tu, de aceea exista "scale" la multimetre...

Principiul este acelasi, practic trebuie sa masori caderea de tensiune pe rezistenta de sunt. Cu cat plaja de masurat este mai "scurta", cu atat precizia de masurare este mai buna.

Am avut si asta in vedere pentru nici pe partea de masurare a tensiunii nu prea corespunde de la o anumita valoare in sus,de fapt cred ca exista o eroare dar care este mai pronuntata pe masura ce tensiunea e in crestere.Poate reusesc sa implementez un factor de corectie ,o chestie de genu.

In concluzie voi apela la un operational,problema este ca nu prea ma pricep sa le calculez si probabil aici va trebui sa folosesc unul cu o precizie cat mai mare nu geva de genu lm324 sau 393 ma ales ca suntul ala nu are in veci 0.22R.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări