Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor pt motor brushless

Postări Recomandate

Am construit un model de masina unde folosesc 2 motoare fara perii http://www.hobbyspot.ro/motoare-electrice-brushless-magnum-a2814-6-bl

Am terminat aproape mecanica si vreau sa construiesc un invertor, o schema copiata dupa unul china ar fi cea de aici, cu piese accesibile

Posted Image

Mosfeti la un pret acceptabil am gasit sunt AUIRFS8408.

Bateria ce o folosesc e LiPo cu 2 celule de 4Ah 20C.

Intrebarea mea e urmatoarea: la tensiunea de aprox 7V(in sarcina) acesti mosfeti vor fi deschisi corespunzator?

Sunt acestia viabili pt aceasta aplicatie?

Editat de lorik199
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

O nota: MAX622 este cu rolul de a furniza cam 10V mai mult decat alimentarea de 5V. Astfel, poti folosi numai mosfeti canal N chiar la 7V alimentare din acumulator. Nu am vazut foaia de catalog de la mosfetii tai, dar fii sigur ca au Vgs de 20V si nu de 16V care ar fi la limita.LE: Sunt OK mosfetii tai. Pune cate 2 in paralel. Cumpara cel putin 24 de bucati. Ai sa si arzi din ei. Nu stiu insa daca IR2101 va fii in stare sa comande macar unul.Daca ai si softul din controller, atunci merita sa construiesti.Cred ca e un ESC de modelism, asta inseamna ca pe JP2 vei aplica semnal PPM de 50Hz. Adica semnal analogic de servo.LE: Nu vreau sa fiu defetist, dar daca esti cat de cat avansat in electronica atunci fa acest proiect. Daca e printre primele tale montaje, te va costa mult mai ieftin un ESC cumparat. Mult mai ieftin, ca sa subliniez.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Am experienta in electronica, insa e primul invertor construit

Nu cred ca are rost sa pun 2 in paralel, cipul suporta peste 300A continuu, limitat la sub 200A de capsula, cei max 50A nu o sa puna probleme unui astfel de mosfet,.

Plus ca 2 sunt mult mai greu de comandat, crescand capacitatea

IR2101 nu cred sa aibe probleme, capacitatea e mare, 10n, insa nu e mare frecventa.

Am toata documentatia, inclusiv codul, costul e ma mic ca al unuia industrial, undeva 40lei ar ajunge

Link spre comentariu

In schema lipsesc rezistentele din portile mosfetilor. Pune cate una de 4,7-10R, in paralel cu o dioda 1n4148, anodul in poarta. Fara rezistenta, e depasit curentul maxim suportat de integrat, in plus pot aparea oscilatii ce pot duce la suprapunerea timpilor de conductie a mosfetilor si distrugerea lor. Banuiesc ca ai osciloscop, fara, e cam riscant sa construiesti asa ceva. Nu vad rezistenta din sursa mosfetilor, de pe care se citeste tensiunea, pentru limitarea curentului prin mosfeti. Apropo de mosfeti, 10nF nu e putin, sper ca frecventa de comanda e sub 10Khz, altfel s-ar preta drivere mai tepene. Sunt similare cu IR2101, dar de 4A, ceva IRS. Si cablajul e destul de critic, trebuiesc trasee cat mai scurte, pentru a reduce inductanta parazita. 

Interesant regulatorul! Sa ne spui cum functioneaza...

PS

Vad ca vrei sa folosesti mosfeti de 40V. Nu prea are rost, daca alimentezi cu cca 8V. Poti folosi linistit de 25, sau 30V. Cativa au capacitatea de intrare, cca 5nF.

http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=112826&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C273%2C35%2C266%2C262%2C36%2C635%2C10%2C270%2C265%2C2645&used_params=262%3A24868%2C24777%3B266%3A24723%2C26038%2C29084%2C24707%3B

Sau unul similar ca si curent, dar ceva mai ieftin si capacitate mai mica...    http://www.tme.eu/ro/details/irf1324s-7ppbf/tranzistori-canal-n-smd/international-rectifier/

Editat de giongiu
Link spre comentariu

In schema se spune ca mosfetii sunt cate 2 in paralel ( scrie asta pe desen jos in dreapta ), aia din schema sunt in aceeasi capsula cu cei pe care vrei tu sa-i folosesti, eu n-as trece 50A printr-o astfel de capsula, in pdf scrie la note ca limitari la urent pot fi si de la incalzirea pinilor, as reitera si eu recomandarea sa folosesti cate 2 in paralel, dar fie altii cu Ciss mult mai mic, fie niste driveri mult mai buni, mosfetii din schema au Ciss de 2,5n iar tu vrei sa folosesti unii de 4 ori mai mari pentru acelasi driver care cu doar 100mA e foarte slab pentru un astfel de Ciss.

PS: Sper ca ai venit aici sa ceri sugestii, si nu confirmarea convingerilor tale :)

Link spre comentariu

Salut,

Eu am facut un invertor acum ceva timp compus din 3 semipunti cu ir2110 si irf3205. Feedback-ul de la motor il aveam prin monitorizarea Back EMF, ca si in cazul tau, dar as recomanda sa adaugi niste filtre si niste comparatoare high speed pentru acest scop si sa nu faci direct cu rezistori. Controlul invertorului era facut  de un atmega2560, care a fost o mare provocare pentru mine.

Succes!

Link spre comentariu

Am ales acesti mosfeti din considerentul pretului, am gasit la lichidare de stoc la tme cu numai 2,7lei fara tva, cand pretul lor e de peste 12 lei

Invertorul o sa-l construiesc asa cum e, cu un singur rand de mosfeti si o sa revin in cel mai scurt timp cu rezultate.

@giongiu :O sa montez rezistente in porti si diode, iar pt citirea curentului o sa folosesc un sunt general si detin osciloscop.

Frecventa nu o stiu exact pt acest software dar din ca am vazut la altele asemanatoare e de 8khz.

@marian: Am venit sa cer pareri nu sa expun idei care nu sunt bune si tot eu sa mi le aprob.

Consider ca nu ar fi mare problema pt acesti mosfeti 50A, cei din schema sunt de 94A continuu, ai mei au dublu, plus ca daca o sa pun 2 bucati o sa cresc excesiv Ciss

Iar acei 50A nu o sa fie consumati in mod continuu, numai in sarcina mai mare asupra masinii

O sa va tin la curent cu progresul

Link spre comentariu

In regula, eu mi-am exprimat parerea ca driver-ul ala este prea anemic, 8khz ce spui tu acolo e prea mult, un curent de comanda asa mic pentru o capacitate asa de mare inseamna timpi de tranzitie mari, frecventa cam mare o sa faca pierderile in comutatie mari, dar na... tu stii mai bine ce vrei. Din punctul meu de vedere parametrii sunt cam trasi de par, dar e alegerea ta.

Succes.

Link spre comentariu

As sugera sa se schimbe driverul. In acelasi timp, MAX 622 este partea care alimenteaza toate driverele. Sigur nu va face fata comutarii. Un boost de minim 2A ar fi mai potrivit.ESC-urile de se gasesc pe piata sunt cu mosfeti de curenti mici pusi in paralel. 4-5-6 samd. Mosfeti tehnologii mai noi cu capacitatea portii redusa.Or fi fost ieftini mosfetii, dar nu merita sa incerci sa-i conduci anemic. Cauta niste drivere mai sanatoase. Nu uita de boost-er, si ala trebuie inlocuit.Spor la treaba!

Link spre comentariu

MAX622, duce max 25mA. Cu siguranta cele trei drivere vor consuma mai mult, dar nici de 2A nu e nevoie. Estimez asa ochiometric, vreo 100-150mA consumati, daca frecventa e sub 10Khz. Poate are noroc si e mult mai mica, caz in care poate va face fata MAX622. Un dublor tensiune mai potent, s-ar putea face cu batranul 555, cu sau fara totem pole.  http://schemaelectrica.blogspot.ro/2015/05/circuit-dublor-de-tensiune-cu-ne555.html#0 N-am incercat, dar e posibil sa mearga si doua integrate in paralel, pentru dublarea curentului de iesire.

Cum colegul pare putin neancrezator, vizavi de sfaturile primite, sa-l lasam sa testeze. O singura sugestie i-as mai da, sa verifice intotdeauna forma semnalului de comanda in poarta mosfetilor, iar daca aceasta e perfecta, abia atunci sa alimenteze partea de forta, preferabil nu din acumulatori, ci dintr-o sursa cu limitare de curent.

Daca nu e secret, poate pune si cablajul, intr-o sursa in comutatie, e foarte important. 

Am revazut schema, sa vad ce filtraj se foloseste...E un singur cond, un amarat de 270 micro. Ar trebui macar 1500-2000 micro, din mai multe bucati, puse in paralel, lipiti cat mai aproape de mosfeti. Recomand conzi cu polimer, sunt la TME, suporta un riplu mare si au volum redus.

http://www.tme.eu/ro/katalog/elemente-pasive_112309/#id_category=113225&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=2%2C115%2C118%2C10%2C32%2C120%2C39%2C2260%2C42%2C123%2C31&used_params=118%3A33618%2C25330%2C25358%3B120%3A25021%3B

Editat de giongiu
Link spre comentariu

E mai economic (ca spatiu si pret) sa pui un step-up de 2A la o frecventa ridicata (inductanta mica, condensatori mici) decat niste condensatori de ordinul mF.Cel putin asta am descoperit eu cand vrei sa inghesui totul in carcasa unei jucarii. Profilul sursei fiind sub 7-8mm, pe o suprafata de maximum 4cm patrati. Asta face ca un PCB dublu placat sa fie sub 15mm grosime cu tot cu piese. In functie de abilitati, suprafata totala a PCB-ului nu va depasi 50x100mm.Evident, fara a face prea multe calcule de necesar de putere pentru comanda. Mai toti producatorii de mosfeti indica cum sa-ti calculezi/alegi driverul.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Cristian Anastasoaie

salutare,am citit mai sus ca folositi MAX622!!unde il gasiti in Romania?!eu am decis sa incerc un proiect din linkul acesta:

http://www.mcmanis.com/chuck/robotics/projects/h-bridge/h-bridge.html

ii un proiect care are ca si controller un PIC16C54A

ceea ce vreau sa fac e sa il folosesc la o telecomanda ca si putere pentru un motor.

va rog daca aveti propuneri unde as gasi acel cip!!!am incercat la tme,adelaida...si nimic.

multumesc anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări