Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator 8 - 10 A pentru alimentare leduri ?


Vizitator mihai popescu

Postări Recomandate

Vizitator mihai popescu

Buna seara,

 

Voi expune o problema ca un nespecialist.

 

Vreau sa-mi fac un transformator (8 - 10 A) cu doua iesiri separate, una de 4,5 v si una de 12 v (are cine sa-l faca, trebuie doar sa-i dau detalii tehnice).

 

Normal, curent alternativ.

 

Vreau sa am curent continuu. Stiu ca trebuie si doua punti redresoare cu filtrele respective. Tot ansamblul il folosesc la iluminat cu leduri, deci nu trebuie un filtaj deosebit (?).

 

Stiu ca de la curent alternativ la curent continuu se foloseste o formula (adica de la 12 volti curent alternativ + puntea redresoare si filtre, creste peste 12 v continuu).

 

Eu vreau ca dupa puntile redresoare si filtre sa am 4,5 v si 12 v continuu.

 

Daca se poate sa-mi dati si niste detalii pentru transformator: diametru sarma primar, secundar, sectiune tole, cati volti ar trebui sa am in alternativ, etc.

 

Imi cer scuze pentru exprimarea defectuoasa, dar cred ca am fost inteles.

 

Multumesc pentru raspuns.

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • +_Florin_+

    3

  • validae

    3

  • MifTy

    2

  • Electronicserver

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aveți și surse de curent constant pentru leduri după ansamblul trafo+punte+filtraj sau doar simple rezistențe ? Fiindcă dacă folosiți surse de curent constant nu trebuie o strictețe foarte mare în privința tensiunii redresate/filtrate.

Link spre comentariu

... io n-aş apela la traf de reţea dacă e vorba de leduri...plus că îmi pare a fi un subiect mai potrivit pentru "leduri şi alte surse de lumină", unde Dr. L ar putea da explicaţii mai amănunţite...

Link spre comentariu

Ar fi bine să ne spuneți cam câte leduri vreți să alimentați, precum și ce model ați ales. Ar fi mai eficientă o sursă de curent constant  dedicată în locul trafului.

Link spre comentariu

In ipoteza in care se foloseste totusi traf de retea, hai sa-i dam omului niste date orientative : miez 14 cmp (minim), 3.5 spire/volt, in secundare sarma CuEm diametru 2.2 mm (sau valoarea cea mai apropiata standardizata) pentru 10A.

Tensiunea obtinuta dupa redresare si filtrare este cu 1.41 mai mare decat valoarea eficace a tensiunii alternative, din care se scade caderea de tensiune pe diode (cam 1.2 ... 1.4 V in cazul puntii). Asa stau lucrurile in "linii mari".

Link spre comentariu
Vizitator mihai popescu

Multumesc pentru raspunsuri.

 

La 4,5 v am 3 lampi cu cate 4 leduri. In momentul de fata fiecare lampa este independenta si se alimenteaza de la 3 baterii AA. Vreau sa elimin bateriile.

La 12 v am doua banzi cu leduri (cate 80 de leduri pe banda).

 

Toate astea vreau sa le folosesc la niste dulapuri.

 

Cu "sursa de curent dedicata" m-ati bagat in ceata. Sunt nespecialist. Unde gasesc si la ce pret sursa de curent dedicata ? Pare mai confortabil decat ce vreau eu.

Link spre comentariu

... Florin, gândeşte-te că traful ăla sigur o să consume mai mult decât ledurile.o sursă de curent constant alimentată direct de la reţea printr-un alimentator în comutaţie, fără nici un fel de trafuri de reţea, o să consume, cel mult, cât ledurile pe care le alimentează, sau cu puţin mai mult, în orice caz, mult mai puţin comparativ cu un traf de reţea, fie el şi toroidal.

 

de asta am spus să fie mutată discuţia în secţiunea amintită: se discută acolo exact subiectul ăsta! :)

Link spre comentariu

Acele lămpi cu trei baterii (4,5V) au inclusă limitarea de curent cu rezistență serie și pot fi alimentate și cu un banal încărcător de telefon mobil cu tensiunea de 5V la un curent de minim 500mA, fiindcă au un consum mic. Benzile cu leduri au și ele rezistențe de limitare incluse și pot fi alimentate dintr-un alimentator de laptop de 12V/3A......la Bazar era un coleg care vindea astfel de alimentatoare la prețuri foarte avantajoase.Poate fi folosită foarte bine și o sursă ATX recuperată de la un PC neutilizat, se folosește bara de 12V.  Sursele de curent constant ar fi fost potrivite doar în cazul utilizării unor leduri de putere serioase, pentru benzile cu leduri sau lămpi ieftine cu leduri nici nu se pune problema..... 

Am mutat topicul la secțiunea potrivită.

Link spre comentariu

Vad ca a aparut la LEDuri subiectul.

 

Imi pare rau, dar daca a ajuns aici discutia cred ca este cu totul alta -> cum sunt cablate ledurile?

 

Benzile LED au rezistente de limitare incluse, o solutie simpla si nu prea buna. Ca sa ai cu un trafo clasic un randament bun cu asa ceva fereastara de tensiune este foarte ingusta si aproape sigur ca nu o vei nimeri bine.

Deci pentru benzi iti recomand SMPS (sursa de aia tip laptop) cu iesire tensiune constanta 12V, pentru ca tensiunea respectiva este foarte bine stabilizata.

 

Celelalte leduri trebiie sa ne spui cum sunt cablate, se poate sa nu merga deloc cu trafo - daca limitarea se bazeaza pe rezistenta interna a bateriilor. Asta pentru ca pe alimentator se vor arde foarte repede.

Link spre comentariu
Vizitator mihai popescu

Banda led este acea banda de 5 m, alimentata la 12 v. Vanzatorul mi-a spus ca pentru toata banda (de 5 m) sunt necesari 8 A. Eu am doua de cate 80 de leduri, asta insemnand 2,6 m.

 

Lampa cu cele 4 leduri este cea din poza.

si banda led.

post-225701-0-39325500-1453839153_thumb.jpg

post-225701-0-16896600-1453839731_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tensiunea continua obtinuta dupa redresare si filtrare este valoarea eficace (Uef) a tensiunii alternative inmultita cu 1.41. Adica U = Uef  x  1.41 . Se scade si tensiunea ce cade pe diode, pentru un rezultat mai exact.  

Da, exprimarea mea a fost putin neclara, trebuia sa scriu  ... "este de 1.41 ori mai mare decat ..."

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări