Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SL6440


radu42

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • radu42

    13

  • gauss

    9

  • yo3fhm

    6

  • franzm

    4

Top autori în acest subiect

Salut,Posibil cu SA602 sau SA612, dar nu compatibil la pin, ci doar ca functionalitate. Trebuie facuta o placuta adaptoare.Daca postezi schema sincrodinei s-ar putea sa primesti mai multe detalii.

Link spre comentariu

AD831 e o idee, desi are pini multi si e mai greu de lucrat cu el. SA-urile au numai 8 pini si sunt capsula DIP.Diode nu prea cred pentru ca au atenuare in urma conversiei si in general au nevoie de putere mai mare de atac pe portul oscilatorului local.Nu vrei sa pui schema? La ce frecventa vrei sa lucreze?

Link spre comentariu

AD 831 e mai apropiat ca parametri, cu exceptia consumului.

Costa cam 10$ originalul  si nu e usor de gasit la noi, plus placerea de a lucra cu capsula lui inghesuita.

Gasesti mixere gata montate, cu mufe SMA, pe e-bay la cca 25$ si cred ca e o varianta de luat in calcul

Eu am luat ca mostra pe vremea cand AD trimitea si in Romania - nu stiu daca au reinceput sa mai trimita.

Seriile NE/SE602  - 612 sunt ieftine, usor de lucrat dar pe mine nu ma incanta.

Nu cred ca mai gasesti pe undeva integratele din schema respectiva.

Erau scoase din productie chiar la vremea publicarii schemei la noi, cu exceptia operationalului.

Editat de yo7lhe
Link spre comentariu

SL6440 este un circuit integrat mai... special, in sensul ca a fost conceput ca mixer inclusiv pentru utilizarea la intrarea in receptoarele HF, la vremea lui prezentand un IP3 cu totul si cu totul deosebit pentru un mixer cu circuit integrat, imi amintesc ca prin 1991 ma uitam la foaia lui de catalog ca la ceva SF, fiind peste ceea ce se folosea in FT1000D, TS950 si IC-781 care oricum ni se pareau si ele atunci ca fiind ceva "extraterestru"...

Din acest punct de vedere, al IP3, nu se poate face comparatie cu familia NE602. Nu cred ca gasesti ceva care sa fie echivalent pin la pin, AD831 este apropiat dpdv electric, dar poti gasi chiar SL6440  http://www.ebay.de/itm/4-OFF-PLESSEY-SL6440C-HIGH-LEVEL-MIXER-ICs-ALL-TESTED-/252259095656?hash=item3abbd05468:g:0YcAAOSwPYZU3gq8   http://www.ebay.co.uk/itm/Plessey-SL6440-SL6440CDP-Double-Balanced-Mixer-IC-/140908271722?hash=item20cec9986a:m:mnLEDaMqcjD8t-tJUEQUemw

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Intr-adevar, SL6440 nu se compara cu SA602, dar ma intreb daca radu42 stie ce este acela IP3. Cred ca mai degraba intentia este aceea de a obtine ceva simplu de pus in functiune, nu neaparat cu performante de nivel industrial. Ca sa obtii IP3-ul ala, trebuie sa dai cu un anume nivel pe portul de LO, sa adaptezi porturile... Cam greu de obtinut si verificat la nivel de amator. E adevarat ca SA602 intermoduleaza, dar prima sincrodina facuta de mine a fost cea din Tehnium, cu TAA661, care e sub SA602 si am ascultat banda cu ea ani buni.Era o sincrodina postata pe saitul yo3kxl.netxpert.ro , dar vad ca au avut un HDD defect.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Doream sa fac acea schema care are bune performante,exact ca acolo.Optiunea de a lua de pe site-uri straine nu prea ma incinta.Am avut cindva o sincrodina cu TAA661 realizata de Adrian Nicolae care mergea f bine dar se bloca la semnale puternice.Exista acolo un reglaj al polarizarii tranzistorului ARF si tin minte ca mergeam de multe ori cu cursorul la masa pentru a putea asculta ceva.AD831 aduce Farnell dar pretul este destul de mare (70 fara TVA plus transportul...).Sper sa gasesc pe la noi SL-ul !

Link spre comentariu

Doream sa fac acea schema care are bune performante,exact ca acolo.Optiunea de a lua de pe site-uri straine nu prea ma incinta.Am avut cindva o sincrodina cu TAA661 realizata de Adrian Nicolae care mergea f bine dar se bloca la semnale puternice.Exista acolo un reglaj al polarizarii tranzistorului ARF si tin minte ca mergeam de multe ori cu cursorul la masa pentru a putea asculta ceva.

Buna ziua.

Daca imi permiteti, as incerca sa va ajut un pic in alegerea pe care doriti s-o faceti. 

Pentru ca din cele scrise pana acum, presupun ca sunteti la inceput de drum si doriti sa abordati o schema de care sa fiti sigur ca functioneaza, dar care sa functioneze si decent. Daca n-am gresit in presupunerile de mai sus, atunci v-as recomanda o schema pe care am construit-o cu cativa ani in urma si pe care daca o veti reproduce, va asigur ca functioneaza foarte bine; in plus, am postat si clipuri audio/video ale semnalelor receptionate si ale aparatului in sine. Schema este aici:

 

POLAR3A: Receptor sincrodina pentru benzile de 80m si 40m

 

Veti gasi in cadrul articolului tot ce va trebuie pentru reproducere: schema, circuit imprimat, poze, datele bobinelor, mod de executie si de reglaj, caracteristica filtrelor de banda, etc. Articolul este destul de stufos, dar l-am scris special pentru cei care doresc sa finalizeze cu succes reproducerea montajului respectiv. In cazul in care il veti aborda, eu cred ca veti fi mai mult decat multumit; ascultati / vizualizati clipurile si va veti convinge. Prototipul realizat de mine contine si un sintetizor de frecventa descris in cadrul articolului, dar nu aveti nevoie de asa ceva; ignorati pur si simplu sectiunea respectiva.

Putem discuta eventualele nelamuriri in limita timpului pe care mi-l pot rupe pentru asta. 

 

Referitor la celelalte notiuni angrenate de colegii forumisti (IP3, etc.), in cazul in care nu sunteti familiarizat cu ele, exista destule surse de informare pe Internet, dar s-ar putea sa le gasiti prea sofisticate. Un punct de inceput ar putea fi pe Wikipedia:

- Intermodulation

- Intermodulation intercept point

- 3rd-order intercept point

Daca vi se pare ca nu aveti nevoie de cele de acolo, atunci cel mai bine e sa incepeti cu ceva simplu si sa va bucurati de o reusita decenta.

 

In cazul in care nu veti dori abordarea lui Polar3, atunci v-as mai putea oferi spre studiu cateva montaje:

- 7MHz Direct Convertion Receiver (EA1RCT)

Foloseste pentru mixer un circuit integrat care se mai gaseste pe piata la preturi minime: MC1496.

Desi nu este echivalent, il puteti privi ca pe ceva intre TAA661 si NE602/612 (repet, strict principial).

Din pacate, nu are datele bobinelor si asta v-ar putea incurca daca nu aveti experienta. 

- The Limerick Sudden 80m Receiver Kit

E un proiect dezvoltat de clubul G-QRP din U.K., reprezentand una dintre cele mai simple scheme pentru

un receptor cu conversie directa (sincrodina). Foloseste NE612(sau 602) + LM386. Daca nu vreti sa incepeti

direct cu Polar3, ati putea aborda aceasta schema, dar va atrag atentia ca este minimala si nu veti avea 

performante notabile peste ceea ce ati avut cu TAA661.

E o documentatie foarte buna publicata de Rick Campbell (KK7B) in revista QST din August 1992. 
Contine multe indicatii utile pentru realizatorii de receptoare cu conversie directa, alaturi de un exemplu concret.
- site-urile de gen W5DOR sau al colegului nostru Iulian Rosu VA3IUL;
Ofera o bogata lista de proiecte asemanatoare; trebuie sa "sapati" printre ele pentru a decide. 
 
Alte montaje simple pe care le-ati mai putea aborda ar fi din categoria superheterodina cu componente minime:
- 7 MHz SSB Rx (JH5ESM)
Ultimul are si datele bobinelor.
 
Mai exista o sumedenie intreaga de alte montaje simple pe care le-ati putea aborda, dar trebuiesc la randul lor 
cautate si sortate. Repet, daca aveti nevoie de ceva cu care sa ascultati in conditii decente traficul din cateva benzi
de radioamator, atunci va recomand Polar3. Daca vreti doar sa va familiarizati putin cu modul de functionare al 
unui receptor sincrodina, puteti incerca orice alt montaj mai simplu. Depinde de dvs. !
 
73! de Cezar, YO3FHM
Link spre comentariu

Va multumesc pentru sugestii....interesanta aceasta ultima schema....cea postata de FRANZM....as folosi partea de mixer cu diode dublu echilibrat,partea de duplexer si amplificator de dupa,filtru cu bobine .....asta pentru ca nu gasesc SL6440.Ma gindeam sa fac ceva pentru banda de 20m,constructie modulara,etc.bazata pe schema pe care mi-am propus-o  initial !

Link spre comentariu

...as folosi partea de mixer cu diode dublu echilibrat,partea de duplexer si amplificator de dupa,filtru cu bobine .....asta pentru ca nu gasesc SL6440.

Aaaaaa, pai daca indisponibilitatea lui SL6440 va poate determina sa abordati restul montajului descris acolo, ei, asta-i o chestie notabila! Jos palaria pentru tenacitate!O mica rugaminte as avea: sa ne tineti la curent cu stadiul proiectului. Eu cel putin, sunt foarte curios sa-mi comunicati nivelul de rejectie al benzii laterale nedorite, atat inainte cat si dupa reglajul retelei de defazare RF.Sunt convins ca pot conta pe dvs. in acest sens, este?Cu multumiri,Cezar, YO3FHM
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări