Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformerless power supply

Gerula

Postări Recomandate

Sa discutam aici despre tot felul de surse de tensiune fara transformator.De obicei nu au separare galvanca si au puteri mici.Eu zic sa vorbim despre surse de puteri mari fara transformator (ex. cea data in datasheetul lui tl494) si daca se poate cu separare galvanica cele de la 220V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

4

• Gerula

2

• vasilenicolae52

1

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

Ai sa rizi dar in 1927 cind s-a electrificat tramvaiul in Bucuresti, prima substatie, Golescu, era cu 3 generatoare de 850V/1300A. Au functionat pina dupa al doilea razboi. Daca nu aveau randament nici nu ar fi fost construite.

Link spre comentariu

totul tine de aplicatie la care se doreste sursa fara separare. Parerea mea e ca la putere e inca clasicul transformator, urmat de sursele in comutatie, care au si ele in componenta un transformator cel putin.fara trafuri, si cu componente discrete, pt puteri mari, nu am vazut nicaieri.

Link spre comentariu

Exista un final facut de Infinity ptr boxe active de 8 Ohmi alimentat direct la 220Vca, redresat desigur, cu iesire prin condensator de 220uF/400V. Are numai 2 trz finali. Nu am reusit sa pacalesc proprietarul ca sa mi-l dea pe mina sa-i scot schema. :axe:

Link spre comentariu

Cum adica boxe active pe 8 ohmi ?8 ohmi are difuzorul ?Cat despre separare galvaninica fara traf exista !sunt integrate, amplificatore operatinale cu sep. galvanica pe intrarea.Faza e ca se aprinde un bec / sau LED, ce-o fi si si o fatocelula preuia curentul. E vorba de semnal sinusoidal , nu digital ca ca la optocuplor.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Iti explic eu ce nu a inteles:Termenul "boxe active" inseamna pentru noi "boxe care includ amplificatorul de putere". Tot asa cum, de exemplu nu te intereseaza de unde scoate electrica energia care o cumperi, tot asa si impedanta difuzorului unei boxe "active" nu prea intereseaza ( poate avea si 0,001ohmi, si 782 de ohmi, ce intereseaza e presiunea acustica, (pardon, puterea, ca doar toate difuzoarele au randament 100% si distorsiuni zero!) Si referitor la chestia cu transferul, eu intelesesem ca e vorba de transfer de PUTERE si nu de informatie - semnal -. Poate nu o sa va vina sa credeti, dar transformatorul functioneaza cam la fel cu convertizorul cu motor-generator, cu singura diferenta ca nu are piese in miscare (amandoua solutiile folosesc un fenomen (meta?) fizic numit INDUCTIE ELECTROMAGNETICA. Profu' de masini electrice spunea (si avea dreptate, a dracu'!) ca transformatorul e singura MASINA ELECTRICA fara piese in miscare. Iar apropo de randament, un transformator mic si eventual prost realizat poate avea randament mai scazut decat un convertizor rotativ bine pus la punct (La puteri mari nu-ti poti permite pierderi prea mari, ca ai probleme de racire!! Factorul limitativ este PRETUL, iar cel colateral e complexitatea - si uneori calitatea materialelor, care tot in pret se reflecta!)Auditie placuta!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări