Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

etaj alimentare 90vdc -> 12vdc


Vizitator Claudiu Scaunas

Postări Recomandate

Vizitator Claudiu Scaunas

Problema suna cam asa:

am un traf care are doar doua iesiri 2*30V/5A care alimenteaza AMP si as dori sa leg la el etajul de control. ( 12Vdc/0.5A)

Cum as putea sa fac acest lucru ? (m-am gandit la inceput sa leg o rezistenta de putere si dupa un LM317 doar ca ma gandesc ca il parlesc )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator gica contra

Un regulator liniar ar disipa cca 80V ori 0,5A, adica 40W. Chiar daca curentul ar fi mai mic, puterea disipata ramane exagerat de mare. Singura solutie fiabila, o sursa in comutatie, dar la 80V, nu prea sunt integrate dedicate, asa ca ar trebui confectionata de la zero.Cea mai simpla solutie, ar fi schema cu UC3842, care cu mici modificari va functiona si la 90V.

http://www.joretronik.de/Web_NT_Buch/Kap6/Kapitel6.html

Editat de gica contra
Link spre comentariu

Problema se poate rezolva prin conectarea unei rezistente de 200-500 Ohm/3W (valuarea exacta o obtineti prin tatonare),apoi un stabilizator cu LM7812.Aceasta solutie este utilizata in boxele active chinezesti,aici insa este utilizat si un LM7912 pentru tensiunea de "-12V".Este cea mai simpla solutie posibila.Unele boxe chinezesti utilizeaza perechea 7812/7912,altele variante stabilizatoare serie cu tranzistori PNP/NPN.Insa important este ca in majoritatea cazurilor trafo. livreaza circa 2x29Vca,deci solutia se poate aplica si in cazul dvs. bineinteles doar pentru ramura "+".

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Solutii chinezesti care tin exact atat cat platesti pentru ele ; ma intreb cum puteti da idei de folosire rezistente serie , asa ca idee doar puterea disipata de o rezistenta din exemplul de mai sus 200 Ohm*0.5A*0.5A=50W!!!! Cum sa consume alimentarea unui etaj de comanda/control 50W ? Ai nevoie sigur de o sursa in comutatie bine calculata si filtrata avand in vedere ca o folosesti in audio.

Link spre comentariu

Aceasta solutie este folosita pe scara industriala la boxele active chinezesti,care se vand in comert;deci nu realizari amatoricesti.Interesant este ca la boxele active care le primesc la reparat,majoritatea vin cu probleme de final sau transformator de retea ars(de tip toroidal).Rar am avut defecte la sursele de alimentare auxiliare. Ganditi-va ca initiatorul topicului este incepator,si poate nu reuseste constructia unei surse in comutatie.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Un transformator mic , separat ... ? Solutia are o multime de avantaje . In opinia mea , bineinteles ... ! Sau ... ( munca si ceva abilitati ... ) mai incap spire pe traful in discutie ? Ar mai merge solutia cu un prestabilizator cu tiristor ( mic , in acest caz  ) , urmat de un " liniar " cu toate cele  ,,, au fost scheme prezentate pe forum .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Sa disipi 50W pentru 6W necesari, este inadmisibil, sunt de acord deci cu @masterpic77, electronica a avansat prea mult ca sa mai acceptam asemenea solutii de compromis. Cea mai simpla solutie liniara ar putea fi LM317HV, maximul vazut de el ar putea fi undeva spre 30V, insa poate vedea mult mai mult de atat, deci este in regula. Totusi se vor disipa cam 14W pe el, deci va fi necesar un radiator generos. In comutatie este mai dificil datorita alimentarii mari, nu este imposibil insa complexitatea creste nejustificat. Ar ramane asadar solutia sugerata de Gauss, a unui traf mic separat ( eu asta as alege ).

Link spre comentariu

Cind am avut o problema similara eu am folosit un alt traf mai mic.

In cazul de fata cred ca este cea mai simpla si buna ideie.

Se poate aplica si solutia cu rezistenta+zener sau rezistenta +LM317 (terminatia nu-i relevanta dar implica complicatii pt cele de joasa tensiune).

 

Totusi etajul de control consuma asa de mult? sau este numai o estimare....?

Link spre comentariu
Vizitator razvatree

Tot nu inţeleg?Sincer!..Omul a zis clar,am un traf cu doua infasurari de 30Valternativ,doi ori 30V.De ce sa foloseasca 60 alternativ?Redresam 30V si ne da 42 si ceva,rotunjim sovietic la 45,sa fie.Aplicam teoria si ne da 16,5W.Bagam Goagal in functiune si gasim BD237,25W,2A si Vce 100V la un leu cincizeci.Scheme cu explicatii de calcul,girla pe net.Sincer,cred ca toata cheltuiala nu depaseste 10lei,cu tot cu radiator si veroboard.

De unde 80 de volti,40W?.Sursa in comutatie pentru chestia asta?Cum zicea Andrei,omul poate e incepator.Daca zicea ii faceam eu schema.

Link spre comentariu

@razvatree, am pomenit mai sus de LM317HV si am mai spus ca ar vedea maxim 30V, care adunati cu 12 de la iesire rezulta 42, adica da, am luat in calcul ramura pozitiva, ca asa e normal, si NU i-am recomandat sa incerce o sursa in comutatie, am spus deja ca nu se justifica complexitatea pentru ce are nevoie. Adica citeste mai atent si fii mai specific atunci cand postezi.

 

In alta ordine de idei, 16W n-au de unde sa fie, pentru ca 45V n-au de unde sa fie, traful are secundare de 30Vca, in gol or fi 40-41V, in sarcina cu siguranta mai putin, insa si 13-14W mi se pare cam mult pe o capsula TO126, cei 25W de care zici tu sunt valabili la temperatura capsula 25*C, ca sa poti sa disipi in siguranta puterea mentionata aici, temperatura capsulei nu trebuie sa depaseasca 50-60*C, ceea ce inseamna ca este necesar un radiator generos. Acuma depinde si daca chiar se consuma cei 500mA, dar daca tot s-ar merge pe zener cu tranzistor, mai sigur ar fi ceva TO220, eventual chiar darlington ( nu neaparat necesar ). Totusi disipatia de peste 10W daca acel consum este real, ramane, si deci si necesitatea unui radiator bun ramane, de aceea spun ca cea mai sigura cale este cu traf separat.

Link spre comentariu

Am doar două mici observaţii în cazul în care soluţiaaleasă este alimentarea chiar din acel transformator.În primul rând, aş redresa tensiunea de 2x30 V apelândla schema redresorului cu priză mediană.Puterea disipată pe elementul serie rămâne aceeaşi (cca 15 W),însă înfăşurările secundare vor fi egal încărcate !Dacă se redresează numai o ramură de 30 V, respectiva înfăşurareva fi încărcată în plus datorită consumului suplimentar.E vorba de un amplificator, iar această suprasarcină (doar pe unadin ramuri) s-ar putea resimţi în funcţionare (e foarte posibilca cele două tensiuni să nu mai fie perfect simetrice).În al doilea rând, pentru a mai reduce puterea disipată petranzistorul serie (de la 15 W la cca 9 W), filtrarea acestuiredresor suplimetar se poate face DUPĂ stabilizarea tensiuniide 12 V (şi nu "clasic", adică înainte de etajul stabilizator).Ştiu că multora li se va părea o idee năstruşnică (sau chiartotal absurdă) dar... mai înainte de a o combate, ce vă costăsă o experimentaţi ?Nu ştiu cât de pretenţios este acel "etaj de control" amintit, însăaceastă soluţie neobişnuită a funcţionat perfect cu mulţi în urmă,atunci când am alimentat un radiocasetofon de maşină dintr-untransformator cu secundar unic de 28 V. Diferenţa de putere disipatăa fost simţitoare, iar audiţia complet lipsită de orice brum, atâtpe radio cât şi pe casetofon.

Link spre comentariu
Vizitator razvatree

E de bine!10-12 lei 317HV,20 cel putin trafu,ca nu putem sa punem de 0,5 amperi,si banuiesc ca punem si puntea redresoare pe radiator.

Am facut destule alimentari pentru chestii mai delicate si am obiceiul sa simplific.Daca e ce banuiesc eu,atunci cei 0,5 amperi nu vor fi  solicitati prea des dar e bine sa ai rezerva.La 45V am rotunjit eu ca asa am invatat sa pun raul in fata.Asta apropo de citit atent inainte de postare.

Si cind ma gindesc ca chipsetu de la PC meu(gigabyte,deh) imi frige degetu,da merge de vreo trei ani cam zece ore pe zi.Ai naibi chinezii astia cu ingineria lor varza,de sta cipu in 65-70 de grade.Or fi

componente standard militar.

Domnul Cristian Draghiescu si eu ma gindeam la dezechilibrul ramurilor dar fiecare face ce vrea si mai ales ce stie si poate.Ideea ,,nastrusnica'' e aplicata de cei ce stiu sa rezolve situatiile cit mai simplu.

Cam asta a fost!Astept ban pe cont!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări