Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltage regulator led 10w 12v

powerlight

Postări Recomandate

Va salut cu respect,

Am pus mana pe un modul led de 10w http://www.sunshineopto.com/photo/pl1949263-10w_90_degree_power_led_module_10_watt_rgb_high_power_led_diodes.jpg

si as dori sa-i fac un regulator de voltaj (daca voi avea componentele).Tin sa precizez ca vreau sa fac un fel de lanterna portabila pentru pescuit la vara.

Am asa:

24 acumulatori din baterii laptop,incarcati toti, ce scadea tensiunea peste noapte sub 3.5 l-am pus deoparte,ce-i peste 3,6 si nu a scazut l-am cotat ca element bun.

As dori sa grupez cate 4 acumulatori iar apoi inseriate dar problema este ca sare de 12v iar acea tensiune pentru led-ul meu nu-i prea ok.

Intrebarea mea ar fi cum as putea face cel mai simplu regulator,detin cateva potentiometre,tip122,lm7915ct,lm340t15,rezistente,condensatori,radiatoare.

Sau dati-mi o idee daca exista mai simpla de a proteja acel led de 12,13,14v.

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• powerlight

17

• loleksibolek

8

• Ticu

2

• Mishu_17

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acel LED trebuie montat pe un radiator, deoarece se incalzeste in functionare.

Pentru a alimenta LED-ul aveti nevoie de o sursa de curent constant care se conecteaza intre LED si baterie.

Daca puteti ar fi bine sa dati mai multe detalii despre LED. 

O schema de sursa de curent constant este:

Valoarea rezistentei R se calculeaza cu formula 1.25/curentul prin LED. 

Posted Image

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Iar daca led-ul este de 50w?

50W-56mm*52mm 30-34V,5000-5500lm 1500mA

As dori sa pot monta si un potentiometru,dar intrebarea mea este atunci cand scade luminozitatea led-ului pe acel lm este mai mult curent?adica trebuie sa disipe mai multa energie?Nu se arde?

Sunt incepator,incerc sa inteleg si eu cate ceva,am rascolit youtube-ul dupa un tutorial la acest lm dar toti folosesc breadboard si ma induce in eroare...un lucru atat de simplu dar atat de complicat pentru mine.

Link spre comentariu

Exista stabilizatoare de 12v, cea mai simpla treaba. Uite aici. L7812 e de 12v. Cred ca poti pune si 2 in paralel ca sa le mai usurezi, nu am incercat. Merge si fara condensatoarele alea pe care le vezi in video. Sa le pui radiator stabilizatoarelor.

Cand ii scazi intensitatea din potentiometru se reduce si curentul prin lm, deci il usurezi si pe el. (raspuns la intrebarea de mai sus)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Problema este ca in orasul meu n-am de unde luat componente nici macar un banal condensator.Eu vreau sa inseriez vreo 70 acumulatori laptop pana ajung la tensiunea de 36v iar apoi sa trec aceasta tensiune prin acest lm317 care bineinteles doresc si un potentiometru sa nu-mi stea aprins maxim tot timpul doar cand am nevoie,dar sunt multe lucruri care trebuiesc luate in calcul care pe mine ma deruteaza si mai mult.

De exemplu daca suprapun 2 lm317 ca si cum ar fi 2 scheme in una ar fi mai usor si pentru lm?sa-mi poata livra 2A pentru led-ul de 50w?

Nu gasesc o schema cu acest lm care sa fie alimentat la 36v si sa aibe si un potentiometru.Ma ajuta careva?bineinteles in limita timpului disponibil,va raman recunoscator.

Link spre comentariu

pentru cel de 10 wati vorbeam eu. Pentru cel de 50 w si 30 -34v e alta poveste. pe ala alimenteaza-l direct din 8 acumulatori inseriati. cand sunt incarcati maxim cred ca nu trec de 3.9v, nu am masurat. Punem asa in calcule;8*3.9=31.2v cand sunt incarcati maxim, deci nu depasesti 34v cat are ledul si nu il arzi. cand sunt descarcati consideram 3,7*8= 29.6v. Sper sa nu te incurc. mai asteapta pareri, sunt si altii care stiu mai multe decat mine.

poti cumpara piese de pe internet. iti vin la posta daca iei de la mivarom.ro, 7 lei transportul, 25 lei comanda minima. de 25-30 de lei iti iei si stabilizatoare si potentiometre si rezistente si condensatoare si tranzistoare si ce mai vrei. cablaj, fludor,breadboard...

ps, eu stiam ca acumulatorii de laptop au 3,7v. nu iti trebuie 70 de bucati ca sa ajungi la 30 si ceva de volti.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

pentru cel de 10 wati vorbeam eu. Pentru cel de 50 w si 30 -34v e alta poveste. pe ala alimenteaza-l direct din 8 acumulatori inseriati. cand sunt incarcati maxim cred ca nu trec de 3.9v, nu am masurat. Punem asa in calcule;8*3.9=31.2v cand sunt incarcati maxim, deci nu depasesti 34v cat are ledul si nu il arzi. cand sunt descarcati consideram 3,7*8= 29.6v. Sper sa nu te incurc. mai asteapta pareri, sunt si altii care stiu mai multe decat mine.

poti cumpara piese de pe internet. iti vin la posta daca iei de la mivarom.ro, 7 lei transportul, 25 lei comanda minima. de 25-30 de lei iti iei si stabilizatoare si potentiometre si rezistente si condensatoare si tranzistoare si ce mai vrei. cablaj, fludor,breadboard...

ps, eu stiam ca acumulatorii de laptop au 3,7v. nu iti trebuie 70 de bucati ca sa ajungi la 30 si ceva de volti.

Multumesc de raspuns,treaba este ca am facut comanda acum o saptamana si mi-am luat lm317t-st doar acestia ii aveau pe stock,potentiometre de 10k rezistente de 180R 1/4W pentru ca asa vazusem in tutorialul de pe youtube.

Doresc sa pun cat mai multi acumulatori pentru amperaj mai ridicat sa nu mi se descarce prea repede.Un singur rand de acumulatori nu cred ca o sa faca fata la o noapte de pescuit, gratar sau mama naibii mai stiu ce probleme intampin.Pe unde pescuiesc imi trebuie o raza foarte mare de lumina deoarece sunt foarte multe santuri si balarii iar daca n-am ceva lumina puternica sa vad pe o distanta cat de cat acceptabila merg de nebun pana aflu ca n-am cum trece asa mai bine vad dinainte si nu ma bag...

Link spre comentariu

Pai fa-ti cu ala o sursa reglabila de tensiune si o tii la ce tensiune vrei tu si functionezi doar cu cel de 10w-12v. Pe cel de 50w alimenteaza-l direct cum am zis mai sus. De curios, mergi cu masina la pescuit?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai fa-ti cu ala o sursa reglabila de tensiune si o tii la ce tensiune vrei tu si functionezi doar cu cel de 10w-12v. Pe cel de 50w alimenteaza-l direct cum am zis mai sus. De curios, mergi cu masina la pescuit?

Mi-ar fi fost mai util sa pot regla intensitatea la cel de 50w ala suge mai mult,din pacate nu am masina.

Poţi folosi două LM338 conectate în serie...unul în configuratie curent constant şi unul  regulator de tensiune...

Posted Image

Posted Image

Sunt in ceata total.

Link spre comentariu

deci ar merge asa...am intrebat si eu pe mai multi daca as putea sa imi fac o sursa in felul asta cu 2 LM 317 si nu m-a lamurit nimeni daca se pupa sau nu. Aveam nevoie de reglaj si in tensiune si in curent. Merci elmar!

Cam asa cred eu ca vrea elmar sa faci.

daca nu ai masina ia-ti un proiector de ceata de dacia ca nu e prea scump (30 lei) si pui bateriile in serie si paralel pana te apropii de 12v . Ala nu e pretentios ca ledul. NU mai faci nici electronica pretentioasa. Ca sa il dai mai incet il alimentezi cu o baterie mai inapoi din sirul pe care il faci. Mai am o curiozitate, cat cantaresc 70 de acumulatori pe care vrei sa ii cari cu spinarea? 

post-249000-0-31579100-1455181741_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

deci ar merge asa...am intrebat si eu pe mai multi daca as putea sa imi fac o sursa in felul asta cu 2 LM 317 si nu m-a lamurit nimeni daca se pupa sau nu. Aveam nevoie de reglaj si in tensiune si in curent. Merci elmar!

Cam asa cred eu ca vrea elmar sa faci.

daca nu ai masina ia-ti un proiector de ceata de dacia ca nu e prea scump (30 lei) si pui bateriile in serie si paralel pana te apropii de 12v . Ala nu e pretentios ca ledul. NU mai faci nici electronica pretentioasa. Ca sa il dai mai incet il alimentezi cu o baterie mai inapoi din sirul pe care il faci. Mai am o curiozitate, cat cantaresc 70 de acumulatori pe care vrei sa ii cari cu spinarea? 

In jur de 2kg tot montajul.

Nu ma mai complic cu becuri de dacie care sunt de 10 ori mai consumatoare fata de cele cu led.

O sa trec acumulatorii prin siruri de butoane on/off si asta e.Am cerut un simplu montaj si primesc in schimb scheme cu transformatoare si altele.

O zi buna

Editat de powerlight
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări