Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre multimetre

Vizitator

Postări Recomandate

In mod normal , mijloacele de masura vandute catre persoane fizice ar trebui verificate metrologic . Scrie la lege ... am fost si la OPC . Ca nu se intampla , e alta poveste . Birourile de metrologie legala sant bugetari ... nu actioneaza decat la reclamatii , si atunci diferentiat , cu mai multe viteze ... Predilecte sant " raziile " prin piete si magazine , asta cand sant solicitati expres de organele de control . O data la cativa ani , cand sant si televiziunile ... altfel nu - i vezi pe " teren " , desi au autoturisme , sedii si dotari decente . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 227
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

42

• dan cod

27

• doru3160

17

• Marele Savant

15

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In mod normal ...

...ma intreb ce mai e normal in tara asta?Sa ma duc la OPC sa reclam ca un multimetru de cativa firfirei indica balarii?

Daca toate chinezariile ar avea verificare metrologica,n-ar mai fi pe toate drumurile la pret de bascalie.

Referitor la exemplul din videoclip,trebuie retinut ca si in viata de toate zilele,orice vanator poate deveni vanat,si orice aparat performant,poate deveni pocnitoare...conteaza numai cine ocupa celalalt taler din balanta.

Link spre comentariu

Este normal. Variatorul probabil este cu triac, cu reglaj prin controlul fazei, deci la tensiuni mici si medii unghiul de deschidere al triacului este mic, forma de unda la iesire este puternic distorsionata si deci aparatul care nu este TRMS masoara cu o eroare foarte mare; la tensiuni mari de iesire la care unghiul de deschidere al triacului este mare forma semnalului se apropie mai mult de sinusoidala si implicit indicatiile aparatelor sunt mai apropiate. Diferente de 50% sunt normale in asemenea situatii.

Link spre comentariu

Nu . Ideea e ca ar trebui reclamata vanzarea fara certificat de etalonare . Pretul nu e relevant , in fata legii . Aceeasi chestie se intampla si la vanzari de firme de profil , aparate profesionale . Asta cu AMC - urile electronice . In opinia mea , in neregula e si vanzarea de aparate medicale ( tensiometre , etc . ) fara hartie ca masoara corect . Repet , nu sant " nalucirile " mele , le - am aflat de la altii abilitati . N - am pretentia sa - mi impartaseasca lumea convingerile , nu pentru asta postez . Consider doar ca ar trebui sa fim cat mai bine informati ... sau macar sa incercam . Doar atat ... mai departe , fiecare procedeaza dupa cum crede ca e bine . Mai ales daca nu face distinctie intre cazul personal si general .

P .S . - pt . dl . Doru3160 .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Masuratorile in curent alternativ sunt delicate si precizia ridicata nu este necesara decat in cateva domenii specifice. Multimetrele se straduiesc sa masoare valoarea efectiva a semnalului alternativ, valoare care nu are o asa mare relevanta.  Pentru definirea exacta a curentului alternativ, mult mai important este sa cunosti alte caracteristici: valoari de varf, factor de umplere, forma semnalului.

Link spre comentariu

Nu . Ideea e ca ar trebui reclamata vanzarea fara certificat de etalonare . Pretul nu e relevant , in fata legii . 

P .S . - pt . dl . Doru3160 .

E lunga discutia,si fara un sfarsit palpabil,cel putin nu in viitorul apropiat.Ca sa pot reclama o situatie de acest gen,trebuie sa fac dovada ca produsul reclamat chiar se comporta asa,deci va trebui un buletin de verificare metrologica ce sa constate ca cele sustinute de mine sunt adevarate.Cine cumpara un aparat de 30 lei nu va da sute de lei pe o verificare metrologica,doar pt a dovedi ca ce a cumparat pt diletanti nu se comporta profesional.Desigur,ce spuneti aveti dreptate,si n-ar fi rau sa fie asa,insa mai e mult pana departe.E ca si cum as reclama ca in cutia de pateu nu se gaseste 20% ficat si nici alta urma de carne conform inscriptionarilor de pe eticheta,ca nici pisica nu se atinge de asa ceva.Parca vad ca raspunsul ar putea fi de forma...vrei ficat,cumpara pateu de 15 lei cutia nu de 1,5 lei (si nici atunci nu vei sti cu certitudine ) :rade:

Link spre comentariu

Cred ca n - am fost inteles . Incerc sa reiau , poate am mai mult succes . 1 - ma duc sa achizitionez  2 - constat ca nu are ce prevede legea 3 - reclam acest lucru . Ati sarit aceste etape , vorbiti deja de un produs cumparat . Cam atat , am lungit - o prea mult . 

N - am pretentia sa - mi impartaseasca lumea convingerile , nu pentru asta postez . Consider doar ca ar trebui sa fim cat mai bine informati ... sau macar sa incercam . Doar atat ... mai departe , fiecare procedeaza dupa cum crede ca e bine . Mai ales daca nu face distinctie intre cazul personal si general . "

Am reluat ... e mai usor cu copy - paste . Ca tot se poarta ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Domnilor, Traian B are dreptate. Acel dt masoara acceptabil forma sinusoidala. Am vrut sa subliniez cum se comporta unul trms si cum se comporta unul average cand unda nu mai este sinusoidala. Daca le pun pe ambele in priza direct voi avea aproximativ aceiasi valoare, la fel si daca le pun la iesirea din diferite transformatoare. Si in cc tot am incredere in dt. El este pierdut in spatiu daca nu ii dai ce stie el sa masoare doar. De aici diferentele. La curent continuu poate vor merge cap la cap pe tot domeniul de variatie,  fiecare cu calibrarea lui...

E clar ca unele diferente sunt,ca nu degeaba costa unul mai mult decat altul...pana la un punct,pretul reflecta oarecum calitatea.Am vazut asemenea diferente intre 2 bc identice,adica intre 2 bc DT9208.A stat cineva sa vada cat de bine e calibrata pocnitoarea aia si pe urma sa se faca comparatii cu altele mai cu "staif"?Intreb pt ca in "cursa" asta,9208 din start pleaca cu un handicap mare(trms)...daca nici calibrarea nu e cat de cat omeneasca,e clar ca unul o sa arate balarii si unul valoarea reala.Oare? a fost testat cel scump cu un aparat demn de incredere,sau trebuie sa-l credem doar ca a costat mai mult?

Calibrarea lui dt este cat de cat omeneasca, tind sa o cred. Nu am verificat-o decat cu aletele de seama lui. Adica daca sunt 12 v arata 12 (+/- eroarea) nu 45, la asta ma refer. Nici cel scump nu a fost testat, am zis anterior ca il voi crede pe cuvant doar. Nu e o comparatie prin care sa zic "nu luati de-astea ca nu sunt bune". Sunt bune daca faci ce zice chinezul sa faci cu ele. 

Link spre comentariu

Cred ca n - am fost inteles . Incerc sa reiau , poate am mai mult succes . 1 - ma duc sa achizitionez  2 - constat ca nu are ce prevede legea 3 - reclam acest lucru . 

Ok,greseala mea,unii gandesc mai "incet".As fi curios etapa 4 care ar fi?

Link spre comentariu

Pai ... nu depinde de mine . Deci nu ma pot pronunta . Ar trebui sa primesc un raspuns la sesizare . Care m - ar interesa  in varianta in care nu fac deosebire intre cazul personal si cel general , dupa cum am scris . Cel personal e deja rezolvat . NU AM CUMPARAT . Cu continuarea " mai caut " sau " ma resemnez , iau lucrurile ( si multimetrul ... ) asa cum sant ! " . Cum credeti ca ar fi mai bine ? 

Link spre comentariu

Tot legea ne da raspunsul . Pentru comercializarea pe piata romaneasca , trebuie urmati niste pasi . Daca sant urmati corect , vanzatorul e in legalitate si cumparatorul are garantia ca cumpara ce plateste . Un aparat mai performant sau mai " slab " , dar care indeplineste niste conditii minimale . Conform diferitelor reglementari . La moda e sigla CE conformity ... China n - are nici o treaba , e vorba de comerciantul care doreste sa faca profit in Romania . Poate fi si din Tanganika . Daca se urmeaza pasii din lege , o face in mod corect . Tehnic vorbind , raportat la produs . Asta ar trebui sa intereseze cumparatorii . La unii , se intampla . Au fost si reclame ... " sant cetatean european , am drepturi " . Daca impactul a fost numai emotional si bascalios , ghinion de nesansa . Unele lucruri le meritam . Bune ... sau mai putin !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Tot legea ne da raspunsul . Pentru comercializarea pe piata romaneasca , trebuie urmati niste pasi . 

In domeniul asta inca nu s-a aprins becul verde,deci legea conteaza mai putin.Si ca sa argumentez,pana acum cativa ani,toata lumea stia ca se fura in tara asta(contrar legilor in vigoare)insa DNA-ul se facea ca nu vede.Cum s-a aprins becul verde,s-a deschis sezonul de vanatoare si DNA-ul a exclamat buimacit...ete ba,astia chiar fura. :rade:

Tre' sa mai treaca o vreme pana se aprinde becul verde si la vanatoarea de ilegalitati din comert.

Link spre comentariu

Perfect adevarat . Pana atunci ... ne descurcam cum putem . Personal , cred ca e o iluzie ( pierduta )  sa dai banii fara o informare prealabila . Macar in mod individual . Eu asa procedez , desi AMC - uri n - am mai cumparat de ceva timp . Am asigurat prin investitii ( treptat ... ) ce am nevoie . Dupa cum am mai scris , traiesc ( si ) din folosirea lor . Deci sant atent , din multe motive ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări