Vizitator nicu stoica_252774 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Buna seara. Am 2 boxe acasa + un mixer amplificat . Problema este la boxe pentru ca nu sunt filtre in ele .. ci doar pe inalte cate un condesator, iar pe joase nimic.. (difuzoare chinezarii). Astazi mi-am cumparat difuzoare noi ca joase (inaltele cand fac rost de bani) doar ca sunt pe 4 Ohm si inaltele pe 8Ohm.. Cum as putea sa fac ca la mufa de iesire din boxe sa am 8 ohm sau 4 ohm (amplificatorul merge si in 4 ohm si in 8 ohm) tinand cont ca 2 rezistente de 8respectiv 4 ohm .. puse in paralel rezulta 2.5 ohm Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) Presupunand ca ai un amplificator de max 2x50w. Calculul este acesta : Difuzoarele legate in serie : Total Impedance = 12 ΩSpeaker A Power = 16.6666666667 Watts Speaker B Power = 33.3333333333 Watts Difuzoarele legate in paralel : Total Impedance = 2.66666666667 ΩSpeaker A Power = 16.6666666667 WattsSpeaker B Power = 33.3333333333 Watts In momentul in care te apuci de schimbari incearca sa schimbi cu aceasi impedanta ce schimbi ca din ce ne spui ambele difuzoare erau in 8 ohmi legate in paralel adica 4 ohmi... Practic filtru ala e folosit in boxe de combina cu un nepolarizat de 2,2uf-4,7uf pe Tweeter. In functie de ce putere au si ce amplificare ai mai bine le faci un filtru... Editat Ianuarie 26, 2016 de Adamath_2006 Link spre comentariu
Vizitator nicu stoica_252774 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 Amplificatorul este 2x150 watt 1x300W bridge . Phonic Pod 1062 defapt mixer amplificat. Daca pun difuzoarele in paralel si inseriez cu ele o rezistenta de vreo 5W de 2ohm e ok? pare banal dar nu-mi vine nimic in minte.. Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 E complicat ce spui tu... Chinezarii sa duca 150w pe canal... deja e prea mult si plus de asta ce vrei tu sa faci cu rezistenta aia e un fel de strutocamila... Daca tot faci o peticeala pe chinezarii si banuiesc ca nu vrei sa dai sute de euro pe filtre. Ia niste filtre de prin comert de 100w sau 150w si aia e.... ca prea multa bataie de cap nu cred ca merita... Parerea mea... Link spre comentariu
Vizitator nicu stoica_252774 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) La ce te referi cand zici chinezarie, phonic sau difuzoare? Difuzoarele sunt BlueTech ew1003 .. pe site la cumparare scria 8 ohm si cand am pus multimetru 4 ohm.. Editat Ianuarie 26, 2016 de nicu stoica_252774 Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 (editat) Eu ziceam de boxe. Tu ai afirmat ca sunt niste chinezarii. Amplificatorul e bun dar sa ai in ce sa dai cu aia 2x150w... Si bluetecurile alea sunt bune pentru un proiect de PA cu o goarna buna... ps : vezi si cu multimetrele ca daca sunt de alea chinezesti, unul de ala iti arata 4-5 altul bun iti arata 8-9. atentie si la baterie... Am patit-o si l-am aruncat,un DT830B de china... ps 2 : nu e exclus sa iti fi gresit comanda... Editat Ianuarie 26, 2016 de Adamath_2006 Link spre comentariu
Vizitator nicu stoica_252774 Postat Ianuarie 26, 2016 Partajează Postat Ianuarie 26, 2016 O sa ma mai gandesc ce pot face.. daca are careva o idee il rog sa o spuna. Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Presupunand ca ai un amplificator de max 2x50w. Calculul este acesta : Difuzoarele legate in serie : Total Impedance = 12 ΩSpeaker A Power = 16.6666666667 Watts Speaker B Power = 33.3333333333 Watts Difuzoarele legate in paralel : Total Impedance = 2.66666666667 ΩSpeaker A Power = 16.6666666667 WattsSpeaker B Power = 33.3333333333 Watts In momentul in care te apuci de schimbari incearca sa schimbi cu aceasi impedanta ce schimbi ca din ce ne spui ambele difuzoare erau in 8 ohmi legate in paralel adica 4 ohmi... Practic filtru ala e folosit in boxe de combina cu un nepolarizat de 2,2uf-4,7uf pe Tweeter. In functie de ce putere au si ce amplificare ai mai bine le faci un filtru... Cam tot ce ai scris mai sus e fals. Calculele de mai sus se aplica daca difuzoarele lucreaza pe aceasi banda audio, adica daca ai 2 basii sau 2 medii sau 2 tw. Daca ai un tw si un Midbas nu mai sunt valabile calculele de mai sus. In mod normal difuzoarele sunt filtrate si nu se suprapun impedantele asa cum ai aratat tu mai sus. Chiar daca nu sunt filtrate, bobina din difuzorul de bass/midbas se comporta ca si un filtru trece jos si la frecvente inalte impedanta lui creste mult peste impedanta nominala - deci nici macar daca nu sunt filtrate nu se aplica cele de mai sus. Evident, TW nu ar rezista fara filtru (acel condensator) care si acele face ca impedanta TW sa fie mult mai mare la frecvente joase. Acum, eu nu spun ca e bine sa se lege difuzoarele fara filtre, ba chiar cred ca nu e deloc sanatos, ce spun eu e ca rationamentele de mai sus nu sunt ok. Ca sa extind problema si mai mult, poate fi o problema si daca filtrele folosite nu sunt ok pentru difuzoare, adica orice difuzor trebuie sa aiba un filtru facut special pentru el. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Tu de fapt ce incerci sa obtii? Impedante diferite la mufele boxelor? Inseriezi un bec auto pe intrare si rezolvi oarecum problema. Amplificatorul nu e capabil sa duca incinte de 4 ohmi? Daca da lasa boxele in pace (evident pe tweetere ai nevoie de filtru altfel le schimbi ca pe sosete). Link spre comentariu
Vizitator nicu stoica_252774 Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 Tu de fapt ce incerci sa obtii? Impedante diferite la mufele boxelor? Inseriezi un bec auto pe intrare si rezolvi oarecum problema. Amplificatorul nu e capabil sa duca incinte de 4 ohmi? Daca da lasa boxele in pace (evident pe tweetere ai nevoie de filtru altfel le schimbi ca pe sosete). Amplificatorul functioneaza si in 4 ohm si in 8 ohm ;) Eu vreau ca la iesirea din boxe sa am 4 sau 8 ohm... Link spre comentariu
ahegyes Postat Ianuarie 27, 2016 Partajează Postat Ianuarie 27, 2016 (editat) Impedanta unei boxe nu e fixa, e variabila in functie de frecventa. De obicei se specifica frecventa minima. O boxa care e specificata ca fiind de 4 ohmi, de obicei are un minim de aprox 3 ohmi iar maxim poate sa fie si de 50 ohmi sau mai mult. O boxa care e specificata ca fiind de 8 ohmi, de obicei are un minim de vreo 6 ohmi iar maxim..tot asa zeci de ohmi. Prin urmare ceea ce vrei tu ca sa fie fix de 4 sau fix de 8 e cam imposibil de realizat. In lumea audiofila sunt unele opinii care spun ca o impedanta fixa e de preferat din varii motiive, dar pentru a obtine o impedanta relativ fixa pe aproximativ toata banda audio se iau masuri speciale in constructia filtrului. In cazul de fata nici macar un filtru decent nu este - deci despre liniariarizarea impedantei...... Editat Ianuarie 27, 2016 de ahegyes Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Ianuarie 28, 2016 Partajează Postat Ianuarie 28, 2016 (editat) Calculul e unu generic Ahegyes, asa cum ai explicat si tu Impedanta si stoc a unui difuzor de 8 ohmi poate sa fie intre 6-10 Ohmi sau poate o plaja mai larga. Un calculator de impedanta nu poate sa fie perfect. Plus de asta calculul este facut pe 8 ohmi in cap... si sunt foarte mici sansele ca oricare din difuzoarele lui sa aiba valorile standard 8 si 4 ohmi. Acelasi rationament e si cu caderea de putere pe fiecare... Editat Ianuarie 28, 2016 de Adamath_2006 Link spre comentariu
costinnn Postat Ianuarie 29, 2016 Partajează Postat Ianuarie 29, 2016 Probabil cu multimetrul s-a masurat rezistenta in curent continuu.Impedanta este diferita si ceva mai mare decat ce se masoara in curent continuu. Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 30, 2016 Partajează Postat Ianuarie 30, 2016 (editat) "Daca pun difuzoarele in paralel si inseriez cu ele o rezistenta de vreo 5W de 2ohm e ok?" Cred ca rezintenta o sa ia foc la volum mare. In linii mari impedanta boxei este aproximativ egala cu impedanta difului de bas. Mai sunt si exceptii, (depinde mult si de ordinul filtrului) dar aici nu cred ca e cazul. Mediile (iarasi nu e cazul) si inaltele au o pondere mica in impedanta totala a boxei datorita condensatorilor din filtru. Cu alte cuvinte ampliful "vede" in mare parte impedanta difului de bas, 4 ohmi in cazul tau. Legi difurile in paralel (bas + inalte) iar pe firul de + de la inalte sa ai un condensator nepolarizat (1uF-2,2uF/350V) si boxa se va numi ca este pe 4 ohmi, difuzorul de bas fiind de 4 ohmi. Asta nu insemna ca iti garanteaza cineva ca nu vor arde difuzoarele la volum mare...in mod normal un filtru presupune si bobine din Cu Em diametru 1mm, pentru fiecare difuzor in parte. LE: Pe spatele difului nu scrie impedanta? Am inteles ca ai masurat si au 4 ohmi, dar de fapt ai cumparat de 8 ohmi (macar va sta ampliful mai rece daca sunt pe 8 ohmi) Chiar si chinezii, la ultimele chinezarii facute pe vapor, scriu impedanta si puterea maxima a difuzorului. Editat Ianuarie 30, 2016 de marius75 Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 30, 2016 Partajează Postat Ianuarie 30, 2016 Amplificatorul functioneaza si in 4 ohm si in 8 ohm ;) Eu vreau ca la iesirea din boxe sa am 4 sau 8 ohm... daca amplificatorul functioneaza si pe sarcini de 4 ohmi,lasa-le asa nu se intampla nimic daca ai basi pe 4 ohmi si inaltele pe 8 NU este nici o regula care sa dicteze ce vrei tu NU inseria rezistente pe calea de joase pt ca o sa reduci din puterea amplificatorului si o sa faci caldura aiurea.Nu mai zic ca puterea rezistentei trebuie sa fie de putere mult mai mare daca vrei sa nu se arda difuzorul de inalte nu prezinta sarcina pt amplificator sub frecventa de taiere a condesatorului(impedanta tinde la infinit) si amplificatorul vede ca sarcina doar pe cea a difuzorului de joase(eventual +filtru daca ai fi avut).La fel si pt joase,bobina serie face ca impedanta sa tinda la infinit peste frecventa de taiere astfel ca ampliicatorul vede ca sarcina cealata sectiune de pe inalte.Ele nu se aduna 1+1=2 pt ca nu se 'intalnesc' Impedanta boxei NU este aproximativ egala cu impedanta difului de bas si nici nu trebuie.Cunosc destule cazuri in care amplifcatorul intra in protectie din cauza unor filtre improprii care puneau in scurt amplificatorul pe frecvente ultrasonice ,desi in banda audio nu se observa nimic anormal Concluzia ar fi ca ce vrei tu si ce este practic sunt doua probleme care ti le-ai creat din necunoasterea diferentei intre rezistenta si impedanta sau cum functioneaza un filtru.Cum nu ai posibilitate de masurare ,nu-ti mai bate capul cu ele,in definitiv nu sunt boxe performante care sa merita efortul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum