Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SL6440

radu42

Postări Recomandate

De mare ajutor ... intrarea se poate lipi pe cate 2 pini , iar pe celelalte 3 laturi " distributia " e la fel de inteligenta .

[...] sigur veti gasi printre colegii de forum sau printre HAM - i pe cineva dispus sa va ajute ... Poate chiar dintre colegii de la YO3KXL !

Buna dimineata, 

Acum am revazut si eu mai atent aranjarea pinilor pe capsula si intr-adevar, aveti dreptate, pare ca vine in ajutorul constructorului :)

Referitor la ultima parte, adevarul e ca m-am obisnuit sa ma descurc cu ce am la dispozitie si rareori am mai solicitat ajutorul altora; dar uneori, solutiile sunt mai simple sau mai aproape decat am putea crede. 

O sa comand si eu 2 cipuri sa le am pentru experimente si daca le vin de hac, o sa postez impresii. 

73! si toate cele bune, 

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu42

13

• gauss

9

• yo3fhm

6

• franzm

4

Top autori în acest subiect

Ma bucura mult ce aud . Si putin ( eventual ... ) faptul ca am putut fi oarecum de ajutor , fie si cu ...  vorbe ! Personal , n - as mai lucra nimic ... poate dupa vreo pauza indefinita ! Dar ... n - am de ales . Trebuie sa si mananc ... eu si cei din jur , in special motanul , pe care - l am in intretinere ... vorba vine , sotia contribuie substantial la bugetul ( comun ) de venituri si cheltuieli . Cateodata , si de investitii !

In fine ... scuze de off - topic , si eu sant din acelasi aluat . Nu apelez ( aproape ) de loc ... si nu e intotdeauna bine . Acum ... e cam tarziu sa schimb " macazul " . 

Mult succes ( sincer ) la lupta cu " coropisnitele " , sant destul de docile ... daca se respecta regulile jocului . Din ce - am vazut , n - ar fi probleme ... de " regulament " !

73 !  si la reauzire , gauss ( si grupul ) ! Asemeni toate cele bune !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Solutia corecta ... adaptoarele ... eu am improvizat . De lene si dezinteres ... Gasisem prin sertare un adaptor , de la " ceva " la DIL 20 , uitat de vremuri . Am scris mai sus ... Oricum , mi - am verificat acuitatea vizuala ( prin lentile puternice ) si " oscilatiile " mainii drepte ... ca si ceva scule si materiale !

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

@franzm

Cine stie, cunoaste...

Am citit articolul respectiv in anul 1987, intr-o revista americana imprumutata de la YO7NA. Locuieste in Germania de peste 25 de ani, dar si-a schimbat numele si indicativul.

@Radu42

Circuitul SL6440 ar putea fi echivalent (functional) cu SL440, care este echivalent cu ROB640 (ROB641) fabricat (pe vremuri) de ICCE Romania.

Nu merita sa faceti un efort deosebit ca sa-l procurati. Sunt multe alte circuite care au multiplicator cu celula Gilbert, bune ca mixer pentru sincrodina. SL6440 are zgomot mare, mai performante sunt mixerele cu diode sau cu JFET.

Link spre comentariu

@VAX

Incercati sa cititi ce scrie mai pe la inceputul topicului, circuitele pe care le dati ca posibile echivalente sunt o gluma.

SL6440 este un circuit integrat mai... special, in sensul ca a fost conceput ca mixer inclusiv pentru utilizarea la intrarea in receptoarele HF, la vremea lui prezentand un IP3 cu totul si cu totul deosebit pentru un mixer cu circuit integrat,

Factorul de zgomot nu este o problema in benzile joase HF, oricum aici zgomotul atmosferic si cel al activitatii umane depasesc cu mult cei 11dB.

Link spre comentariu

La un (amarat de) radio sincrodina merg si ROB640 (641). Mai bune sunt mixerele echilibrate construite cu JFET-uri de curent mare (2N4091,92,93, BF245C, BF247). Cred ca ar fi bune si 2SK170, care au zgomot mic la joasa frecventa. Se selecteaza o pereche si cu un transformator defazor de la etajele finale in push-pull (radio Albatros, Mamaia, etc), legat la iesire, se face un mixer echilibrat de toata frumusetea. Trebuie ca intre drena tranzistoarelor si masa sa se conecteze un condensator de decuplare de 1 nF. JFET-urile au caracteristica de tranfer parabolica si distorsiuni de intermodulatie mici. Trebuie sa li se determine experimental (in montaj) care este negativarea optima, prin modificarea rezistentei comune din sursa. Se poate experimenta si mixer cu FET in comutatie. Insa sunt necesare doua tranzistoare BSV81 (chiar si ROS-02), mai greu de procurat.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Am realizat la un moment dat acel receptor cu TAA661 creat de Adrian Nicolae pentru incepatori si ptr banda de 80m.Am realizat ptr el si o scala cu MMC22925.Avea la intrare un tranzistor BC107 amplificator.Antena era un dipol bine degajat iar seara cind se deschidea banda lucram cu baza acelui tranzistor aproape pusa la masa pentru ca altfel se bloca receptia.Facusem la el si un filtru pentru audio cu doua operationale 741...in fine,amarit dar mergea f bine. Se simtea lipsa unui etaj de RAA.Din pacate multi incepatori isi propun la inceput scheme complicate,nu sunt indrumati si se apuca de altceva.

Link spre comentariu

Sincrodina cu TAA 661 din Tehnium ( Adrian Nicolae ) avea un etaj audio de toata jena , sensibilitatea se obtinea doar in AF .

Nu am scapat de brum decat dupa ce am alimentat-o la trei baterii patrate 3R12 si avea grave probleme de intermodulatie , inclusiv QTC , la nivel local ( 3KPA ) , oarecum rezolvabil cu un potentiometru bobinat tip difuzor de radioficare in antena .

Concursuri Dx ? Niciodata , din n motive .

Nu era foarte stabila desi am folosit stiroflex in intrare si LO ...

Link spre comentariu

Exista o alta sincrodina cu TAA 661 in Tehnium, montaj publicat de YO3EM In Tehnium nr. 9/1993

Mi-a mers superb de la prima cheie, culmea este ca prima emisiune receptionata a fost QTC-ul cu YO3AC maestru de ceremonii.

post-175121-0-30277300-1485362679_thumb.jpg

Link spre comentariu

@Victor.....stabilitatea se marea adaugind un condensator cu mica in paralel cu cel stiroflex,cu tatonarea valorilor ....nu mai stiu care din oscilator HI ! Amplificatorul audio era LM386 plus partea de audio din receptorul cu SL6440 plus filtru audio....mergea bine.Cu o antena magnetica cred ca ar fi fost minunat !

@ nanopico cred ca emisiunea lui yo3ac o auzeai doar cu castile asa venea de tare ! Ma delectam cu emisiunile lui Victorin de la Sibiu cred...nu mai stiu indicativul.Eu eram undeva la Intorsura Buzaului la munca.

Link spre comentariu

Am construit un radio sincrodina cand eram la liceu (in anul 1976), dupa o schema publicata in revista "Radio" nr. 10/1974. Am folosit tranzistoarele indicate: GT311 (este de nivelul lui 2N918), P27A (cu zgomot mic - echivalent cu P28), KT315 (mai bune decat KT312), mixare pe diode D311A (microaliate). Mergea bine, dar nu era foarte sensibil si cam intra postul local (unde medii) cu antena exterioara. Nu am avut la dispozitie aparatura pentru reglare, am lipit piesele si i-am dat drumul. Montajul nu a fost ecranat.

Ulterior acestui experiment am verificat in montaj multe tipuri de tranzistoare cu zgomot mic la joasa frecventa, bune pentru primul etaj al amplificatorului (JF) de la sincrodine. Am gasit tranzistoare AC180 cu zgomot la fel de mic ca P27A, la curent de colector de 0,2 mA. Foarte bune sunt 1T320 (GT320), la curent de colector de 0,2 mA. Asta in caz ca va ambitionati sa lucrati cu tranzistoare cu germaniu si daca le aveti prin sertare.

Daca se folosesc tranzistoare cu siliciu, mai putin zgomotoase sunt cele de tip pnp (BC253, BC415, BC560C, etc). Prin sortare se pot identifica tranzistoare cu zgomot mic si din loturi de tranzistoare de uz general.

Concluzia ar fi ca si o sincrodina mai de calitate trebuie sa aiba la intrare un amplificator RF acordat (nu de banda larga), de preferat cu condensator variabil cu trei sectiuni. Oricat de performant ar fi mixerul, fara preselectie a semnalului de RF se receptioneaza si semnale nedorite. Ecranarea (pe compartimente) este obligatorie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări